Jongere oudere

Ik geloof dat ik definitief geen oudere jongere meer ben maar een jongere oudere. Alles gaat moeizaam en kost tien keer zoveel energie. Ik voel me ineens tien jaar ouder.  Vorige week had ik met de huisarts afgesproken om het gekwakkel even aan te zien. Toen gebruikte ik nog trekking poles (wandelstokken). Mijn linkerbeen deed raar, ik heb geen krachtsverlies of gevoelsverlies maar kon totaal niet steunen op dat been zonder akelige pijn aan mijn heup. Kort daarop trok ik de conclusie dat dat gehobbel met die stokken meer kwaad dan goed deed. Ik heb met een van die dingen iets raars gedaan waardoor ie ineens uitschoot tegen een van mijn ribben terwijl ik erop leunde, een bijzonder pijnlijke ervaring. Ik zie geen blauwe plek maar het voelt nogal gekneusd aan. Rechts begon ik ook klachten te krijgen; overbelasting door gebruik van verkeerde hulpmiddelen, lijkt me. Met hulp van Oudste heb ik een rollator en een looprek geleend bij de thuiszorgwinkel. Dat was even een mentaal drempeltje ... net als de vraag van Oudste of ik een bed in de huiskamer wilde, want kruipend de trap op is ook niet erg verstandig. Nee, ik wil absoluut geen bed in de woonkamer! Ik ben bang dat je daar nooit meer van afkomt als het er eenmaal staat. Ik zag al een traplift in het verschiet of een drempelloze serviceflat, maar dat wil ik allemaal niet. Nog niet. Maar heb je wel iets te willen als je fysiek zo aan het aftakelen bent? Komt dit nog goed? 

In de winkel liep ik proefrondjes met verschillende attributen en daarna rollatorde ik naar de auto, dat ging goed. Later kon ik zelfs met de rollator nauwelijks meer vooruitkomen. Het linkerbeen kon misschien 5 van mijn 62 kilo's dragen. Na het weekend de verpleegkundige gebeld. Je moet dan eerst aan de telefonist/receptionist/medisch geschoold persoon uitleggen waar het over gaat, alleen de vraag 'kan mijn verpleegkundige mij bellen' is niet voldoende. Ik zei: zeg maar dat ik inmiddels met een rollator loop. Ze belde me en ik vertelde dat ik op meer plaatsen last had. Het begon allemaal met de linkerschouder, eind februari, net voor mijn covidvaccinatie. Daarna m'n linkerknie, vervolgens de heup en ik kreeg ook last van pols en elleboog maar dat kan door overbelasting komen. Soms voelde ik het doortrekken tot in mijn grote teen, dus dat zou een zenuwprobleem kunnen zijn. Of een werveluitzaaiing. Of toch een wijdverbreide artritis. En dan is er nog die hoest die blijkbaar niet van plan is spontaan te verdwijnen, ik moest er bijna van overgeven vanmorgen. Tja, longkanker hĆØ. Gedoe in het kwadraat weer.

Het was een vaag verhaal, maar na overleg met mijn arts werd er een botscan gepland. Voor mijn gevoel vooral om een botuitzaaiing uit te sluiten, want ergens verwacht ik daarbij wel heftiger symptomen. Overmorgen om 8 uur moet ik in het ziekenhuis zijn, wat een tijd. Weer een beroep doen op mijn netwerk voor vervoer, want uiteraard kan ik niet met de bus of met de fiets. De uitslag is pas een week later.

