58. steeds een beetje moeilijker

3 februari, sinds een paar weken heb ik een ingezakte ruggenwervel. Dit veroorzaakt zoveel rugpijn dat ik inmiddels niet meer zonder pijnstillers kan. De gedachte aan een dwarslaesie die nog steeds op de loer ligt, helpt mentaal ook niet mee. Het wordt steeds moeilijker om positief te blijven. Want ook het loslaten gaat maar door. Het loslaten van alles wat ik niet meer kan. Een wandeling door de regen of een brommertochtje in de zon. Maar ook mijn werkend leven is per 1 maart definitief voorbij. En natuurlijk mis ik het fietsen, het tuinieren en heel af en toe zelfs het stofzuigen. Maar wat kan ik nog wel? Laat ik daar op focussen. Al is het maar om me weer even goed te voelen.

Ik loop weer beter. Kleine stukjes zonder rollater of stok. Ik kan mezelf nog verzorgen, in en uit bad zelfs. Ik kan genieten van de kleurrijke tulpen van mijn lieve nichtjes. De mooie regenboog tekeningen van onze ex-overbuurkindjes. Het lieve postkado inclusief droogbloemen van mijn nicht, de flessenpost van een buurvrouw, het onverwachtse boeket van een vriendin, van onze oudste dochter, van een nicht, de buurvrouw en ga zo maar door. Ik kan genieten van het feit dat ik af en toe weer mozaiek, zelf auto rijd en gisteren (voor het eerst sinds maanden) weer eens gewinkeld heb. Ook al was het maar bij de Trekpleister om de hoek, het voelde echt als een uitje. Ik kan zelfs genieten van het in de auto wachten op parkeerterreinen van supermarkten terwijl Eric de boodschappen doet. En ondertussen naar de mensen kijken. Ja het is ongelooflijk dat zelfs dit als een soort van uitje gezien kan worden. Alles beter dan heel de dag binnen zitten. Op pad met Eric of met mijn dochters is sowieso altijd fijn. Afgelopen weekend naar Culemborg geweest. Terwijl Eric gaat wandelen blijf ik in de auto met uitzicht op het hoogwater van de Lek. Op zo’n plek kun je me uren achterlaten! (niet dat Eric dat doet maar het zou makkelijk kunnen) Of zoals vorige week met mijn jongste dochter over de dijken van de Maas rondtoeren.. echt genieten! Ik geniet er ook van als mijn oudste dochter aankondigt dat ze 3 dagen alleen naar een vakantiehuisje in Limburg gaat. Ze wil lezen, schilderen, koken, wandelen en zich vervelen. Ze wil ook zoveel mogelijk zonder telefoon. Mooi! Het past bij haar. Zo lekker eigenzinnig. Ik geniet van de bezoekjes van mijn broer, zijn gezin en het contact met mijn lieve schoonfamilie. En natuurlijk geniet ik van mijn eigen gezin. Altijd!

Maar ondanks alle mooie momenten ben ik ook steeds vaker somber. Dit en de uitputtende vermoeidheid en slopende rugpijn, is ook de reden dat ik niet graag afspreek. Met mijn vollemaansgezicht inclusief korte kapsel, opgezette buik en kwakkel loopje voel ik me allang niet meer mezelf. En ook al weet ik dat vrienden en familie dit helemaal niet erg vinden, ik wil zo niet graag gezien worden.

Kon ik maar gewoon weer de persoon van mijn fb profielfoto zijn.

8 reacties

ik herken dit wel een beetje.... vanochtend op de tv hoor ik iets wat mij wel tot nadenken zette...: als je accepteert wat is, dan zijn veel momenten weer mooi. De acceptatie dat het niet meer wordt zoals eerst, kost tijd en is een lang proces. Boosheid over wat je overkomen is....zonde van je energie. je hebt hier niet voor gekozen en je hebt er geen invloed op. Ik lees dat je mooie dingen doet en...je hebt een fantastische partner die bij jou blijft en dus ONVOORWAARDELIJK van jou houdt! wow! En je hebt kids.... als je het zo bekijkt, ben je eigenlijk ook best rijk, toch? mindset/je gedachten is belangrijk. je gedachten worden woorden, je woorden worden je gedrag en je gedrag worden je normen en waarden. alles begint bij jouw gedachten. en tuurlijk mag je ups en downs hebben, heb ik ook veel. Blijf kijken naar dat halfvolle glas en wat je wel kunt....jij kunt wel uit bed komen en in de auto op plekken komen bijvoorbeeld. Dat kan ook niet iedereen. Relativeer waar mogelijk. volgens mij ben jij een heel mooi mens en blijf genieten van je gezin... heel veel sterkte en dikke knuffel!

