Stel je vraag over hyperbare zuurstoftherapie aan Dr. Hilhorst

Openbaar gesprek
20 mei 2015 om 16.02,
gewijzigd 19 september 2018 om 12.05

NB: met ingang van 1 januari 2018 is het niet meer mogelijk om vragen te stellen aan dr Hilhorst.

Van mei 2015 tot 1 januari 2018 zijn hieronder vragen gesteld over hyperbare zuurstoftherapie aan Ariën Hilhorst, behandelend arts en voorlichter bij het Instituut voor Hyperbare Geneeskunde. De vragen en antwoorden vind je hieronder terug.

Je kunt je vragen nu stellen aan drs. Jorgo Lugthart, eveneens van het Instituut voor Hyperbare Geneeskunde.

Disclaimer

53 reacties

Zeer geachte dokter Hilhorst,
Van harte welkom in de groep Gevolgen van bestraling. Erg fijn dat u met uw deskundigheid ondersteuning wilt geven.
Graag zou ik het volgende aan u vragen:Als er ergens ver weggestopt heel misschien nog wat kwaadaardige cellen zitten, zouden die door hyperbare zuurstoftherapie aangewakkerd, gestimuleerd kunnen worden zodat de kanker weer terug kan komen?
Bij voorbaat hartelijk dank voor uw antwoord en hartelijke groeten,Poem.
Laatst bewerkt: 29/06/2017 - 19:51
Geachte mevrouw Poem,
Dank voor uw welkomstwoord. Ik zal mijn uiterste best doen antwoorden in deze waardevolle rubriek zo goed en helder mogelijk te geven, zodat vraagstellers en meelezers optimaal geïnformeerd zijn over de hyperbare zuurstoftherapie.
In antwoord op uw vraag: Op dit moment moet ik u zeggen dat we niet zeker weten wat de invloed is van hyperbare zuurstoftherapie op de groei van tumorcellen. In de afgelopen jaren zijn diverse onderzoeken ernaar verricht en gepubliceerd. De resultaten zijn tegenstrijdig. Zowel tumorgroei, geen effect op tumorgroei als tumorremming tijdens/door hyperbare zuurstofbehandeling zijn gerapporteerd. Factoren als type tumor, plaats en of deze al dan niet is bestraald lijken een rol te spelen. 

Op dit moment wijzen de meeste onderzoeken in de richting van geen tumorgroeistimulatie door hyperbare zuurstoftherapie. Weliswaar is het altijd zeer lastig aan te tonen dat iets er niet is of niet gebeurt. Een mogelijke aanwezigheid van tumorcellen vinden we momenteel dan ook geen reden om zonder meer af te zien van de therapie. 
We wegen voorafgaand aan de behandeling zorgvuldig per patiënt het risico van eventuele tumorgroei af tegen de te behalen winst in kwaliteit van leven. Ook letten we extra op een eventuele toename van klachten bij de behandeling van deze patiënten. 
Ik hoop dat ik uw vraag hiermee naar tevredenheid heb beantwoord, mocht u nog vragen hebben, stelt u deze gerust !

Met hartelijke groet,

Ariën Hilhorst
Arts hyperbare geneeskunde.
Laatst bewerkt: 29/06/2017 - 19:51
Wat een toeval dat juist nu deze topic gestart is.
Ik ben zelf vorige week op intakegesprek geweest in het AMC.
Door de vele pijnen die ik heb overgehouden na mijn behandelingen tegen het K monster en de vele medicijnen en behandelingen die daarop volgde, adviseerde mijn Chirurg Hyperbare Zuurstoftherapie.

Een erg intensieve therapie, van 2 maanden lang elke werkdag 2 uur lang vertoeven in "de tank"
Gezien het nu een jaar geleden is dat ik mijn bestralingen heb gehad, dus nog niet heel lang geleden, maakt dat ik een geschikte kandidaat ben volgens de specialist van het AMC. Hij denkt dat mijn klachten met 70-80% kunnen verminderen. Das een hele hoop, zeker gezien ik ook nog aardig jong ben (40) en ik hopelijk nog heeeel wat jaren hoop mee te gaan. Als dit zonder al die zware drugs en pijn kan zou ik stom zijn om deze kans niet met beide handen aan te nemen. En toch zie ik er heel erg tegen op. Ik ben nog zoooo moe van alle behandelingen en bikkelen tegen de pijn. Ik zie daarom dus erg op tegen die dagelijkse reis en lange zit.
Ik heb allemaal lieve mensen om me heen die mij graag willen brengen en dus ook in mij willen investeren, maar de drempel is heel erg hoog. Ik weet dat ik het moet gaan doen, nu nog gaan.

Ik hoop dat er mensen reageren die de therapie al hebben gehad en hun ervaringen willen delen. Veel patiëntervaringen lees je er namelijk niet over. Wie trekt mij over die hoge drempel ;)

Ik ben ook zo benieuwd wat naast het verminderen van de pijnklachten, de oedeem en zachter worden de huid, deze therapie nog meer voor voordelen kan geven. Zuurstof komt namelijk door je hele lijf. Heeft het ook baat bij bijv. de vermoeidheidsklachten die je van de behandelingen overhoud?


Laatst bewerkt: 29/06/2017 - 19:51

Beste NetjeV,

Zo zie je maar de wonderen zijn de wereld nog niet uit!!

Het is inderdaad erg belastend om 2 maanden elke dag naar een tank te gaan.