Gek genoeg ontdekte ik gisteren min of meer per ongeluk dat ik handsfree op twee benen kan staan! Dat duidt op verbetering, zou je zeggen. Vanmorgen lukte het zelfs om een paar voorzichtige stapjes te zetten. Kan dat zomaar, bij een vermeende werveluitzaaiing? Dat het eerst beroerd is, plotseling opgekomen - vrij snel na de uitslag van mijn longfoto en bloedonderzoek waar niks uitkwam -  en dat het dan spontaan verbetert? En dat de pijn niet constant aanwezig is maar met name als het been belast wordt? Dus ik weer bellen voor overleg met de verpleegkundige, omdat het echt een vaag verhaal is; is die botscan dan wel nodig? De telefoonmevrouw ging daar echter dwars voor liggen! Ik had m'n verpleegkundige gisteren nog gesproken, toen had de arts een scan aangevraagd en daar had ie vast een goede reden voor, dus ik moest 'm maar gewoon doen. Mijn verpleegkundige kreeg ik niet te spreken. Eigenlijk vind ik dat niet kunnen. Een jaar geleden zou ik moord en brand geschreeuwd hebben over deze patiĆ«ntbejegening, nu leg ik me erbij neer dat de klant nu eenmaal geen koning is in het productiebedrijf dat 'ziekenhuis' wordt genoemd.

Gisteren de boel weer flink geforceerd, ik zou gordijnen naaien voor de camperbus van Oudste. Een k*tklus, mag ik wel zeggen, met glibberige grote onhandelbare rafelende lappen stof en hoewel ik op twee benen kon staan was het toch erg onhandig werken, maar ik wilde het echt afmaken. Dat lukte niet meer, ik lag om halftien uitgeput in bed. Twee van de drie gordijnen heb ik vanmorgen vroeg nog afgekregen en daarna is Oudste meteen vertrokken voor haar proefronde door Nederland in haar eigenhandig verbouwde bus met bijna alles erop en eraan, inclusief gordijnen.

Zoon is erg bezorgd. En dan zeggen ze nog dat autisten geen inlevingsvermogen hebben. Hij zei dat ik hem moest bellen als er iets was, dan kwam hij meteen naar me toe. Een schril contrast met een niet nader te noemen persoon in mijn directe omgeving die doodleuk zegt 'ik ben nu eenmaal geen zorgzaam type'. Gelukkig zijn er mensen waar ik zonder bezwaar een beroep op kan doen, zoals m'n ex en Oudste, en niet te vergeten BFF L die straks eten komt koken en mij donderdag in alle vroegte naar het ziekenhuis rijdt.

15 reacties

Je gevoel voor humor en schrijfvermogen lijden niet onder deze trieste ellende. Complimenten! 

Laatst bewerkt: 20/04/2021 - 17:37

Kanker geeft veelal klachten die niet op kanker lijken( behalve bij dr Google) en waarom je druk maken voor een scan? Nog steeds stuiter ik van de Astra vooral energie gebrek , maar misselijk koorts en rare pijntjes horen daar ook bij. Hobbels nemen hoort nu eenmaal bij ons leven of je er klaar voor bent of niet.

Sterkte

Laatst bewerkt: 21/04/2021 - 04:48

Ik maak me niet druk over die scan, want mochten er uitzaaiingen zijn dan ligt dat in de lijn der verwachting, want vroeg of laat gaat dat toch gebeuren. Maar ik vraag me af of die scan nog nodig is nu mijn mobiliteit met sprongen vooruitgaat (nou ja niet letterlijk) en of mijn wijze huisarts misschien gewoon gelijk had met 'kijk het even twee weken aan'. Overbodige onderzoeken zijn verspilling van zorggeld. Maar ik ga er braaf naartoe morgen. 

Sterkte met je vaccinatieherstel. (Over drie maanden mag je nog een keer.)

Laatst bewerkt: 21/04/2021 - 13:22

Dienstmededeling: wat het dan ook is, ik heb net een stukje zonder rollator gelopen, van de huiskamer naar de keuken en weer terug. Pijn in heup is draaglijk en aanzienlijk afgenomen.

Een paar dagen geleden kon ik zelfs met dat ding amper vooruitkomen, nu lijkt het erop dat ik 'm binnenkort niet eens meer nodig heb. Kan iemand hier iets zinnigs over zeggen?? Ik begrijp er niks meer van.

