huis/tuin/keuken middetjes tegen bijwerkingen van chemo

Veel mensen die chemotherapie ondergaan hebben last van bijwerkingen. Welke bijwerkingen dat zijn en hoe hevig ze zijn is afhankelijk van de soort en hoeveelheid chemo die je krijgt.
Behalve dat je arts je medicijnen kan voorschrijven om deze bijwerkingen te onderdrukken heb je wellicht ervaring met andere manieren of middeltjes die de bijwerkingen tegengaan.

Op welke manier maakte jij de chemo voor jouzelf dragelijker? En welke huis/tuin/keukenmiddeltjes gebruikte jij om bepaalde bijwerkingen te onderdrukken?

-Otto-

22 reacties

Hallo Otto,

De bijwerkingen hangen o.a. af van de soort chemo (welke mix aan cytostatica), de duur van de chemo. Ik heb inmiddels 4 meerdaagse "normale"chemo's achter de rug en 1 toxische meerdaagse chemo (hierbij is mijn volledige beenmerg vernietigd i.v.m. stamceltransplantatie). De 1e en 2e chemo hadden bijna dezelfde samenstelling, maar de bijwerkingen waren totaal verschillend.

Onderstaande bijwerkingen heb ik gehad, soms een enkeling, soms een combinatie en bij de toxische chemo allemaal tegelijk: 
kaalheid, misselijkheid (begint meestal pas een paar dagen na de chemo), overgeven van gal en bloed, geIrriteerde harde jeukende huid, huidverkleuringen, kapotte slijmvliezen, geen smaak, geen zin om te eten, droge ogen, hand/voetsyndroom (valt vel van handen en voeten af), extreme vermoeidheid, pijn, kapotte nagels / nagels die uitvallen (meestal pas een aantal weken na de chemo), ontstekingen/schimmelinfecties, darmproblemen, (extreem) gewichtsverlies, concentratiestoornissen, vergeetachtigheid, moeite met verbanden kunnen leggen, na de toxische chemo + stamceltransplantatie extreme kou, bijna niet warm kunnen worden. 

Dingen die mij hebben geholpen: 
- liters water drinken op een dag, goed voor de huid / misselijkheid /kapotte slijmvliezen
- huid in smeren met goede bodylotion meerdere keren per dag, bv Nivea Repair en Care bodylotion
- zo gauw het mag laten masseren, goed voor de doorbloeding van de huid
- eten wat je lekker vind en direct als je trek hebt, uit ervaring kan ik zeggen dat de chemo makkelijker is als je iets meer gewicht hebt.
- hoe beroerd jij je ook voelt, blijf elke dag bewegen, liefst meerdere keren per dag, al is het maar 10 minuten per keer, ga lopen / op de hometrainer / vraag een fysiotherapeut om oefeningen die je kan doen aangepast aan je niveau. Na een week "bedrust" neemt je spierkracht en conditie enorm hard af en dit kost je maanden om weer enigszins een basisconditie op te bouwen ook al had je van te voren een goede conditie.
- blijf ten alle tijden positief, in maart / april van dit jaar hoefde het van mij niet meer gezien hoe slecht ik mij voelde, 2 lotgenoten hebben mij doen inzien dat ik nog heel veel heb om voor te leven en moest vechten, daarna is alles 180 graden gedraaid en kon ik de zware behandelingen een stuk beter aan, en nu ben ik heel positief ook al kan ik lichamelijk nog niet veel. 
- zorg voor afleiding / blijf actief, bij voorkeur bezoek en heb het dan ook over andere dingen dan je ziekte, hou contact met de buitenwereld (informeer naar familie/vrienden, kijk het nieuws etc), maar ook lezen, tv kijken, iets met je handen doen bv schilderen / knutselen, sommige ziekenhuizen hebben activiteitentherapie, zoek contact met lotgenoten.

