Problemen met de Phorbas male sling

Openbaar gesprek
26 juni 2015 om 16.51,
gewijzigd 26 juni 2015 om 16.51
Hallo, ik ben op zoek naar lotgenoten die ook problemen hebben ondervonden met de Phorbas sling http://www.promedon.com/news/archivos/Phorbas-brochure.pdf
Deze wordt geplaatst in geval van (stress) incontinentie na een prostaat operatie
Zelf heb ik geen kanker gehad, maar omdat deze prothese ook geplaatst word bij (ex)kanker
patiënten heb ik de vraag ook hier geplaatst

Ik zal kort proberen uit te leggen waarom ik deze oproep plaats.

In 2013 ben ik op 49 jarige leeftijd behandeld voor een goedaardige vergroting van de prostaat middels de greenlight laser techniek.
Vooraf was wel ter sprake gekomen dat er een kleine kans was op complicaties, helaas werd dit voor mij werkelijkheid en werd ik incontinent. Nadat ik eerst enkele maanden bij de fysiotherapeut heb gelopen voor bekkenbodem oefeningen, stelde de uroloog voor om een matje te plaatsen. Omdat ik wist dat deze matjes bij vrouwen nogal eens voor problemen zorgen, ben ik gaan zoeken naar een alternatief. Op aanraden van een kennis kwam ik begin 2014 terecht bij het JBZ in Den Bosch.
Daar stelde de uroloog voor om een "male sling" te plaatsen, om zodoende de incontinentie te verhelpen.
De arts vertelde dat ze hiervoor normaal de "Argus sling" gebruikte, maar dat er iets nieuws op de markt was wat makkelijker verstelbaar was indien dit nodig zou zijn.
Dit nieuwe bandje had namelijk een vloeistof gevuld kussentje wat eenvoudig kon worden bijgevuld, als dat nodig mocht zijn.
(zie voor de volledige uitleg over de Phorbas sling, de link die ik bovenaan geplaatst heb)

De ingreep stond gepland voor februari 2014, maar helaas belde het ziekenhuis al snel om de ingreep tot nader bericht uit te stellen omdat de nieuwe prothese niet voorradig was. Volgens de uroloog was de prothese nog erg nieuw en zou op advies van diverse artsen worden aangepast. Ook zat de fabrikant ergens in Zuid-Amerika en kon hij onmogelijk zeggen wanneer ze weer beschikbaar zouden zijn.
Uiteindelijk kreeg ik eind maart het verlossende telefoontje, dat ik begin april 2014 zou worden geopereerd.
Op 8 april kreeg ik eindelijk mijn prothese en zou alle ellende van de incontinentie over zijn. Helaas gaf het bandje geen resultaat en bleef ik incontinent. Bij een controle eind juli bleek dat de prothese defect was en dat deze vervangen moest worden. Begin augustus werd er een nieuwe Phorbas geplaatst.
Na twee maal bijvullen ( 1 x in sept. 2014 en 1 x in jan. 2015) was ik eindelijk droog en kon ik mijn geluk niet op.
Helaas was de blijdschap van korte duur en was ik na ± 3 weken droog te zijn geweest, van de een op de andere dag weer incontinent.
Inmiddels was ik ook nog eens verhuisd naar Spanje, dus telefonisch contact gezocht met de uroloog en de zaak uitgelegd.
Die kwam al snel tot de conclusie dat de prothese wederom defect moest zijn.
Hij stelde voor om de prothese ditmaal te vervangen voor een Sphincter prothese, ofwel kunstmatige sluitspier van de blaas.

In april van dit jaar is de phorbas verwijderd en de Sphincter geplaatst. Na de operatie vertelde de uroloog dat de Phorbas inderdaad wederom defect was gegaan. Het kussentje met vloeistof was wederom lek.
De uroloog en ook nog enkele andere personeelsleden vertelde dat het vaker voor komt, dat de Phorbas prothese defect gaat en ik dus niet de enige ben met dit probleem.
De arts vertelde dat het ziekenhuis inmiddels in gesprek is met de leverancier/fabrikant van de Phorbas bandjes en dat als er eventueel uit voortvloeit dat er een vergoeding wordt uitgekeerd, ik een van de eerste zou zijn die hiervoor in aanmerking komt.
Inmiddels heb ik ook contact gezocht met een patiënten platform en die hebben mij aangeraden om lotgenoten te zoeken die dit zelfde is overkomen, om zodoende eventueel gezamenlijk een klacht in te dienen en/of de leverancier/fabrikant aansprakelijk te stellen voor dit falende product.

Graag zou ik dus in contact komen met mensen die de zelfde ervaring hebben met de Phorbas prothese  
Ik heb speciaal hiervoor een e-mail adres aangemaakt waarop men kan reageren.
Reacties kunnen getuurd naar, phorbas-leed@outlook.com


1 reactie

Beste fred64,

zou je de resultaten  van de Sphincter prothese ook willen delen aub , ik sta nml voor dezelfde beslissing.

Thx ronny

Laatst bewerkt: 27/01/2020 - 16:49