Maar als ik lees wat volgens de chirurg jouw vooruitzichten zijn zou ik er maar voor gaan. Kijk ook eens bij:hyperbare zuurstoftherapie daar is veel te vinden. Fijn dat je zo veel lieve mensen om je heen hebt die je willen brengen. Je kunt ook eens bij je zorgverzekeraar informeren of je in aanmerking komt voor taxivergoeding. Meestal wordt het vergoedt.

Van de therapie kun je wel wat moe worden maar dat gaat weer over.

Ik spreek niet uit eigen ervaring maar ik denk dat het jouw veel te bieden heeft en wil je graag een duwtje geven.

Hartelijke groeten en sterkte met de beslissing en eventueel de therapie.

Poem. 

Laatst bewerkt: 29/06/2017 - 19:51
Beste Netje V,

Als je twee maanden lang elke werkdag behandeld moet worden, is het misschien mogelijk in een zorghotel of familiehuis te verblijven. Dan hoef je niet te reizen. Je arts of verpleegkundige kan je hier vast meer over vertellen. 

Hartelijke groet,

Annemaret 
webredacteur kanker.nl
Laatst bewerkt: 29/06/2017 - 19:51
Beste NetjeV,

Dank voor het stellen van uw vraag. Ik kan mij voorstellen dat u na meer dan een jaar behandelen en klachten ervaren van uw ziekte er tegenop ziet om twee maanden elke weekdag naar het AMC op en neer te moeten. In aanvulling op de reacties hierboven van Poem en Annemaret, rest nog uw vraag of hyperbare zuurstoftherapie ook helpt tegen de nare vermoeidheidsklachten die de behandeling en alles wat daarmee samenhangt met zich mee heeft gebracht.

Het antwoord daarop is helaas nee.

Een van de bijwerkingen van hyperbare zuurstoftherapie is vermoeidheid. Deze treedt met name op kort na de behandeling, en is het beste op te vangen door in de middag even te rusten.

In de praktijk echter is dit zeer, zeer wisselend. Ik heb mensen behandeld die hun baan er gewoon naast deden ("Moe, dokter? niets van gemerkt! is slaap beter dan ooit tevoren, sinds die pijn minder is gaan worden!") tot mensen die echt met moeite hun bed uit konden komen gedurende de therapie-periode. Ik kan voor u dus geen voorspelling doen. Echter, ook de personen die de ernstigere vermoeidheid ervoeren, gaven in meerendeel aan het de moeite waard te hebben gevonden, zeker als de pijn- en andere klachten verminderden.

De vermoeidheid, als die al optreedt, is niet vergelijkbaar met die van na de bestralingen en is, net als alle bijwerkingen van HBO,  van tijdelijke aard. Dat wil zeggen met een paar weken weer over. Het is dus aan te raden de therapieperiode uzelf in beginsel te ontzien, en te kijken hoe u erop reageert.

Ik hoop uw vraag hiermee volledig te hebben beantwoord. Als u nog vragen hebt stelt u deze gerust!

Veel sterkte!

Met vriendelijke groet,

Arien Hilhorst.
Laatst bewerkt: 29/06/2017 - 19:51
Bedankt al voor jullie reacties :)

Ik heb de vermoeidheid ingecalculeerd en dat maakt juist voor mij die drempel zo hoog, zeker gezien ik nu ook nog zo moe moe moe ben. Maar een pijnvrij en hopelijk ook medicijnvrij leven is me dat meer dan waard! Ik heb al zoveel geïnvesteerd, dat ik dit laatste redmiddel ook zeker zal gaan aanpakken, dan heb ik echt alles er aan gedaan om weer een beetje de oude Net te worden ;)

Ik moet nu nog even de uitslag van het erfelijkheidsonderzoek afwachten, afhankelijk daarvan zal bepaald worden of en wanneer ik van start ga.

Ik zou het leuk vinden als er ook nog mensen reageren die deze therapie al gevolgd hebben.
Hoe hebben jullie het ervaren en hoe gaat het nu met jullie :)
Laatst bewerkt: 29/06/2017 - 19:51

Beste NetjeV,

Kan me erg goed voorstellen dat de drempel hoog voor je is. Maar pijn vreet ook energie en wat dokter Hilhorst ook al zei: Als je beter kunt slapen en niet wakker ligt van de pijn, zal de vermoeidheid hopelijk ook af gaan nemen.

Ik wens je heel veel sterkte en hopelijk word je weer vlug de oude Net....

En om ervaringen te delen is het inderdaad beter om in een ander topic te kijken zoals Ervaringen met hyperbare zuurstoftherapie. 

Hartelijke groeten Poem.

Laatst bewerkt: 29/06/2017 - 19:51
In januari 2014 d.m.v. een Ralp operatie is mijn prostaat verwijderd. Door eerdere bestraling in 2003 en HIFU in 2010 is er "dood weefsel"ontstaan in de blaas. Dit is er mede oorzaak van dat ik regelmatig een bacteriële infectie kreeg. Op aanraden van mijn uroloog in het AMC de zuurstof therapie gevolgd in 40 sessies. het resultaat was verbluffend. D.m.v. cystoscopie heb ik zelf kunnen zien dat het "dode weefsel"verdwenen is.
Ik heb mij er op ingesteld het dagelijkse bezoek aan de tank als een uitje te zien en in de tank te puzzelen of te lezen. De tijd gaat dan een stuk sneller. Naast wat vermoeidheid en enige invloed op het gezichtsvermogen die beiden weer overgaan heb ik geen verdere gevolgen ondervonden. De incontinentie is er niet beter van geworden. verder niets dan lof over deze behandeling en de medewerkers van AMC. De behandeling heeft bij mij prima resultaten.
Laatst bewerkt: 29/06/2017 - 19:51
Beste gck,

Dank voor het plaatsen van uw reactie. Goed te horen dat u het effect van hyperbare zuurstoftherapie op uw blaasweefsel hebt kunnen zien. In uw stuk kan ik verder geen specifieke vraagstelling vinden. Ik vraag met uw welnemen dan ook aan de moderator of hij uw stuk onder "ervaringen met hyperbare zuurstoftherapie" wil plaatsen. Ik wens u het beste verder!