Succes met je chemo. Groetjes, Haroba
Laatst bewerkt: 29/06/2017 - 19:51
voor de pijn in mijn mond die ik iedere keer heb : trachitol! voor het slapengaan een tabletje op mn tong en gedurende de dag ook iedere paar uur een tabletje Het verdoofd en zorgt voor minder pijnlijke tong en tandvlees zodat ik normaal kan blijven eten. Poetsen met parodontax en daarnaast spoelen met water en zout... 
Laatst bewerkt: 29/06/2017 - 19:51
Wanneer bij een pijnlijke tong je normale tandpasta teveel bijt, kun je ook Elmex-mentholvrije tandpasta proberen om mee te poetsen. Zoals de naam al zegt is die zonder bijtende menthol. Hij smaakt naar snoep/kauwgombal.

-Otto-

Laatst bewerkt: 29/06/2017 - 19:51
Hoi,

De chemo is voor mij dragelijker geworden door het meedoen aan een groep Creatieve Therapie in het ziekenhuis. Je kon daar o.a. schilderen, tekenen. Daarnaast heb ik ook gesprekken gehad met maatschappelijk werk vanuit het ziekenhuis gedurende de behandeling. Ook de tientallen kaarten die ik heb ontvangen, hebben me destijds wel goed gedaan. Heb je niet zoveel bekenden, dan kun je je ook opgeven, zodat (via een stichting) je kaarten kunt ontvangen.

Voor een ieder die met de chemo bezig is, succes!

Laatst bewerkt: 29/06/2017 - 19:51
Hoi Juulia,
Super te horen dat afleiding middels creatieve therapie je zo goed heeft geholpen om op de been te blijven.
Hoezeer de vele kaarten je kunnen ondersteunen herinner ik me ook nog heel goed. Tijdens mijn chemo liep ik stage bij een computerbedrijf. Mijn collega's hadden een grote banner geprint (3 meter breed) "zonder Otto geen ottomatisering".  Die vulde die ziekenhuiswand tegenover mij tijdens de eerste kuur. Echt super steunend om steeds naar te kijken.
Mijn chemo was in 1988 maar alle kaartjes heb ik nog steeds en zitten in een schoenendoos. Wanneer ik ze zie komen nog steeds veel herinneringen boven.
-Otto-
Laatst bewerkt: 29/06/2017 - 19:51
Ik heb een tip voor als je last hebt van een droge mond: kauwgom eten. Soms kon ik amper meer praten omdat mijn mond zo droog was. Met kauwgom maak je weer slijm aan in je mond. 
Laatst bewerkt: 29/06/2017 - 19:51
Hoi,

Wat mij goed heeft geholpen tegen misselijkheid en mijn eetlust verbeterde was zelf thee zetten van kaneel en verse gember.
1 kaneelstokje en 3 cm verse gember met schil 10 minuten zachtjes koken in een halve liter water (deksel op pan). Water afgieten en bewaren. Zelfde kaneelstokje en gember nogmaals koken in halve liter water. Zo worden de werkende bestandsdelen er goed uitgehaald. Water aan eerste halve liter toevoegen. Gedurende de dag de liter opdrinken. Kan warm of koud, eventueel op smaak brengen met roosvicee, honing, citroensap of wat je maar lekker vindt.
Gember werkt ook goed tegen (interne) kou.
Laatst bewerkt: 29/06/2017 - 19:51
ik moest even goed nadenken wat mij hielp en nog steeds helpt , 

