smaakverandering bij bepaalde soort chemo

Openbaar gesprek
28 juni 2013 om 13.18,
gewijzigd 3 december 2016 om 18.26
2615 x gelezen
Sommige soorten chemo hebben enorm effect op de smaakpapillen.
Dingen waar je vroeger gek op was zijn ineens smerig en niet meer te eten.
Of dingen smaken compleet anders dan je gewend was.
Helpt het als je dingen aan je eten toevoegt om het weer lekker te maken? Of juist weglaat?

Vertel ons wat een bepaald soort chemo aan jou smaak veranderd(e) en hoe jij dit oplost(e)

-Otto-

13 reacties

Ik heb 2x een een serie van 4 kuren met gemcitabine (gemzar) en cisplatin gehad. Beide keren had dat een stevige invloed op mijn smaak- en vooral geurvermogen. Het is dan net of alles zo'n 20 keer versterkt wordt waardoor bepaalde (willekeurige) smaken of geuren ineens tegen gaan staan. Ik weet nog dat ik tijdens de eerste ziekenhuisopnames dol was op speculaas, een pak speculaas was in no-time verdwenen ..... En ineens was dat een afkeer geworden. Nu lust ik het wel weer maar wel in gezondere hoeveelheden :-). Ook kwam ik een keer thuis na een chemokuur en mijn vrouw had gezellig koffie gezet. Ik kreeg die geur in mijn neus en heb maandenlang geen koffie meer gedronken. Terwijl ik daarvoor de hele dag koffie dronk, 6-8 stevige mokken per dag. Nu drink ik 's avonds nog een mok, dat is alles.
Ook op geuren in het algemeen kun je dan heftig reageren omdat je die veel intensiever waarneemt. Zo ontvluchtte ik tegen etenstijd, als ik mobiel was, de ziekenhuiszaal van wege de potpourri van etensluchten. Een grote keuze in ziekenhuismenu's heeft ook zijn nadelen. De kantine van het zieken huis was naast de ingang: dat betekende snel doorlopen , wat een lucht!
Maar ik kan wel zeggen dat bij mij na een paar maanden die effecten wel grotendeels verdwenen. Geen echt blijvende veranderingen dus.

NB: Ik ben eigenlijk wel beter gaan ruiken maar dat komt waarschijnlijk omdat ik na 37 jaar roken daarmee gestopt ben.
Laatst bewerkt: 29/06/2017 - 19:51
Herkenbaar van die geuren! Ik vond het soms zo erg als er iemand met parfum langs liep, of als ik een bos bloemen met lelies kreeg! Blegh!
Laatst bewerkt: 29/06/2017 - 19:51
smaak veranderde na toediening van Adriamicine.
Zelfs water smaakte me niet, terwijl ik dat normaal met zeker 2 liter per dag drink..
Ook de smaakwisselingen; het ene kwartier zou ik wel het ene gerecht lusten, het kwartier daarna walg ik ervan.. heel vervelend..
Laatst bewerkt: 29/06/2017 - 19:51

ja de geur van klaargemaakt eten verschrikkelijk ik eet het liefste brood met kaas of frisse dingen niks waar een geur aanzit

pindasaus vlees dat gebakken moet worden

als de frietketel aangaat moet de afzuigkap op het hoogste staan ik kan de geur niet verdragen

vroeger was ik gek op pasta nu eet ik het bijna niet meer als lange tijd na de gemo

raar allemaal loop ik naar de winkel staat er een Vietnamese loempia tent echt ga ik over mijn nek

in de winkel iets aan het bakken ik moet naar buiten vluchten zo ziek word ik daar van

ik heb heel veel last van geuren jammer het kon zo lekker ruiken nu ff voorlopig maar niet \

parfum helpt niet

ik ben op zoek naar odekolonje kweet niet of ik het goed schrijf waar zou ik dat vinden nog misschien kan ik daar de geuren mee weg krijgen


Laatst bewerkt: 29/06/2017 - 19:51

Een troost: bij mij is die afkeer van geuren geleidelijk aan weer verdwenen maar het heeft wel tijd nodig. En of eau-de cologne van 4711 helpt is maar de vraag. Ik heb dat altijd maar een rare geur gevonden .......

groet, Jan

Laatst bewerkt: 29/06/2017 - 19:51

nou dan zal het nog wat duren dan

ik heb een spuitbus nu van de action kijken of dat helpt er stond een spuitbus in het ziekenhuis nog daar spoot ik mee dat was appelfris dat werkte een helpt

maar gisteren stond die kraam weer bij de aldy en neus dichtknijpen helpt ook een beetje

dank u voor de reactie

Laatst bewerkt: 29/06/2017 - 19:51
Hoi theke,

Inmiddels zijn we een aantal maanden verder.
Ben je nog steeds bezig met de chemo?
Hoe gaat het nu met het opsnuiven van geuren? Zijn de klachten afgenomen of heb je een manier gevonden om er beter mee om te kunnen gaan?