Met vriendelijke groet,

Arien Hilhorst.
Laatst bewerkt: 29/06/2017 - 19:51
Graag wil ik meer weten over deze therapie. Eind maart,begin april ben ik 3 keer een half uur bestraald per tumor met een hoge dosis ,daarnaast krijg ik om de 3 weken Herceptine en perjeta .
Laatst bewerkt: 29/06/2017 - 19:51
Geachte mevrouw Levensgenieter,
Dank voor het stellen van uw vraag in deze rubriek.

Uit uw profiel maak ik op dat u al het nodige hebt meegemaakt. Ik kan mij voorstellen dat u zich goed wilt laten informeren over therapeutische mogelijkheden, hoewel ik nog niet kan zeggen of hyperbare zuurstoftherapie voor u op dit moment een behandeloptie is.
Graag wil ik een volledig antwoord geven op uw vraag, maar laat ik u eerst wijzen op de informatiepagina hyperbare zuurstoftherapie op deze website.Op deze pagina (en de daaraan via de linker zijbalk gekoppelde subrubrieken) kunt u al heel wat informatie lezen.

Ook hebben een aantal ervaringsdeskundigen in de rubriek heb jij ervaring met hyperbare zuurstoftherapie geschreven wat hun ervaringen zijn met de hyperbare zuurstof behandeling.
Kunt u mij daarna zeggen of er bij u nog een meer specifieke vraag over de therapie is? Hoe is uw interesse voor deze therapie gewekt?
Ik wacht uw antwoord af.
Met vriendelijke groet,
Ariën Hilhorst
Laatst bewerkt: 29/06/2017 - 19:51
Graag zou ik willen weten of deze therapie ook geschikt is bij ernstige spierklachten in de nek (kramp) als gevolg van mantelveldbestraling (1986)
Laatst bewerkt: 29/06/2017 - 19:51
Geachte Jooske,
Dank voor het stellen van uw vraag. Ik begrijp hieruit dat u in 1986 bestraald bent met de mantelveld-techniek. Erg naar dat u daar nog steeds gevolgen van lijkt te ondervinden. 
Hyperbare zuurstoftherapie is een behandeling die zich richt op de weefsels die beschadigd zijn door de bestraling, en hierdoor tekort hebben gekregen aan bloedvaatjes, (stam-)cellen en zuurstof. Dit tekort kan klachten veroorzaken van pijn, roodheid, oedeem en langzame verharding, verbindweefseling, van het weefsel. Dit noemen we dan late bestralingsschade. 
Of de klachten die u beschrijft (kramp) daaraan zijn toe te schrijven kan ik zo niet zeggen. Wellicht is het een idee uw behandelend arts/radiotherapeut te benaderen met de vraag of uw klachten als late bestralingsschade kunnen worden gediagnosticeerd, en of hyperbare zuurstoftherapie daarvoor in aanmerking komt. Mocht u na het gesprek met uw behandelend arts nog resterende vragen hebben, dan kunt u mij hiermee weer benaderen.

Met vriendelijke groet,

Arien Hilhorst.
Laatst bewerkt: 29/06/2017 - 19:51
Beste Arien Hilhorst,

Hartelijk dank voor het beantwoorden van mijn vraag.
De nekkramp is inderdaad toe te schrijven aan verbindweefseling van mijn nekspieren als een lange termijn gevolg van de mantelveldbestraling en is als zodanig te beschouwen als een late bestralingsschade.
Mijn halsspieren zijn ook sterk geatrofieerd(bestralingshals).
Ik zal met een van mijn artsen in het AvL contact opnemen.

Met vriendelijke groeten,

Jooske


Laatst bewerkt: 29/06/2017 - 19:51
3 weken geleden heb ik mijn oncoloog gesproken en zij vertelde mij dat deze therapie geen zin heeft in mijn geval omdat het inmiddels 30 jaar geleden is dat ik mantelveldbestraling heb gehad.

Met vriendelijke groet,


Laatst bewerkt: 29/06/2017 - 19:51
Beste dokter Hilhorst,

ik heb gelezen dat chemotherapie met doxorubicine / adriamycine een contra-indicatie is voor het toepassen van HBOT, omdat er mogelijk hartschade kan ontstaan.
Hoe lang moet het geleden zijn dat de adriamycine / doxorubicine is gebruikt, voordat het veilig is om HBOT te kunnen ondergaan?  

hartelijke groet,
Oinkie
Laatst bewerkt: 05/07/2017 - 19:14
Beste dokter Hilhorst,

Graag zou ik weten of de HBOT gecombineerd kan worden met Trastuzumab (Herceptin). Dus gelijktijdig, of dat het verstandiger is om te wachten tot de behandeling met Trastuzumab is afgerond. 

groeten,
Oinkie


Laatst bewerkt: 05/07/2017 - 19:14
Beste dokter Hilhorst,

Wat is het effect van Hyperbare zuurstoftherapie op de longblaasjes? Komt er grote druk op de longen? ik heb hyperreactief astma en ben bang dat de zuurstof mijn bronchiën teveel zal prikkelingen en dat de elasticiteit van mijn longen zal afnemen door de zuurstoftherapie. Kunt u door iets over zeggen? 

