Openbaar gesprek
6 januari 2014 om 20.38,
gewijzigd 22 april 2014 om 08.49
Het is bij mij geen gevolg van chemotherapie, maar een gevolg van medicijngebruik. Maar, omdat het ook wel voorkomt bij chemotherapie heb ik toch besloten deze vraag hier te stellen.

Hoe gaan jullie om met een droge mond? Van de apotheek heb ik Xeromed mondspray gekregen, maar dat helpt maar heel kort. Ben ook veel aan het kauwgom kauwen. Dat helpt wel iets, maar soms is het kauwen op kauwgom ontzettend pijnlijk op de tong en het gehemelte. Zeker als je hem nog maar net in de mond hebt. 
Wie heeft nog andere oplossingen? Begin ondertussen flink zat te worden van die droge mond, maar stoppen met de medicatie zie ik ook niet zitten, omdat ik dan weer meer last krijg van blaaspijn. 

7 reacties

Hallo Andrea, Ik heb ook last van een droge mond als gevolg van medicijnen. Niet meer zo erg als tijdens de chemo. Toen heb ik oralbalance gebruikt. Dit hielp toen erg goed. Het is een gel, een hapje nemen vond ik erg naar, maar met vinger op tandvlees, tong en slijmvliezen aanbrengen was prettig. Vooral voor het slapen. Nu neem ik vaak een slok water, een zuurtje of antaflu. Hopelijk heb je hier wat aan.
Laatst bewerkt: 29/06/2017 - 19:51
Dankjewel voor je reactie Miep. Kreeg je de oralbalance voorgeschreven? Of is dat zonder recept te verkrijgen bij de apotheek of drogist. 
Laatst bewerkt: 29/06/2017 - 19:51

Toevallig zag ik jouw advies. Op het goede moment want ook ik heb last gekregen van een droge mond. Ik kreeg er last van toen ik andere medicijnen kreeg voor mijn darmen vanwege het preferentiebeleid. Het is achteraf niet duidelijk geworden of het daar aan lag maar ik zat wel mooi met een hele droge mond en lippen en heel veel slijm in mijn mond. Van de arts in het ziekenhuis kreeg ik kleine proefzakjes met de naam Dental, een soort gel die je in je mond moest doen. Het hielp niet echt. Ik had een recept gekregen voor de apotheek voor een tube (moest ik wel zelf betalen). Maar door jouw advies heb ik bij de apotheek wat anders meegenomen! Het kleine tubetje Dental kostte maar liefst 12,50 euro. Oral balance hadden ze niet maar wel Bioxtra Boca Seca. Grote tube, 7, 50 euro, een lekkere gel in de mond. Vooral 's nachts prettig want dan heb ik de meeste last. Na enkele weken wordt het langzaam beter. Gelukkig is het slijm ook veel minder dan in het begin. Ik wil dan ook even zeggen, Miep bedankt!


Laatst bewerkt: 29/06/2017 - 19:51

Hoi Andrea

Ik hoop dat ik een hulpmiddel bedacht heb waar mensen baat bij kunnen hebben. Kijk even op m'n blog of het misschien iets voor jou kan zijn. 

Laatst bewerkt: 14/12/2019 - 01:17

En een andere suggestie is de luchtvochtigheid in de ruimte waar je bevind wat verhogen. Bij mij thuis is deze soms behoorlijk laag. Een luchtbevochtiger kan verbetering geven.

succes Rene

 

Laatst bewerkt: 14/12/2019 - 09:35

Ik gebruik sinds kort Xylimelts tabletten. Deze plakken aan je tanden of kaakwal en werken een kleine 8 uur. Geeft het beste resultaat na 13 jaar experimenteren met van alles en nog wat. Je kunt het bestellen https://www.deonlinedrogist.nl/drogist/oracoat-xylimelts-droge-mond-milde-munt.htm?channable=e56911.ODIyNTdY&cross=0?cross=0&dtext=0&dtag=0&dmenu=0&dpath=0&dafval=0&dvraag=0&drel=0&ingr=0&etk=0&gclid=CjwKCAjwnK36BRBVEiwAsMT8WMSDBnmmizIy6NBMs_oS0bEuiVp993ULQddoAaV7_k1-gmfrr2ONuxoC4n0QAvD_BwE

Laatst bewerkt: 31/08/2020 - 08:45