-Otto-
Laatst bewerkt: 29/06/2017 - 19:51

Ik heb ook minder reukvermogen na chemotherapie heb baarmoederhalskanker gehad in 2007 .is heel vervelend.hoop dat dat nog veranderd 

Laatst bewerkt: 28/03/2022 - 19:55
Ik heb de FEC kuur en de docetaxel en heb van allebei de kuren, zeker de eerste 4 weken, problemen met eten, ik krijg het bijna niet weg, brood smaakt als zaagsel, eet 's morgens cruesly in yoghurt,dat gaat het best, haring met uien op brood kan ik proeven, nasi en bami gekruid dat gaat goed, gemengde sla rucola, veldsla met olijven en feta, tomaten, dat gaat goed, appels eten, rauwe rode paprika smaakt goed.Groenten zoals prei en witlof, kook ik maak ik af met kaas. Water dronk ik altijd makkelijk en dat smaakt ook niet. Eerst dronk ik heel veel koffie en nu meer thee.

Laatst bewerkt: 29/06/2017 - 19:51
Mijn speeksel werd dik en taai tijdens paclitaxel en daardoor had ik van veel voedsel en drinken een smerig mondgevoel. Daarbij last van maagzuur van de meest onverwachte dingen. Het was steeds zoeken naar wat ik op dat moment wegkreeg. 

Na afloop weer langzaam dingen leren eten en zelfs een glas wijn drink ik weer met smaak terwijl dat me tijdens de chemo compleet tegenstond,
Laatst bewerkt: 29/06/2017 - 19:51

Ik heb heel sterk last van bepaalde geuren, maar ik ruik ook soms heel weinig. 
bepaalde voeding kan ik echt niet meer hebben, ui, en prei en aanverwanten, bah meteen misselijk! Maar ook iets als net te lang gekookte broccoli, of soep...En zoals eerder benoemd; de geur van de ziekenhuis keuken en frituur lucht; niet te harden! 

En ook zweetlucht kan soms erg naar zijn. 

ik heb momenteel carboplatin en paclitaxel. Maar ik heb ook nog last van verminderde geur na Corona. Dus wat nu precies waarvan komt weet ik niet. Koken en eten is in ieder geval geen pretje. Alleen zoetigheid proef ik eigenlijk nog echt...

 

Laatst bewerkt: 06/12/2021 - 22:35

Hey MissDD,

Heel erg herkenbaar wat je schrijft. Ik ben zelf in november gestart met AC kuren en vanaf januari ook wekelijks de Paclitaxel gecombineerd met Carboplatin. Ook ik had na een Corona besmetting (januari 2021) verminderde smaak en reuk (eigenlijk heel af toe). Echter na de 2e AC kuur werd alles vies. Ik kon werkelijk geen hap binnenkrijgen, hoewel ik overal zin aan had. Het niet kunnen eten en het sterk vermageren maakt dat ik sinds half januari een sonde heb. Dit geeft enorm veel verlichting en maakt dat ik niet hele dagen bezig ben met het móeten eten.

Ik probeer toch iedere dag het menu van de dag (uitgezonderd vlees dat ruikt enorm zuur/bedorven), probeer steeds nieuwe dingen. Zo heb ik gemerkt dat ik tomaten crème soep van de Unox iets van lekker vind, de champignonsoep uit blik en gebakken champignons met peper kan hebben. Sommige winegums smaken lekker en de groentjes (menthol winegums met suiker) smaken een beetje zoals het hoort. Witte chocolade zonder toestanden erin smaakt ook goed!

Mocht jij nog goede tips hebben, dan hoor ik die graag! 

Groetjes Elke

Laatst bewerkt: 29/03/2022 - 11:17

Ik krijg docetaxel. Vanwege prostaat ca. Na de 4 e kuur begon mijn smaak te veranderen.  Nu na de 5e smaakt de koffie niet meer en water is vies. Hoop dat dat na de 6e/ laatste kuur weer veranderd.

Laatst bewerkt: 29/04/2023 - 11:56