Oinkie 
Laatst bewerkt: 05/07/2017 - 19:14
Beste dokter Hilhorst,

ik ben geopereerd aan mijn borst. nu heb ik last van het litteken dat steeds harder wordt en vanbinnen alles strak trekt, het lijkt alsof er een te korte kabel door mijn arm loopt. Volgens de artsen fibrose. ook heb ik last van een oedeem arm. Kan hyperbare zuurstoftherapie helpen bij fibrose en/of oedeem? 

Wat doet hyperbare zuurstoftherapie precies? bij welke klachten kan het helpen? 

hartelijke groet,
Oinkie

Laatst bewerkt: 05/07/2017 - 19:14
Beste dokter Hilhorst,

Mijn vragen houden maar niet op....

Wat is de beste periode om met hyperbare zuurstoftherapie te beginnen? Is dat hoe eerder hoe beter het resultaat? Of kan het ook nog over een jaar of twee jaar met hetzelfde resultaat? Werkt het ook preventief, dus om erger te voorkomen? Is het een structurele oplossing met blijvende resultaten of kan het na jaren toch weer verslechteren? 

vriendelijke groet,
Oinkie


Laatst bewerkt: 05/07/2017 - 19:14
Geachte mevrouw (?) Oinkie,,

Inderdaad, u hebt een heleboel vragen. Alvorens ik deze op deze website een voor een ga behandelen, wil ik aan u voorleggen of het u ook een goed idee lijkt om eens langs te komen voor een vrijblijvend informatief gesprek. U kunt dan al uw vragen voorleggen en ik denk dat u beter en grondiger geïnformeerd bent in een 1 op 1 gesprek met een van onze artsen, dan om alles uit een schriftelijk antwoord op te maken. Ik zie dat u weinig informatie hebt ingevuld in uw profiel, wat het voor mij moeilijk maakt om u een advies op maat te geven. In welke regio bent u woonachtig, en bij welke hyperbare instelling kunt u zich op korte termijn vervoegen? Op de websites van de diverse Nederlandse hyperbare behandelcentra (www.nvvhg.nl) vindt u de diverse adressen en telefoonnummers.

Kunt u zich daarin vinden? Ik hoor graag van u!

Met vriendelijke groet,

Arien Hilhorst


Laatst bewerkt: 05/07/2017 - 19:14

goedendag,


radiatie proctitis

is endoscopische behandeling met apc of zuurstoftherapie de keuze bij deze aandoening(na bestraling)

dank

Laatst bewerkt: 05/07/2017 - 19:14
Geachte heer "Kennemerland",

Dank voor het stellen van uw vraag. Ik begrijp dat u voor een keuze gesteld bent?
Het antwoord op deze vraag is helaas niet eenduidig te geven. Dit hangt namelijk onder meer af van de uitgebreidheid en ernst van de klachten en schade. Is er sprake van bloedverlies uit een enkel bloedvaatje of een klein gebied of is er een groter oppervlak aangedaan? De MDL arts maakt op basis van zijn of haar diagnostiek de afweging wat de behandeling van voorkeur is. Dit kan APC, hyperbare zuurstoftherapie of een andere behandelwijze zijn. Ik raad u dan ook aan deze vraag met hem of haar te bespreken.
Indien er nadien nog vragen resten kunt u deze gerust stellen. Ook kan uw behandelend arts contact opnemen met een van onze artsen voor overleg. De telefoonnummers vindt u op onze website. (www.ivhg.nl) of bij die van een van de hyperbare centra bij u in de buurt. (zie www.nvvhg.nl voor de diverse centra)
Met vriendelijke groet,
Arien Hilhorst.


Laatst bewerkt: 05/07/2017 - 19:14
Geachte dokter Hilhorst,
Ik ben de vader van Amy, 16 jaar. Amy heeft na behandeling met chemotherapie en radiobestraling voor Lymfeklierkanker, nu Osteonecrose over het hele lichaam. Zij is hiervoor in behandeling in het Radboud UMC, maar ondanks alle goede bedoelingen van de verschillende artsen, gaat ze wat pijn betreft alleen maar achteruit.
Er wordt alleen maar iedere keer medicatie verhoogd (Oxycodon en Morfinepleisters) en steeds gezegd dat ze moet bewegen, maar door haar pijn kan ze nauwelijks bewegen.
Zou de Hyperbare zuurstoftherapie iets om te overwegen zijn? Zijn er meer patienten met Osteonecrose bekend met de therapie?
Alvast bedankt! MVG, Martin Swinkels.
Laatst bewerkt: 05/07/2017 - 19:14
Geachte heer Swinkels,

Allereerst moet ik zeggen dat ik onder de indruk ben van uw relaas. Ik zou u graag direct een antwoord geven, maar ik heb daar nog even tijd voor nodig. Ik antwoord u zo snel als mogelijk.

Sterkte aan u en uw dochter!

