Brachytherapie wie heeft deze behandeling gehad

Openbaar gesprek
10 december 2013 om 21.52,
gewijzigd 21 augustus 2014 om 23.20
Wie heeft brachytherapie. Gehad ,en heeft eerst hormonen moeten slikken om de prostaat te laten krimpen.
hoe was de behandeling ? 
Hoe snel kon je je leven weer oppakken?
hoe was het met plassen?
hoe was het met de potentie?

6 reacties

Hallo,

De behandeling was goed te noemen, een week later had ik alles weer een beetje onder controle, wel wat pijn bij het plassen maar met wat pijnstillers was dat met enkele weken over, ook wat libido betreft gaat het redelijk tot goed, maar je moet wel geduld hebben. groet

Laatst bewerkt: 29/06/2017 - 19:51

Ik ben 68  jaar. Prostaatkanker ontdekt niet als gevolg van klachten maar als gevolg van jaarlijkse medische check-up. Een jaar geleden brachy gehad zonder tevoren medicatie te hoeven gebruiken. Ik voldeed zogezegd aan alle criteria (PSA 5.8, kleine prostaat, geen plasklachten, gleason 3+4). Na ongeveer een week geen last meer van de behandeling. Ik had voor de behandeling geen plasklachten en heb  ook daarna nergens last van. Geen bovenmatig veel toiletbezoek ook s'nachts niet. Ongeveer 2 maanden op advies tamsunoline gebruikt. De eerste tijd erna redelijk vermoeid. Ben een toerfietser (racefiets) maar heb de fiets een half jaar aan de spijker moeten hangen. Potentie heeft wel iets geleden maar ben nog heel tevreden. Als ik het hiermee red, en waarom niet, ben ik dolgelukkig.

Laatst bewerkt: 29/06/2017 - 19:51

Brachytherapie gehad in 2011, na een PSA van 10,4 en een Gleasonscore van 6. Ik had geen klachten, maar in de familie komt prostaatkanker vaker voor, en had een jaarlijkse test bij de huisarts aangevraagd. Na de vierde test volgde de verwijzing naar de uroloog. Zelf gekozen voor Brachytherapie omdat die me het minst ingrijpend leek. Opereren vond ik geen optie, temeer omdat een collega hier veel onprettige verschijnselen zoals bloedingen bij het plassen aan had overgehouden. Externe bestraling zou niet zo nauwkerig zijn als Brachytherapie, maar dat kan ik niet bevestigen. Mijn broer heeft wel externe bestraling gehad omdat hij zijn kleinkinderen vaak over de vloer heeft en het wordt de eerste maanden afgeraden om kleine kinderen in je direkte omgeving te hebben bij Brachytherapie ivm de straling. Hij krijgt trouwens nu elke drie maanden een hormooninjectie. De PSA is bij ons beiden gezakt naar ca 0,1. Ik heb 's nachts veel last van aandrang om te plassen, (zeker 4 keer uit bed), maar dat neem ik maar voor lief. Komt misschien ook omdat ik heel licht slaap. Erectie blijft achter bij wat het voorheen was. Beide zaken zijn voor mij echter wel minder belangrijk geworden. Ik sport veel en denk er verder ook niet teveel over na. Inmiddels ben ik 67 jaar en ik leef alsof er (bijna) niets gebeurd is.

Laatst bewerkt: 29/06/2017 - 19:51
Ik ben 52 jaar en heb in maart jl. brachy therapie gehad. Geen medicijnen vooraf door kleine prostaat en kwam gelukkig in aanmerking voor brachy . Ingreep viel erg mee. Een paar dagen een "zwaar" gevoel. Ben daarna weer aan het werk gegaan, ik voelde me al snel beter. Heel even Tamosuline geslikt tegen blaaskramp maar ben daar heel snel mee gestopt en niet nodig. In het begin veel 's nachts uit bed om te plassen, wel 4 tot 5 keer. Nu, na 5 maanden een stuk beter, 1 a 2 keer per nacht eruit. Huidige situatie na 5 maanden: Voel me goed, PSA terug naar 1,0. Potentie niet veel minder. Kan wel moeilijker mijn plas ophouden.Eigenlijk dik tevreden. Voelt alsof ik weer in veilig vaarwater ben. Een groot gedeelte van mijn tevreden gevoel heb ik te danken aan mijn uroloog, een geweldige man !!
Laatst bewerkt: 29/06/2017 - 19:51

Hallo

Ik ben 71 jaar heb geen vergrote prostaat, de gleasonscore is 3+4 = 7. Ik kom voor de Brachytherapie in aanmerking. Net precies een artikel in de Volkskrant gelezen over prostaatkanker en (over)behandeling (zie de link hieronder). Nu denk ik: niets doen is ook een optie! Wat is jullie mening hierover als ervaringsdeskundigen?

https://www.topics.nl/moeten-mannen-zich-laten-testen-op-prostaatkanker…

Laatst bewerkt: 13/01/2020 - 17:30