voor de blaren in mijn mond gebruikte ik cordosil mondspoeling ( als ik de naam goed schrijf) 
raket ijsjes ( eet ik nog steeds om vocht binnen te krijgen en het verkoelt mijn slokdarm lekker)
koude drank (pakjes )
voor mijn neuropathie bij de voeten gebruik ik massage (lichte massage)
voor mijn kapotte lippen een hydro lippenbalsem
voor mijn douche gebruik een zeepvrije wasgel en baby shampoo voor mijn hoofd( ik ruik toch lekker )
voor de droge huid gebruik ik Loreal creme 
voor de kapotte nagels gebruik ik niets , ik laat ze met rust en probeer de nagelriem onstekingen te laten drogen zodat ze na een paar weken weer klaar met ontsteken zijn ....(duurt ff ) 
ik tape ze wel in zodra de ontsteking droog is....
en de laatste tip ik scheer me droog , kreeg ik ook als tip binnen , ik ben port au cath drager dus ik blijf bloeden als ik een klein wondje heb , duurt heel lang voordat het stopt , droog scheren zorgt voor minder wonden ....en dus beter...

gr marjon
Laatst bewerkt: 29/06/2017 - 19:51
Hallo,

Hier mijn tips voor bij de chemo:

liters Kamille thee, tegen ontstekingen
mond spoelen met zuiveringszout
kamillespray voor de mond (bij drogist)
lippenbalsem bij de hand
handcreme gebruiken
oogdruppels tegen droge ogen
onder de douche je lijf elke dag met vette olie insmeren 
melatonine voor het slapen
oxazepam via de huisarts
nagelverharder gebruiken
ik had naast mijn bed altijd iets te eten, een droog koekje, en als ik die s ochtends meteen at, was de misselijkheid minder 
veel kleine porties eten op een dag
veel paracetamol
veel bewegen, wandelen, fietsen, fitness wat dan ook

groet jenny
Laatst bewerkt: 29/06/2017 - 19:51
Bij mij hielpen kleine slokjes cola goed tegen de misselijkheid, de eerste dag na de chemo.

gr. Heleen
Laatst bewerkt: 05/07/2017 - 19:14

Ik was gediagnosticeerd met darmkanker stadium IV in 2010. Tumor dikke darm en 28 uitzaaiingen in de lever. Zag er vrij hopeloos uit. De start met chemo ( Oxiliplatin en Xeloda) startte 5 dagen na de diagnose. Liever had ik - terugdenkend- wat meer denktijd gehad.Maar goed.

De medicijnen tegen misselijkheid hielpen niet, sterker, ik werd er steeds misselijker van. Mijn dochter ( die cannabis blowt) zei: : ‘mam, ik maak een potje wietthee voor je, dat gebruiken HIV patiënten ook, ontspant en je krijgt er honger van’. Ik nam een kopje wietthee en twee uur later zat ik aan een uitsmijter. (Toen ik het mijn oncoloog vertelde stuurde hij me per mail een recept, Toen wist ik:”ik heb een goeie dokter).

Ik heb zes kuren gedaan, van misselijkheid geen last meer. Wel van neuropathie en geheugenstoornissen: kon niet meer lezen, geen concentratie, emotioneel flexibel etc .Ik kon dus niet meer werken ( ben docent) Dus na zes kuren ben ik - in overleg met oncoloog-- gestopt. Ik bleef stabiel en na een half jaar kon de darmtumor weggehaald worden. De bijverschijnselen verdwenen langzamerhand, behalve de neuropathie. Daar kreeg ik een jaar later een supplement voor van mijn complementaire arts ( 4lifetransferfactor plus) waarna de neuropathie verdween ( tot verbazing van mijn oncoloog). Na mijn darmoperatie wilde de oncoloog me aan de Avastin + chemo hebben voor de leveruitzaaiingen. Wilde ik niet, ik wilde kwaliteit van leven, kwantiteit is voor mij minder belangrijk.. Heb gekozen voor de behandelingen die vallen onder Opererenzondersnijden , beeldgestuurde behandelingen, te vinden op kanker.nl

Na een TACE ( Duitsland, moest ik zelf betalen) en een Radioembolisatie (AVL) een lange stabiele tijd met een restje van 6 uitzaaiingen. In maart 1915 is het linkerstuk van de lever weggehaald waar deze metastases in zaten en was ik kankervrij. In maart dit jaar was er 1 uitzaaiing terug, die is weggehaald met een Micro Wave Ablatie in het AVL. Een dagje ziekenhuis en dan weer naar huis. Geen bijwerkingen. Voorlopig weer kankervrij, met een fantastische kwaliteit van leven.