Met vriendelijke groet,

Arien Hilhorst.
Laatst bewerkt: 05/07/2017 - 19:14
Geachte heer Swinkels,In antwoord op uw vraag: Osteoradionecrose is een indicatie voor hyperbare zuurstoftherapie. Nu heeft u het over osteonecrose, wat voor mij de vraag openhoudt of de botproblemen door invloed van radiotherapie, bestraling, zijn ontstaan. Er is mogelijk sprake van meer oorzaken van de osteonecrose, waarop hyperbare zuurstoftherapie een minder bewezen, respectievelijk geen, effect heeft, zoals bijvoorbeeld de bisfosfonaten of de chemotherapie.
Als ik u was zou ik deze vraag bespreken met de behandelend radiotherapeut, met aan hem of haar de specifieke vraag voorleggend.

Mocht u naderhand behoefte hebben aan meer informatie, bericht u mij gerust.

Nogmaals veel sterkte!

Met vriendelijke groet,

Arien Hilhorst
Laatst bewerkt: 05/07/2017 - 19:14
Goedemiddag dokter.Ik ben 76 jaar, mam en vorig jaar geopereerd vanwege longkanker. Mijn linker bovenkwab is daarbij verwijderd. Daarna heb ik 5 chemokuren ondergaan, waarna ik er beroerd aan toe was. De kanker is, ook na de laatste controle verdwenen. Daarnaast heb ik COPD, waardoor ik bij slecht weer, ademshalingsmoeilijkheden krijg. Met pufjes atrovent en seritide houdt ik dit dan zo goed mogelijk onder controle. Ik ben dit jaar reeds drie keer in het ziekenhuis opgenomen wegens benauwdheidsklachten en een snel teruglopende sedatiewaarde bij geringe inspanningen (zuurstofgehalte in het bloed ca. 80). Ik heb eens nagekeken wanneer deze klachten zich voordeden en ik constateer dat het steeds was bij slecht weer, als de luchtdruk dus laag is. Kan ik hieruit de conclusie trekken dat, door de lage luchtdruk, mijn luchtwegen vernauwen waardoor ik moeite krijg met ademen?Ik lees nu een stukje over hyperbare zuurstoftherapie en vraag mij af of dit voor mij geschikt kan zijn.
Laatst bewerkt: 05/07/2017 - 19:14
Geachte heer Avitoon,

Met belangstelling uw vraag gelezen. Dank voor uw interesse in hyperbare zuurstoftherapie. Uit uw vraag maak ik op dat u wilt weten of de therapie voor u van nut zou kunnen zijn bij uw klachten wegens COPD.

Helaas moet ik u mededelen dat dit niet het geval is. Er is geen enkele aanwijzing, laat staan bewijs dat COPD verbetert door hyperbare zuurstof.

Niettemin wens ik u veel sterkte en succes bij uw zoektocht naar de voor u optimale behandeling.

Met vriendelijke groet,

Ariën Hilhorst,
arts hyperbare geneeskunde.
Laatst bewerkt: 05/07/2017 - 19:14
Geachte Dr Hilhorst,

Ik heb afgelopen half jaar chemobehandeling en recent een borstamputatie met volledig okseltoilet ondergaan. Al snel de eerste tekenen van oedeem waarvoor ik onder behandeling ben. Wekelijks moe(s)t er 500-900 cc vocht uit mijn borst worden gedrained. Recent een borstontsteking met gevolg een zeer pijnlijke en harde borst. Mijn oedeemtherapeut denkt aan fybrose en gezamenlijk vroegen wij ons af of Hyperbare zuurstoftherapie ook in mijn geval zou kunnen helpen (dus geen bestraling gehad).

met vriendelijke groet, Marielle
Laatst bewerkt: 05/07/2017 - 19:14

Geachte mevrouw Marielle C,

Allereerst dank voor het stellen van uw vraag en de getoonde belangstelling in hyperbare zuurstoftherapie. Als ik uw beschrijving bestudeer, moet ik u helaas teleurstellen. Uw problemen zijn niet veroorzaakt door bestraling, want die heeft u niet gehad. Het effect van hyperbare zuurstoftherapie op oedeemklachten na behandeling wegens borstkanker is alleen aangetoond indien er bestraald is. Op uw klachten, hoe naar deze ook zijn, heeft de therapie geen enkel bewezen effect. Ik hoop dat de oedeemtherapie voor u uiteindelijk wel verlichting gaat brengen. Heel veel sterkte.

Met hartelijke groet,

Arien Hilhorst


Laatst bewerkt: 05/07/2017 - 19:14
Beste Arien Hilhorst,
zou hyoerbare zuurstoftherapie ook zin hebben in mijn geval? Ik ben 30 jaar geleden bestraald, intern en van buitenaf, tegen baarmoederhalskanker. Een paar maanden later bleek er al schade te zijn. Na twee zware buikoperatjes had ik een ileostoma. Daar heb ik jaren goed mee kunnen leven maar de laatste 15 jaar heb ik steeds vaker last van verstoppingen en daarna diarree: het duurt dan dagen voordat de darm weer vocht en voedsel gaat opnemen. Ik vermoed dat mijn darm in die periodes ontstoken is, bestralingsontsteking.
Met groeten - Mahendra
Laatst bewerkt: 05/07/2017 - 19:14
Geachte mevrouw Mahendra,

Dank voor het stellen van uw vraag en uw getoonde belangstelling voor hyperbare zuurstoftherapie. De klachten die u beschrijft lijken me uitermate vervelend, helemaal gezien de enorm lange duur dat u last heeft.

