Whipple operatie

Openbaar gesprek
30 januari 2014 om 12.28,
gewijzigd 26 april 2014 om 18.25
Krijgt iedereen na een whipple operatie een chemokuur?

6 reacties

beste Trudy,
ik zou het eerlijk gezegd niet weten. Ik ben zelf geen arts en ook niet precies op de hoogte van de richtlijnen voor alvleesklierkanker (ik neem tenminste aan dat je dat hebt gezien de operatie).
Je kunt dit het best even aan je arts vragen en die kan je meteen uitleggen waarom jij die chemo krijgt.
Binnen de kankerpatiëntenbeweging is de SPKS (stichting patiënten met kanker aan het spijsverteringskanaal) de organisatie die zich ook met alvleesklierkanker bezighoudt.   Mevrouw Jeanine Janzen: 043 - 363 36 06, e-mail: jean-zen31@zonnet.nl is de contactpersson voor alvleesklierkanker dus misschien kan zij je verder helpen.

pauline evers

Laatst bewerkt: 29/06/2017 - 19:51
Beste Trudy,
Volgens mij krijgen patiënten met de meest-voorkomende vorm van alvleesklierkanker (adenocarcinoom) bijna altijd wél een chemokuur. 
Zelf heb ik een Whipple-operatie ondergaan en géén chemokuur. Dat heeft te maken met de aard van de tumor. Bij de zeldzamere tumoren is een chemokuur kennelijk niet altijd nodig. Dan wordt er tijdens de diagnose en na de operatie dan ook goed gekeken naar: is de tumor in zijn geheel verwijderd? wat is het precies voor tumor en wat is daarover bekend (langzaam groeiend of snel groeiend)? zijn de lymfeklieren schoon (geen tekenen van uitzaaiing)? 
Sterkte. De operatie is niet niks (en een eventuele chemokuur ook niet, lijkt me),
Liedje
Laatst bewerkt: 29/06/2017 - 19:51
Er is geen algemeen antwoord op deze vraag mogelijk, want de vraag is allereerst: waarom kreeg je die whipple operatie?
Kreeg je een whipple vanwege een neuro-endocriene tumor zonder uitzaaiingen of met uitzaaiingen en welk soort neuro-endocriene tumor? Of kreeg je een whippleoperatie voor alvleesklierkanker of kreeg je de whippleoperatie voor iets anders?
Kortom, eerst is de vraag: Kreeg je de whipple vanwege kanker
Vervolgens is de vraag: welk soort kanker betreft het
Dan is de vraag: uitgezaaid of niet en in welk stadium
En dan pas is een antwoord mogelijk.
Dus niemand kan je op deze vraag een juist antwoord geven zonder de voorgaande vragen beantwoord te hebben, ook geen arts! Als het om neuro-endocriene tumoren gaat, kijk dan naar de boekjes Vragen en antwoorden over NET en NEC van de NET-groep
Veel sterkte
Laatst bewerkt: 29/06/2017 - 19:51
Hallo Trudy,

Op 3 januari jl heb ik een whipple operarie gehad vanwege alvleesklierkanker, pancreascarcinoom (kop van de alvleesklier). Niet iedereen na een whipple operatie krijgt aanvullende chemo. Waarom dit is, weet ik niet. Ik krijg wel aanvullende chemo om eventuele achter gebleven cellen te stoppen en om terugkeer van kanker elders te remmen. Bij mij is alles radicaal weggehaald, geen uitzaaiingen in de lever of lymfeklieren. De chemo is aanvullend op de whipple en ik zie het als het afmaken van een proces.  
De arts zal wel bekijken wat het beste is in de specifieke situatie.
Laatst bewerkt: 29/06/2017 - 19:51

hallo Trudy,

bij mij is een whipple operatie uitgevoerd, in mijn geval heb ik geen chemo gehad. ik had een neuro endocriene tumor in de alveesklier. bij mij waren er ook uitzaaiingen in de lever en in de lymfeklieren. zoals zebra ook al opmerkt is het per soort en ook nog eens per persoon verschillend! dus inderdaad de vraag is ingewikkelder dan het lijkt. en er zijn meerdere aandoeningen dan alvleesklier kanker waarbij een whipple word uitgevoerd.


Laatst bewerkt: 29/06/2017 - 19:51

Mijn zus heeft 3 weken geleden ern wipple operatie gehad.

Nu heeft ze uitgezaaide nierkanker op de alvleesklier!! Heeft hier iemand ervaring mee..

 

 

Laatst bewerkt: 16/01/2020 - 22:40

Meer over Patiëntenbelangen