Laatst bewerkt: 18/03/2021 - 11:45

Er zijn inderdaad nog genoeg momenten waar ik van geniet en waar ik dankbaar voor ben. Fijn dat je me weer even bewust maakt van het positieve. Groetjes uit Brabant naar Drenthe. Linda Xx

Laatst bewerkt: 02/04/2021 - 18:47

Zelf ben ik 53 en afgelopen oktober gediagnosticeerd met een zeldzame vorm van chronische leukemie.  Vermoeidheid en me niet fit voelen, voert de boventoon bij mij tezamen met het feit dat mijn immuunsysteem niet werkzaam is (Neutropeni) en ik vatbaar ben voor van alles en nog wat waardoor mijn leven nogal ingeperkt is. Dus ik herken zeker wat je schrijft. 
We zullen nooit meer zijn die we (lijfelijk) ooit waren maar van binnen blijven we zoals we waren en zijn.  Ik herken dit zeker. Ook ik leef op die manier. Ik heb dan weliswaar momenteel geen invloed op mijn gezondheid en mijn leven maar ik heb wél  invloed op hoe ik wil leven en hoe ik met deze ziekte om wil gaan. Bij de pakken gaan neerzitten is geen optie, dan leef ik nu al niet meer. 
En jazeker, ook ik heb wel eens een dag dat acceptatie ver te zoeken is en ik mijn draai niet kan vinden. En ook dat mag. Maar een dag later ga ik er weer voor! 
Blijf genieten van alles wat je lief is, van alle kleine dingen om dankbaar voor te zijn, kleine activiteiten die nog wel kunnen. Op die manier is iedere dag er één om voor te leven. 
Op z'n Gronings: kop d'r veur (hou moed en hoop)! 
Lieve groet, 
Monique
 

Laatst bewerkt: 18/03/2021 - 12:41

komt uit Drenthe dus kop d'r veur ken ik haha. Het is een beetje die nuchterheid die belangrijk is. ze kunnen heel veel van je afnemen, maar je mindset en postieve gedachten en vechtlust is iets wat je zelf kunt. En indien je dat moeilijk vindt, kun je er hulp bij zoeken. Ik lees veel boeken hierover en altijd gedaan. Alles gaat in ups en downs en dat is logisch en heel menselijk als je ziet wat ons overkomt en we niet voor gekozen hebben. Monique, je hebt de juiste instelling en fijn om te lezen dat je gezien de omstandigheden er het meeste uithaalt. mag je trots op zijn, want ondanks dat iedereen ongetwijfeld voor je klaarstaat, moet je het toch zelf doen. iedereen pakt zijn/haar leven op en jij...tja...jij bent toch vaak alleen met je gedachten, want soms duurt een dag lang. En dat zijn momenten waarop je deze mentale kracht nodig hebt...althans...dat ervaar ik zo. Never stop dreaming...one life, live it! ;-)

Laatst bewerkt: 22/03/2021 - 10:04

Heel erg lief Monique. Van binnen blijven we dezelfde, dat klopt. En ik ga d’r zeker veur koppen! Dankjewel en groetjes uit Brabant naar Groningen. Linda xx

Laatst bewerkt: 02/04/2021 - 18:28

Er zijn inderdaad nog genoeg momenten waar ik van geniet en waar ik dankbaar voor ben. Fijn dat je me weer even bewust maakt van het positieve. Groetjes uit Brabant naar Drenthe. Linda Xx

Laatst bewerkt: 02/04/2021 - 18:50