Hyperbare zuurstoftherapie heeft effect op late klachten na bestraling, die berusten op schade die aan omliggend weefsel is toegebracht bij de bestraling. De diagnose late bestralingsschade is te stellen door uw behandelend specialist. (radiotherapeut, mdl-arts). Is deze diagnose gesteld dan kunt u door specialist of huisarts worden verwezen voor hyperbare zuurstoftherapie. Ik raad u aan de optie met uw behandelend arts te bespreken. Mochten u of uw arts naar aanleiding van dat gesprek nog vragen hebben, voelt u zich vrij deze mij te stellen.

Ik wens u alle goeds voor 2016, en veel sterkte.

Met hartelijke groet,

Ariën Hilhorst.
Laatst bewerkt: 05/07/2017 - 19:14
22 januari 2016 om 23.03
Beste dokter Hilhorst, Hebben jullie ook ervaring met HBOT voor (beginnende) radionecrose van de hersenen? Alvast hartelijk dank voor uw reactie.
Laatst bewerkt: 05/07/2017 - 19:14
Geachte mevrouw CdP,

We hebben geen ervaring met radionecrose van de hersenen. Dit komt omdat radionecrose van de hersenen geen erkende indicatie is in Nederland.

Ik hoop u hiermee voldoende te hebben geïnformeerd, met mijn excuus voor de wat late reactie.

Met vriendelijke groet,

Ariën Hilhorst
Laatst bewerkt: 05/07/2017 - 19:14
Goedemorgen, In 1990 heb ik een borstamputatie ondergaan ( op 28 jarige leeftijd). In 1993 kreeg ik metastasen in het hals/schoudergebied, gevolgd door bestraling, verwijdering eileiders/ eierstokken, en 18 (!)
jaar hormoontherapie. Ik heb ernstige fibrose en atrofie in het bestraalde gebied, wat pijnlijk is en mijn arm heeft een flinke bewegingsbeperking. Zou hyperbare zuurstoftherapie nog een optie zijn? Ik ben ook chronisch vermoeid, dus vraag ik me af of de therapie wel haalbaar is.
Met vriendelijke groet
Laatst bewerkt: 05/07/2017 - 19:14
Geachte mevrouw Sunshine62,
Dank voor het stellen van uw vraag in deze rubriek. De geschiedenis die u schetst vind ik indrukwekkend. In antwoord op uw vraag:
Hyperbare zuurstoftherapie is effectief bij klachten van pijn, oedeem, erytheem en fibrosering/bewegingsbeperking ten gevolge van radiotherapie. Ik zie overeenkomsten met hetgeen u schetst. Ik raad u aan met uw huisarts of specialist de optie tot behandelen met hyperbare zuurstof te bespreken. De tijdsduur dat de klachten bij u reeds bestaan, hoeft geen belemmering te zijn om effect van de behandeling te ondervinden.
Mochten er na afloop van dat gesprek nog vragen resteren, dan kunt u of uw huisarts deze via de mail of in telefonisch contact met een van de hyperbaar artsen bespreken. De telefoonnummers van het voor u dichtstbijzijnde hyperbare centrum vindt u op de website van het NVVHG (www.nvvhg.nl),
Ik hoop u hiermee een beetje te hebben geholpen.
Met vriendelijke groet,
Ariën Hilhorst
Laatst bewerkt: 05/07/2017 - 19:14

Ik denk aan deze zuurstoftherapie. Ik heb na mijn bestralingen veel last van extra bijwerkingen. Ik heb keelkanker, bestralingen gehad en net op het moment waarvan ik dacht wij gaan er weer voor, kreeg ik bijwerkingen: o.a veel slikklachten,halsslagaders vernauwd waarvoor operaties, en nu osteonecrose. Gaat dit process verminderen bij zuurstof toediening? Ik ben diabetes en mijn voeten voelen niet meer zo goed, kan dit ook gaan verbeteren. Wat gebeurt als je niet kan klaren van de oren.?

