Hoe houd je familie, vrienden, buren, collega's, .... op de hoogte?

Openbaar gesprek
16 februari 2023 om 21.49,
gewijzigd 17 februari 2023 om 07.44
238 x gelezen

Toen mijn vrouw in de 2013 de diagnose 'Ernstig vermoeden van alvleesklierkanker' te horen had gekregen sloeg dat niet alleen bij ons in als een bom maar ook bij iedereen om ons heen. Iedereen wilde natuurlijk weten hoe het gaat. Wat gaat er wanneer gebeuren? Wat is de prognose?  En meer van dat soort informatie.

Al snel liep ik er tegen aan dat ik meerdere keren per dag een slecht verhaal aan het vertellen was. Die energie wilde ik liever ergens anders inzetten. Ook merkte ik dat mensen dingen aan elkaar doorvertelden en dat er steeds meer en grotere afwijkingen waren van hetgeen ik had verteld. Hoe hier mee om te gaan?

Een optie is natuurlijk het verhaal op Facebook te zetten. Nu ben ik geen fan van Facebook. Het heeft het nadeel dat iedereen kan meelezen en wil ik dat wel? Dat is op te lossen met een besloten Facebook-groep. Je lost dan nog steeds niet op hoe om te gaan met degenen die niet op Facebook actief zijn.

Een andere optie is dat je een woordvoerder aanstelt. Daarmee los je het probleem niet op, je verschuift het wel. Daarnaast, wie kan/mag je daarmee belasten?

Ook is het bijhouden van een blog op bijvoorbeeld kanker.nl een mogelijkheid.  Kies je er voor om je blog niet openbaar te zetten dan kunnen alleen deelnemers het lezen. Wil iedereen uit je sociale cirkel hiervoor wel deelnemer worden op kanker.nl?  Verder heb je er nog steeds geen zicht op wie het blog leest. Je kan daardoor voor dilemma's komen te staan. Wat als iets wel wilt delen met mensen die je kent maar niet met onbekenden.

Gebruikmaken van WhatsApp is natuurlijk ook een mogelijkheid. Persoonlijk vind ik deze optie niet aantrekkelijk want bij veel tekst vind ik dat gepriegel op mijn telefoon niet gemakkelijk. Kies je toch voor een groep in WhatsApp stel dan in dat alleen de beheerder berichten kan versturen.

Uiteindelijk ben ik uitgekomen op het periodiek verspreiden van een nieuwsbrief per e-mail. Dat gaf de volgende voordelen:

- Je bericht bereikt alleen mensen die jezelf hebt geselecteerd

- Iedereen heeft op hetzelfde moment dezelfde informatie

- Je kan zelf bepalen wanneer je met wie contact opneemt

- De nieuwsbrieven vormen een soort van dagboek waar je kan nalezen wanneer er ook al weer wat speelde

- Zet de geadresseerde wel in de BCC zodat reacties alleen bij jou binnenkomen.

Uiteindelijk heb ik de nieuwsbrieven in geanonimiseerde vorm als blog op kanker.nl gezet (Alvleesklierkanker! En wat nu?) waar het nog steeds goed gelezen wordt.

Laat even weten of je wat aan deze informatie hebt en/of als je een andere oplossing hebt bedacht.

Hartelijke groet

Rob

5 reacties

Hallo Rob, ik heb precies dezelfde weg bewandeld als jij hebt gedaan. Als er iets nieuws/bijzonders te vertellen was heb ik een mail rondgestuurd met iedereen in de bcc. Alleen met een heel klein aantal mensen had ik nog een whatsappgroep die altijd meteen de uitslagen etc. te horen kregen.

Concreet: ik raad jouw methode aan.

Edith

Laatst bewerkt: 17/02/2023 - 10:22

Hoi Rob,

wat goed dat je deze info op een rijtje hebt gezet. Ik zet altijd wel een kort bericht in mijn afgeschermde fb groep. Voor de rest stuur ik een verslag via whatsapp, maar dan via de laptop, zodat ik inderdaad niet hoef te typen op mijn telefoon. Voor ons werkt dat tot nu toe wel goed.

Fijne dag,

Lenny

 

 

Laatst bewerkt: 17/02/2023 - 10:37

Zo werk ik ook: ik heb in WhatsApp een verzendlijst aangemaakt van de mensen die we willen informeren. Het voordeel van een verzendlijst is dat iedereen een eigen bericht krijgt en niet ziet wie er nog meer geïnformeerd wordt. Verder kan iedereen op zijn of haar eigen bericht. Ik schrijf de tekst op de computer in Notities en kopieer dat in het WhatsApp bericht. 

Laatst bewerkt: 22/02/2023 - 15:28

Beste Rob,

Heel herkenbaar wat je schrijft. Zelf had ik drie keer kanker en wist ik wat er aan communicatie op mij af zou komen. Op basis van mijn ervaringen ontwikkelde ik samen met mijn dochter (en een techpartij) een speciale app, Stamps, waarin je een 'emotionele reis' kunt delen. Als een soort digitaal dagboek wat je voor jezelf kunt houden of kunt delen met dierbaren. Volstrekt veilig (werkt met unieke code) en met mooie opties voor dierbaren om mee te leven. Geen reclames of oeverloze reacties op reacties. En binnenkort extra features die we ontwikkelen op basis van vragen van gebruikers. De app is gratis te downloaden in app store en Google Play store.
We krijgen hele mooie reacties van gebruikers en daar doen we het voor (we zijn een sociale onderneming). Meer info op www.stamps-app.com. Wellicht is het ook iets voor jullie. 
Sterkte!   Pien

Laatst bewerkt: 22/02/2023 - 15:40

Hoi Rob,

Ik gebruikte de website hoestie.nu om een blog te schrijven. Dat platform is ontwikkeld door iemand die zelf kanker had en ook met deze vraag zat. Het mooie is dat je zelf bepaalt wie jouw blogs mag lezen (je kunt betreffende mailadressen toevoegen) en dat met elk blog al je naasten, en niemand anders, op de hoogte zijn van wat er speelt en hoe het gaat. Dan hoeft het niet altijd over jou te gaan als je met iemand afspreekt. Ik ben ook niet van facebook en vond dit daarom echt een uitkomst. 

https://hoestie.nu/ 

Laatst bewerkt: 22/02/2023 - 17:24