Indien het testosteron de voedingsbodem voor PK is Waarom wordt bij PSA-meting dan niet de testosteron-spiegel gemeten ?

Openbaar gesprek
26 september 2020 om 22.17,
gewijzigd 26 september 2020 om 22.19

Beste allen, wat ik me afvraag : Indien het testosteron zo veel invloed heeft op hoe snel de PK groeit waarom meten ze dat dan niet. Ligt dat aan de extra kosten die die bepaling met zich meeneemt ?

Ik heb PK, in oktober vorig jaar was de PSA 5,4, na MRI en biopten PIRADS 3, cTc1-2N0M0, volume 40 cc, plekje 9 mm groot, in 4 van 12 biopten was 10 % van weefsel Gleason 3+3

Eind augustus dit jaar bij MRI PIRADS 4, iT2aN0M0, PSA 11, volume 36 cc, plekje 11 mm groot, 4 mm kapselkontakt, biopten + uitslag daarvan volgen nog.

In afwachting van jullie reacties, Victor

11 reacties

Beste Victor,

Bij de volgende opdracht voor het bezoek aan mijn Uroloog staat de volgende opdracht;

Onderzoek, HAPARINE LG 20 (testosteron) en HAPARINE LG22 (PSA).
Of dit standaard wordt voorgeschreven kan ik niet beoordelen.

  Dorus

 

 

 

Laatst bewerkt: 27/09/2020 - 18:48

Beste Dorus,

Mijn PSA wordt nu al een 1,5 jaar regelmatig gemeten, waarvan een jaar na de diagnose Prostaatkanker en er is nog geen testosteron gemeten. Dus ik kan niet beoordelen of HAPARINE LG 20 (testosteron) en HAPARINE LG22 (PSA) een standaard bepaling is. Mogelijk blijkt uit meer reacties of anderen ook die twee bepalingen hebben gehad.

Met vriendelijke groet, Victor

Laatst bewerkt: 27/09/2020 - 21:25

Beste Aeolus,

Wordt bij jou het Testosteron gemeten omdat je een hormoonkuur hebt om de testosteron-spiegel naar beneden te krijgen ?

Groetjes, Victor

Laatst bewerkt: 28/09/2020 - 08:41

Beste Ippitorri,

Dat zal het zijn, testosteronmeting vanwege de hormoonbehandeling. Nu begrijp ik het beter. Dank. Dacht dat bij iedereen de testosteron gemeten werd.
 

Ik zie dat dit een ‘openbaar gesprek’ is.

Niet mijn voorkeur.

groet,

Aeolus

 

Laatst bewerkt: 29/09/2020 - 12:56

Beste Victor,

Sinds 2016 heb ik prostaatkanker, af en toe is naast PSA het testosteron gehalte gemeten. Prima analyse om na te gaan of het testosteron gehalte richting nul gaat bij de behandeling met Zoladex of soortgelijk.  Bij mij was dat inderdaad het geval, nul is gemeten.  Na het stoppen met Zoladex is mijn PSA gehalte weer gestegen, testosteron gehalte is niet bepaald, maar een indicatie is verschil in libido.  Het belangrijkste blijft de PSA meting, maar als PSA teveel stijgt moet je op een gegeven moment handelen. Dan is testosteron meting naast PSA  meting zinnig om effect van de behandeling te zien, altijd testosteron gehalte meten lijkt me niet nodig.

