Zorgen rond Lymfeklierkanker

Openbaar gesprek
9 oktober 2019 om 16.54,
gewijzigd 9 oktober 2019 om 17.46

Beste, 

Ik ben een jongen van 18 jaar en Al een hele lange tijd, toch al een goeie 8 maand voel ik in mijn hals een opgezwollen klier zitten. Deze is toch wel redelijk groot, groter dan 1 cm. Hij is niet zichtbaar maar je kan hem wel duidelijk voelen. Er zijn nog een paar andere onder mijn kaaklijn die ik duidelijk kan vastpakken. Nu ik ben een persoon die me redelijk rap zorgen kan maken. Elke dag zit ik te voelen aan die klieren en op een dag zei mijn vader tegen me dat ik naar de dokter moest gaan want zijn broer deed dat ook en toen ontdekten ze lymfeklierkanker bij hem. Een ander familielid, die toen 14 jaar was had dat ook. Ik ben dan naar de dokter gegaan maar die geloofde me niet direct hij was constant bezig over klierkoorts terwijl ik duidelijk wist dat ik dat niet had, het is er namelijk al 8 maand. Hij had dan bloed getrokken maar daar zag hij blijkbaar niks in. Kunnen ze in standaard bloed testen (test op klierkoorts of vitaminetekorten) ook kanker ontdekken? Die vraag stel ik me ook of moeten ze daar een specifieke test voor doen? Of zien ze het altyd? Nu onlangs een maand geleden ofzo, is er een rood vlekje op men ribben gekomen aan de zijkant. Het gaat niet precies weg het is gwn een vlekje maar daar maak ik me ook wel zorgen over. Ook voel ik me echt constant vermoeid en als ik alcohol drink voel ik zo steken in die klieren onder de kaak, ik heb al zeer veel research gedaan rond kanker en maak me toch wel redelijk wat zorgen. Sinds vandaag doet de buitenkant van men keel/ hals wat pijn en ik heb precies wat bloed smaak. Moet ik me zorgen maken? Zou ik nog eens naar de dokter terug moeten gaan? Ik ben bang dat hij me weer niet zal geloven wat ik precies allemaal heb en ga zeggen dat de bloedtest niks toonde. Of moet ik naar een specialist eens gaan? 
 

mvg 

Dylan

2 reacties

Hallo Dylan,

Ik kan me goed voorstellen dat je je zorgen maakt. Ik denk dat verder onderzoek duidelijk kan maken waarom de klieren opgezwollen zijn. De eerste stap is om terug te gaan naar je arts. 
Ik weet niet of uit een bloedtest een volledige diagnose te stellen is. Ik weet wel dat er andere aanvullende onderzoeken mogelijk zijn om te bepalen wat de reden van de zwelling is. Je kunt daarbij denken aan een echo; punctie met weefselonderzoek; CT-scan en/of Pet- scan.
 

Als de klieren al zo lang vergroot zijn zou ik er bij de arts op aandringen om aanvullend onderzoek te laten doen, dit betekent vaak wel een doorverwijzing naar een specialist.

Veel sterkte toegewenst.

Vriendelijke groet,

Frank Janssen

Laatst bewerkt: 10/10/2019 - 12:10