Laatst bewerkt: 21/04/2021 - 11:49

Heerlijk dat het de goede kant op gaat, maar het is wel een heel bijzonder beeld toch? Ik ben het wel eens met: liever een scan teveel dan een te weinig, want wellicht is er iets aan te doen of kan het voorkomen worden een volgende keer... wat is wijsheid. Liefs M

Laatst bewerkt: 22/04/2021 - 06:01

Enige wat ik erop kan zeggen dat je dan niet hebt wat ik heb; lijkt mij tenminste zeer onwaarschijnlijk. Want terwijl ik je las, dacht ik wel in die richting omdat het zo bizar 'als bij mij' was. 
Maar bij mij werd alleen maar erger en pas na het hele behandelcircus te behappen

Laatst bewerkt: 23/04/2021 - 22:22

Altijd fijn als je iets niet hebt šŸ˜Š Het wordt nog gekker, ik kan inmiddels weer voorzichtig zonder rollator lopen! Wordt vervolgd.

Liefs, Marian 

Laatst bewerkt: 24/04/2021 - 09:38

Haha, je bent gewoon een bijzonder mens :-)

Enne... vooral zo doorgaan!

Laatst bewerkt: 24/04/2021 - 21:15

Misschien komt er niets uit de scan en kom je nooit te weten wat het nu eigenlijk is geweest. Dat scenario hoop ik voor jou Marian.

Niet onverstandig om toch de scan te maken. Anders zeg je later als er wel wat is "had ik het maar gedaan." 

Beter 1 keer te veel/onnodig dan 1 keer te laat.

Sterkte morgen en mooi dat het vooruit gaat.

Liefs Alice šŸ˜˜ā¤

Laatst bewerkt: 21/04/2021 - 12:35

Lieverd, ik heb een foto voor je gemaakt. Twee dus. 
Was bij mijn vriendin die al is waar jij over nog heel lange tijd ook heen gaat. Je zei eens dat je bij een mooi struikje brem komt te liggen. Toen bedacht ik meteen te weten waar je dan zou komen, namelijk bijna naast bankje waar wij altijd nog effe zitten met zicht op de plek van vriendin. Bij nader inzien echter blijken er erg veel struikjes brem te staan.... 

Nu al aan het 'door mij bedachte struikje' paar bloemetjes. Met lieveheersbeestje. Misschien dat Frie je de foto's appen kan? Ik heb geen idee hoe (en of) ik die hier bij jou kan krijgen...

Liefs xx Hebe

Laatst bewerkt: 23/04/2021 - 22:26

Dank je wel. Ik heb ze gekregen! Ja, het is een prachtige plek met inderdaad veel brem. Een begraafplaats die uitnodigt om er rond te wandelen en te genieten van al het moois. Heel anders dan zo'n horizontale torenflat van zerken. Al heb ik gewone kerkhoven ook altijd wel mooi gevonden. Schoorsveld blijft 90% natuur en maximaal 10% begraafplaats. Ze hebben ook een facebookpagina met schitterende foto's. 

Liefs, Marian 

Laatst bewerkt: 24/04/2021 - 12:27

Ik heb  nu alweer bijna 3 jaar geleden samen met de man van vriendin deze plek uitgezocht. We komen er vaak. Mis m'n vriendin - lotgenote vriendin - heel erg. Ondanks dat ik half jaar na haar overlijden een dierbare andere lotgenotenvriendschap kreeg. Het is inderdaad een pracht plek om te wandelen, zitten, genieten.... ondanks ... 

Ik heb nooit wat met RK begraafplaatsen gehad. Dat kille steen, bah. Opa en oma vaderskant protestante begraafplaats met veel groen en 'warmte'. Daar kwam ik heel vaak. 

Heb je daar ook een 'grafnummer'? Of zoiets? Als ik die van jou zou hebben, kan ik vragen waar dat is. 

Liefs xxxxx 

Laatst bewerkt: 24/04/2021 - 21:20