Met vriendelijke groeten

Tilly

Laatst bewerkt: 05/07/2017 - 19:14
Geachte mevrouw Tilly,
Dank voor het insturen van uw vraag. Ik maak eruit op dat u veel klachten heeft!
In antwoord erop kan ik u zeggen, dat de therapie effectief is bij late bestralingsklachten van diverse weefsels, waaronder bot en weke delen. Dit betreft klachten variërend van oedeem, roodheid, pijn, tot osteoradionecrose.
U beschrijft een diversiteit aan klachten. Het is moeilijk om deze klachten vanaf hier te beoordelen zonder deze gezien en beoordeeld te hebben. Bespreek de optie van hyperbare zuurstoftherapie met uw behandelaar en wellicht zien we u dan op een van onze vestigingen.
Tenslotte, het komt vaker voor dat patiënten niet kunnen klaren. Samen met de patiënt bekijken we wat mogelijk is. Ons personeel heeft ruime ervaring met het begeleiden van personen met problemen met het klaren van de oren. Er zijn verschillende technieken en oplossingen die worden doorgenomen. Meestal is er een oplossing voorhanden om het probleem van niet klaren op te lossen.
Ik raad u aan met uw behandelend specialist te bespreken of u verwezen kunt worden, bij de intake/kennismaking kunnen we uitgebreid verder op uw vragen ingaan.
Met hartelijke groet,
Ariën Hilhorst, Arts hyperbare geneeskunde.
Laatst bewerkt: 05/07/2017 - 19:14
Geachte Dr. Hilhorst, Graag wil ik weten of hyperbare zuurstof mijn klachten kunnen verminderen. Heb een fistel en ontstekingen in mn darm die niet willen genezen. Heb radiotherapie gehad in dec 2014, een verwijdering endeldarm met een tijdelijke stoma (maart 2015/mei 2015) heb af en toe hevige buikpijn, vermoeidheid en veel problemen met ontlastingverlies. Met vriendelijke groet, Agnes Kemner (blom)
Laatst bewerkt: 05/07/2017 - 19:14
Beste mevrouw Kemner,
Dank voor het stellen van uw vraag en uw interesse voor hyperbare zuurstoftherapie. Met excuus voor de wat late beantwoording. Als ik uw vraag lees, lijkt het mij dat u een heel vervelende nawerking hebt van de radiotherapie.
In antwoord erop kan ik u zeggen dat hyperbare zuurstoftherapie werkzaam is bij klachten na bestraling. Deze klachten kunnen pijn, oedeem, verbindweefseling inhouden, maar ook problemen bij de ontlasting, voor zover deze door late bestralingsschade, want zo heet de aandoening waarop de therapie effect heeft, wordt veroorzaakt.
Het is zaak met uw behandelend specialist of huisarts uw klachten te bespreken en te bezien in hoeverre uw klachten door de bestraling zelf worden veroorzaakt. In geval van een fistel kan het nodig zijn dat gecombineerde behandeling (een serie sessies, veelal 20, voorafgaand aan een chirurgische ingreep om het bestraalde weefsel voor te bereiden, dan de chirurgische ingreep ter sluiting van de fistel zelf, en vervolgens een serie hyperbare behandelsessies, veelal 10, soms 20, direct volgend op de ingreep) nodig is.
Na afloop van deze bespreking met uw specialist kan hij of zij u verwijzen naar het dichtstbijzijnd hyperbaar centrum en dan treden wij/zij in contact met uw specialist om de behandeling af te stemmen. Vervolgens krijgt u een oproep voor een intake gesprek en zal alles met u besproken worden.
Zie http://www.nvvhg.nl/index.php/links voor de verschillende hyperbare behandelcentra in Nederland.
Ik hoop u hiermee een stukje verder te hebben geholpen, mochten er nog vragen resteren, neemt u gerust opnieuw contact op.
Met vriendelijke groet en sterkte,

Ariën Hilhorst,
Arts hyperbare geneeskunde.
Laatst bewerkt: 05/07/2017 - 19:14

Geachte dokter Hilhorst,
8 jaar geleden ben ik bestraald vanwege een anuscarcinoom. Sindsdien heb ik bijna voortdurend last van geïrriteerde en soms bloedende schaamlippen, vagina en anus. Zou de therapie na zo'n lange tijd nog effect kunnen hebben?
Overigens heb ik door een hoeveelheid aan complicaties er een blijvende ileostoma aan overgehouden.
Ik ben daarom vooral benieuwd of de therapie de conditie van vagina en schaamlippen kan verbeteren.

Heel hartelijk dank voor uw antwoord,
Met vriendelijke groeten,
Sarasvati
Laatst bewerkt: 05/07/2017 - 19:14

Geachte mevrouw Sarasvati,

Allereerst hartelijk dank voor het stellen van uw vraag en uw belangstelling voor hyperbare zuurstoftherapie. Wat goed dat u mij bericht!

U heeft al geruime tijd last van een zeer lastige late bijwerking van de bestraling, als ik uw vraag zo lees.

In antwoord op uw vraag kan ik u bevestigen, dat klachten die ontstaan of voortduren vanaf drie maanden na de laatste bestraling, een indicatie zijn voor hyperbare zuurstoftherapie. Dat deze klachten, indien niet behandeld, zeer lang kunnen voortduren ondervindt u aan den lijve.

Klachten zoals u beschrijft, roodheid, oedeem, wonden die niet genezen en vaak ook pijn kunnen zich voor gaan doen als het weefsel daadwerkelijk in het bestraalde gebied ligt. Oorzaak is een tekort aan haarvaatjes, stamcellen en zuurstof ter plaatse. Met hyperbare zuurstoftherapie word met een behandeling of 30 tot 40 dit gebrek opgeheven, leidend tot een verbetering van wondgenezing, doorbloeding en afname van pijn, indien aanwezig. We zien bij zo'n 75% van de mensen een positief resultaat op de zogeheten late radiatieschade, zoals de aandoening ook heet.

De therapie is voor deze indicatie volledig vergoed in de basis-zorgverzekering.

Mijn advies is om de therapie met uw behandelend huisarts of specialist te bespreken. Hij of zij kan u, indien u dit samen zo beslist, verwijzen of indien gewenst telefonisch meer informatie bij ons opvragen. Adressen en telefoonnummers van hyperbare centra in Nederland kunt u vinden op http://www.nvvhg.nl/index.php/links. Het is aan te raden een centrum te kiezen wat het dichtst bij u in de buurt is.

Ik wens u veel sterkte en succes bij het gesprek.

Met hartelijke groet,


Ariën Hilhorst.

