Stemmingswisselingen patiënt

13 april 2016 om 12.10,
gewijzigd 18 december 2017 om 15.13

Goedemiddag.

20 jaar geleden is mijn moeder overleden aan de gevolgen van kanker. Het begon met borstkanker en eindigde met uitzaaiingen door het gehele lichaam waaronder het hoofd.

Door de uitzaaiingen in het hoofd wisselde de stemming van mijn moeder drastisch. Ik zat toen op het middelbaar voortgezet onderwijs en was vaak als eerste thuis. Mijn broertje zat nog op de basisschool en mijn vader werkte part time. De dame van de thuiszorg was vaak over de vloer alsmede vriendinnen van mijn moeder.

De periode dat de ziekte zich in het hoofd van mijn moeder had verspreid was een periode waar ik nu nog steeds veel moeite mee heb. Niet zozeer vanwege de beperkingen in mobiliteit maar meer in het feit dat mijn moeder mij altijd de huid vol schold zodra ik thuis kwam. Ik ben hierdoor naar mijn kamer gaan vluchten om de confrontatie uit de weg te gaan en nu, 20 jaar later, doe ik dit nog steeds. Mijn vader gaf me toen mee dat dit door de ziekte kwam en zij zelf niet door had wat ze allemaal zei en deed. Deze verklaring heb ik nooit geprobeerd bevestigd te krijgen bij anderen zoals experts/artsen maar nu, eindelijk, probeer ik die stap te nemen om een bevestiging te krijgen van deze uitleg. Klopt het dat een patiënt dusdanig kan veranderen door de ziekte in zijn/haar hoofd dat dit voor kan komen?

Wellicht dat het mij helpt om dit, voor mij nog altijd lastige probleem, af te sluiten en een verklaring te kunnen accepteren.

Ik hoop dat iemand mijn vraag kan beantwoorden.

Met vriendelijke groet,


Patrick

2 reacties

Hallo Patrick,

Als gevolg van een hersentumor of van de behandelingen kunnen er allerlei verschillende gevolgen optreden, afhankelijk van waar de hersentumor zit of waar de behandeling (bijv. operatie) heeft plaatsgevonden.

Stemmingswisselingen en ook ontremd gedrag komt vaak voor. Op www.hersenstichting.nl/alles-over-hersenen/hersenaandoeningen/gevolgen-niet-aangeboren-hersenletsel
kun je hier ook het nodige over terug vinden. Je zou ook altijd nog een gesprek kunnen aanvragen in het centrum waar je moeder destijds is behandeld.

Sterkte ermee.
Gr. Zeiler.
Laatst bewerkt: 05/07/2017 - 19:14
Hoi Patrick. Mijn moeder Is mijn 1 jaar geleden overleden aan de gevolgen van lymfeklierkanker. Nadat de ziekte drie keer Was terug gekomen Was ze vorig jaar schoon verklaard in september. Echter in november begon ze raar te praten, vergeetachtig en sneller boos. 5 dec kwam de uitslag...kanker zat in het hersenvocht. ..Een week daarnA Was ze vijandig agressief en erg bang ook zag ze dingen die er niet waren...Dus antwoord op je vraag...Ja ook kanker kan mensen veranderen . 20;december overleed ze aan de gevolgen van kanker na 8,5 jaar vechten
Laatst bewerkt: 18/12/2017 - 15:13