Wel moet ik zeggen dat ik naast de reguliere geneeskunde een complementaire arts heb , een orthomoleculaire arts voor voedingsadviezen ( eet Moerman) en dat ik ben gestopt met roken, met drinken (alcohol) ben gaan bewegen en slaap 7-8 uur per nacht. Ik heb mijn huis verkocht en woon nu in een recreatiewoning in het bos. Rust en natuur.Voel me gezond

Laatst bewerkt: 05/07/2017 - 19:14
tegen ontstekingen in mijn mond Kamillethee en water (uit een karaf waarin enkele stenen Aventurijn en rozenkwarts liggen).
tegen ontstekingen van mijn nagels 2 x 10 minuten per dag in natuurazijn.
tegen misselijkheid gembercapsules (hier kun je ook thee van zetten)

Laatst bewerkt: 05/07/2017 - 19:14
mijn man heeft sinds donderdag zijn tweede chemo (cisplatin en etoposide) achter de rug. Hij heeft longkanker, stadium 3. De eerste chemo ging eigenlijk vrij goed. Maar deze tweede valt zwaar: hij is vanaf vandaag erg misselijk. De anti misselijkheid medicatie helpt niet genoeg. (dexamethason) Heeft vanavond overgegeven en krijgt het eten moeilijk weg.
Verder slaapt hij bijna de hele dag. (en snachts ook gewoon). Sinds ik hem vrijdag mee heb genomen naar huis na de chemo is hij hondsmoe en slaapt bijna alleen maar.
Graag zou ik tips ontvangen om deze hopelijk korte periode van ongemak door te komen.

Laatst bewerkt: 07/07/2017 - 12:28
Ik heb de zelfde kuren gehad en had met name de 3de keer heel erg veel last van misselijkheid. Dit trad bij mij ook pas op toen ik na de chemo al weer naar huis was en ik had ook alleen het middel Dexamethason. . Ik heb toen niet met het ziekenhuis gebeld maar het pas aangeven toen ik voor de 4de kuur weer opgenomen werd en hier ontzettend tegen op zag. Ik heb toen een ander middel tegen de misselijkheid gekregen en dat hielp geweldig! Ik weet daar helaas de naam niet meer van maar ik zou als ik u was telefonisch met het ziekenhuis overleggen. Die misselijkheid is zo verschrikkelijk en er zijn veel verschillende medicaties om dit te onderdrukken. Heel veel sterkte. Groet Mieke
Laatst bewerkt: 07/07/2017 - 12:28
We hebben nu van de huisarts pleisters gekregen. Deze zouden een week helpen na het opplakken. Volgende week gaan we de derde kuur starten als alles in orde is. Gelukkig heeft hij na de eerste paar dagen geen last meer gehad.
Laatst bewerkt: 07/07/2017 - 12:28
Gelukkig dat het niet langer dan een paar dagen duurde, dat was bij mij ook zo, maar o wat leken die dagen lang. Ik hoop voor jullie dat de pleisters helpen en de derde kuur daardoor iets minder zwaar is. Heel veel sterkte en succes. Liefs Mieke
Laatst bewerkt: 07/07/2017 - 12:28

Heel erg bedankt voor de tips iedereen! Ben zelf gelukkig (nog) niet  ziek, maar ben bezig met het maken van ‘care packages’  voor mensen die chemo behandeling krijgen. Het gaat om allemaal zelfgemaakte handgemaakte spullen, mocht er interesse zijn voor iemand mag mij mailen, geen kosten aan verbonden alleen veel liefde :)

bedankt allemaal!

Laatst bewerkt: 09/09/2019 - 22:09