radium therapie 223

Openbaar gesprek
5 mei 2016 om 19.56,
gewijzigd 6 mei 2016 om 10.56
1787 x gelezen
Hallo allemaal.

mijn vader heeft prostaat kanker en heeft uitzaaiingen in de botten maar er zijn nu ook activiteiten te zien in de lever en de bijnieren. De oncoloog geeft nu aan dat radium therapie geen optie meer is omdat de uitzaaiingen zich ook buiten het skelet bevinden. Het enige wat overblijft is een chemo kuur maar daar heeft hij geen goede ervaringen mee. mijn vraag is klopt het dat radium 223 nu niet meer ingezet kan worden?

mvg Mai1 reactie

Beste Mai

Radium lijkt erg op Calcium, voornaamste bestandsdeel van onze botten. Radium zal zich dan ook nestelen in de botten, net zoals de calcium. Bij voorkeur op de plekken waar groei-activiteit is, inderdaad: de uitzaaiingen in de botten. En daar gaat Ra-223 alfa-stralen uitzenden. Die maar een heel klein bereik hebben dus idealiter wél het carcinoom (de kanker) bestralen maar niet het beenmerg. Dat is de theorie. Afhankelijk van de plaats van het carcinoom kan er echter wel degelijk schade ontstaan aan beenmerg. Vergelijkbaar met de 'reguliere' bestralingen vanaf een externe bron (Beta of Gamma straling met veel groter bereik)

In dit theoretische verhaal zit gelijk al het antwoord op je vraag: zijn er uitzaaiingen die niet in de botten zitten dan zal Ra-223 zich daar niet in de buurt gaan nestelen om lokaal de straling af te geven. En is het idd niet zinvol deze methode in te zetten.

Inderdaad is chemo een van de opties; blijkbaar heeft je vader daar geen goede ervaringen mee. Was dit ook ivm prostaatkanker? Dan is er waarschijnlijk Docetaxel gegeven. Later zou ook nog Cabazitaxel overwogen kunnen worden.
Mijn ervaring (met Docetaxel) is dat het zwaar was (ik heb de volle behandeling met 10 kuren afgerond) maar wel zeker de moeite waard.

Er zijn meer behandel-mogelijkheedn dan de chemo. Namelijk een tweetal medicijnen die via de hormonale as aanvallen, Abiraterone en Enzalutamide. Beide hormonen proberen (op een iets andere manier) de kankercellen ongevoelig te maken voor signalen tot celdeling. Zich direct richten op de prostaatkankercellen, ongeacht of die nu in het skelet of elders (weke delen, organen en lymfeklieren) zitten.
Het zijn (peper)dure medicijnen, en ziekenhuizen zijn gebonden aan een budget dus mogelijk niet erg scheutig met het voorschrijven. Zeker regionale ziekenhuizen zullen terughoudend zijn, deze medicatie is nog niet heel lang algemeen beschikbaar. Maar is er dus wel, dus behalve de chemo is er wel degelijk nog een andere behandelmethode.

Ook daar heb ik nu ruim zes maanden ervaring mee, ben namelijk aan de Enzalutamide (Xtandi). Het lijkt mee te vallen, elke dag vier capsules (€ 30 per stuk!) slikken maar het is wel degelijk ook een flinke belasting van je lijf. Met name botten en spieren, ik ben zo stram al wat. Flink sporten (onder begeleiding van oncologie fysiotherapeute!) helpt om de schade te beperken. En is ook dit voorlopig een behandeling waar ik zeker baat bij heb.

Sterkte!

Laatst bewerkt: 05/07/2017 - 19:14