groet,

Herman

Laatst bewerkt: 28/09/2020 - 09:33

Volgens mij is het in grote lijnen als volgt: de PSA is een tumormarker en als zodanig een indicatie voor de activiteit van de prostaatkanker incl uitzaaiingen. Daarbij is niet alleen de hoogte van de PSA belangrijk, maar zeker ook de dynamiek: de mate en snelheid van de stijging, de verdubbelingstijd. Als het gaat om tumoractiviteit spelen meer zaken: allereerst natuurlijk het testosteron als brandstof voor de prostaatkanker, maar daarnaast ook agressiviteit (Gleasonscore), volume en uitgebreidheid van de tumor, hormoon(on)gevoeligheid, behandelingen, en misschien vergeet ik nog iets. Het testosteron is dus slechts 1 van deze factoren, terwijl het PSA een eindindruk geeft van het totale proces. Het lijkt mij dan ook weinig zinvol om routinematig het testosteron te bepalen en voor zover mij bekend wordt dat ook niet gedaan; ikzelf (operatie in 2016 en sedertdien 3x bestraald op uitzaaiingen) heb het nog nooit meegemaakt. Het bepalen van het testosteron is natuurlijk wel zinvol om bij hormoonbehandelingen te controleren of het testosteron tot castratieniveau is gedaald, en om bij stijgend PSA tijdens hormoonbehandeling te onderzoeken of inmiddels hormoonongevoeligheid (castratieresistentie) is opgetreden.

Met hartelijke groet,  Moustache

Laatst bewerkt: 28/09/2020 - 15:28

Hallo

Bij mijn man worden zowel psa als testosteron gemeten, en ook de alkalische fosf. Dit gebeurd om de circa 3 weken.  Lijkt mij dat je anders geen compleet beeld hebt wat er zich af speelt in het lichaam. Onze arts is voor: Meten is weten.

 

 

Laatst bewerkt: 29/09/2020 - 10:21

Beste Myosotis,

Ik vermoed dat de PK van jouw man in een andere fase zit als bij mij. Ik heb PK Gleason 6, in 4 van 12 biopten was 10 % Gleason 3 + 3 (diagnose oktober 2019), en recent een exponentiëel oplopende PSA-waarde, er worden over 3 weken biopten genomen en mogelijk wordt de Gleason en het percentage afwijkende cellen bijgesteld. Dat wachten speelt me aardig parten.

Groetjes, Victor

Laatst bewerkt: 29/09/2020 - 11:34

Wij zijn diverse keren geruild van arts en ziekenhuis, om uiteindelijk te belanden in het Radboud waar men dezelfde gedachte had als ons; meten is weten, dus gebeurd dat op ons verzoek vaak en daarbij ook snel, meestal hebben we de uitslagen de volgende dag al in onze portal.

Mijn man heeft glaeson score 10, psa was tot6 30 opgelopen, en per dinsdag vorige week teruggezakt met 100. Een teken voor de artsen dat de opgestarte trial misschien zijn werk gaat doen? Gisteren kreeg hij een bot en mri scan, om te zien of dit ook het geval is, zodat de trial,  doxatoxcel, pembronizulab en prednison, vervolgd of gestopt gaat worden

Mijn man heeft deze kuur nu 3 keer gehad, met tussenpozen van 3 weken, en zou deze samenstelling indien het aanslaat nog 3x moeten krijgen, en daarna enkel nog de pembronizulab gedurende 2 jaar met uitloop naar 3 jaar. Het is een trial van Duos, dus of het pembronizulab of een placebo betreft..............geen idee. Dus wachten we met spanning op de uitslag van de scans

 

Laatst bewerkt: 01/10/2020 - 16:47

Beste Myosotis,

Ik zou niet in jullie situatie willen zitten, zover is het bij mij nog niet. Ik ben nog onder controle als alternatief voor een RARP en ik ben er pas een jaar " bij " . ( Ongelukkige woordkeuze ) Gelukkig heb ik op het forum veel blogs gelezen en bij sommige slaat de angst me om het hart. Die " K " is alleen met grof geweld en met venijnige medicatie mogelijk weg te krijgen. Het wachten op onderzoeken valt me zwaar, omdat ik vermoedt dat binnenkort een behandeling zal moeten beginnen en ik en de uroloog moeten waarschijnlijk wachten op de uitslag van de biopten die in de vierde week van oktober genomen worden.

In ieder geval wens ik jullie veel kracht en sterkte toe, Victor

Laatst bewerkt: 01/10/2020 - 19:18