Laatst bewerkt: 05/07/2017 - 19:14
Beste Dr. Hilhorst, In oktober 2014 hebben ze bij mij operatief een tumor van de oorspeekselklier verwijderd. In november en december volgden 33 bestralingen. Tot op heden heb ik nog steeds erge pijn en heb hier iedere week fysiotherapie voor. Volgens de behandeld arts en de fysiotherapeute komt de pijn niet direct van het littekenweefsel maar meer van de grote spier die er loopt met het bot die beschadigd is door de vele bestralingen. Ze weten niet goed hoe ze mij verder van de pijn kunnen helpen. Zou de behandeling hyperbare zuurstoftherapie kunnen helpen? Met vriendelijke groet, Ang83
Laatst bewerkt: 07/07/2017 - 12:28
Geachte mevrouw Ang83,
Allereerst dank voor het stellen van uw vraag op dit platform. Ik begrijp uit uw verhaal dat u erge pijn heeft in weefsel wat bestraald is. Uw vraag of uw pijn behandeld zou kunnen worden met hyperbare zuurstoftherapie wil ik graag beantwoorden.
Klachten die optreden vanaf 3 maanden na de laatste bestraling kunnen duiden op late bestralingsschade. Doordat het weefsel tekort heeft aan bloedvaatjes, stamcellen en zuurstof kunnen er klachten optreden van pijn, oedeem, verharding van het weefsel en slechtgenezende wonden in het bestraalde gebied.
U spreekt met name van pijn, mogelijk uitgaande van de onderliggende, bestraalde spier. Of deze pijn door late bestralingsschade komt, kan ik op basis van uw relaas niet met zekerheid bevestigen.
Het lijkt mij een heel goed idee als u hyperbare zuurstoftherapie bespreekt met uw behandelend arts of verpleegkundig specialist. Indien hij of zij de diagnose late bestralingsschade stelt kunt nu door hem of haar naar het dichtstbijzijnd hyperbaar zuurstofcentrum worden verwezen.
Adressen van de hyperbare centra in Nederland vindt u op http://www.nvvhg.nl/index.php/links. Voor de volledigheid kan ik deze lijst aanvullen met een nieuw behandelcentrum in Utrecht. (Maarssen). (www.ivhg.nl/utrecht)
Ik hoop u hiermee voldoende te hebben geïnformeerd. Mochten er vragen resteren neemt u gerust contact op.
Met hartelijke groet,

Drs. H.A. Hilhorst
Arts hyperbare geneeskunde
Laatst bewerkt: 07/07/2017 - 12:28
Beste Peter,
zou de hyperbare zuurstoftherapie wat kunnen betekenen voor de activering van de speekselklieren? Na de bestraling van keelkanker is de speekselaanmaak zo goed als weg. Is het de moeite waard om dit te proberen? Zijn er gunstige ervaringen bekend?
mvg
Laatst bewerkt: 07/03/2018 - 12:03
Geachte meneer, mevrouw,
Dank voor het stellen van uw vraag op dit platform. Ik begrijp uit uw bericht dat na de bestraling uw speekselaanmaak zo goed als weg is. U vraagt zich af of hyperbare zuurstoftherapie wat zou kunnen betekenen voor de activering van de speekselklieren.
Klachten die optreden vanaf 3 maanden na de laatste bestraling kunnen duiden op late bestralingsschade. Late bestralingsschade in het hoofd-halsgebied kan onder meer gepaard gaan met de volgende klachten:
  • Het slikken kost u steeds meer moeite of is zelfs pijnlijk
  • Het spreken gaat moeilijk; u wordt hees, uw stem verdwijnt of het spreken gaat pijn doen.
  • U heeft kleine wondjes in uw mond of uw tandvlees die niet goed genezen
  • U heeft minder speeksel of uw speeksel is taaier geworden, daardoor heeft u steeds meer last van een droge mond en keel
  • Uw smaak wordt minder, het eten smaakt niet meer lekker
  • Uw kaakbot is beschadigd, dit kan er voor zorgen dat er pijnklachten ontstaan, er een spontane botbreuk ontstaat of dat kaakbot deels dood gaat (osteoradionecrose), hierbij kan het bot bloot komen te liggen
  • U heeft moeite met het verder openen van uw mond
Behandeling met hyperbare zuurstoftherapie kan deze klachten doen verminderen. U spreekt met name van afwezigheid van speeksel, dit kan heel goed passen bij late bestralingsschade.
Ik zou u willen adviseren om hyperbare zuurstoftherapie te bespreken met uw behandelend arts, huisarts of verpleegkundig specialist. Indien de klachten voortkomen uit late bestralingsschade is het een goede overweging u te laten verwijzen naar een hyperbaar centrum.
Adressen van de hyperbare centra in Nederland vindt u op http://www.nvvhg.nl/index.php/links.

Ik hoop u hiermee voldoende te hebben geïnformeerd. Mochten er vragen resteren neemt u gerust contact op.
Met vriendelijke groet,

Drs. J. Lugthart, arts

Laatst bewerkt: 07/03/2018 - 12:05
Bij mijn vrouw is 'n jaar geleden stembandkanker geconstateerd. Na 30 bestralingen i.k.m. 6 x infuus Cetuximab is de tumor verdwenen en had ze nog steeds een goed stemgeluid.
6 maanden na de laatste bestraling viel haar stemgeluid weg en is nu al 6 weken zo goed als weg.
De oncoloog en radioloog zien geen verdachte zaken wel zijn haar stembanden en strottenhoofdklepje wat gezwollen.
Ze is doorverwezen naar de logopedie waar ik overigens weinig van verwacht.
Deze website is positief voor wat betreft hyperbare zuurstoftechniek:
http://www.swissoxygen.ch/pages/hyperbaric_medicine/radiation_injury_la…
Mijn vraag: zijn er in Nederland ook gevallen bekend met soortgelijk probleem en ervaring met hyperbare zuurstoftherapie?
Laatst bewerkt: 07/03/2018 - 12:08