Oorlog in Je Lichaam, de Podcast

Oorlog in je Lichaam

Oorlog in je Lichaam is een 8-delige podcastserie over kanker en die vind je hier:

https://www.nporadio2.nl/podcasts/oorlog-in-je-lichaam

Ik heb de afgelopen meer dan 20 jaar aan veel frontlinies gestaan, in Irak, Syrië, Libië of Afghanistan bv, maar helaas word ik  nu thuis geconfronteerd met een ander soort oorlog: een oorlog in het lichaam van mijn vrouw. Want ook al houd ik er niet van om kanker te beschrijven als iets waartegen je zelf strijdt, wat kankercellen in het lichaam doen is natuurlijk wel een soort oorlog. Nadat wij als gezin, dat dus bestaat uit mijn vrouw Sigrid (45)  en zoon Bram (9), een diepe val hebben gemaakt na de diagnose uitgezaaide borstkanker, proberen we nu een manier te vinden om ons leven weer zo normaal mogelijk te krijgen. Dat proces volg ik in de podcastserie, maar ik praat ook met artsen en onderzoekers over heden, verleden en toekomst van kanker en dan niet alleen van borstkanker. Als ik dit schrijf staan er al vier afleveringen online: twee over borstkanker + hoe wij er mee omgaan, een over de rol van sport en een over voeding en kanker. Ik zit nu te monteren aan aflevering vijf die vrijdag 2 oktober online komt: en die gaat over de wonderen van immuuntherapie. De afleveringen zijn allemaal rond de twintig minuten en ik krijg veel goede reacties. Ik hoop dat nog meer mensen gaan luisteren, naar Oorlog in je Lichaam!

Hans Jaap Melissen

 

5 reacties

Hoi Hans Jaap,

Ik ben je podcast aan het volgen en vind deze zeer informatief waarvoor mijn dank!

Ook vroeg ik mij af: ergens wordt er benoemd dat jullie ook op de hoogte zijn van nieuwe onderzoeken die er voor Borstkanker lopen: ik ben erg benieuwd aan welk onderzoeken  je dan refereert? Borstkanker kent vele inmiddels vastgestelde types.Dat wij nu met medicatie behandeld worden die 10, 15 jaar gelden ontwikkeld zijn wist ik niet. Zo lang duurt het blijkbaar. Maar gaat het nu al sneller? Er is recent door de Politiek een taskforce groep benoemd die tot maart 2021 de tijd krijgt om  o.a.zich te buigen over: sequence van het gehele menselijke gnoom zou beschikbaar moeten komen voor een ieder met uitgezaaide kanker. Maar dat kost geld.Goed dat men er wel het grote belang van erkend; medicatie ontwikkelen op basis van uitgebreide dna uitkomsten/mutaties dna/ wordt steeds belangrijker. Patientenorganisaties stellen dat een ieder met kanker state off the art medicatie of te wel het beste  medcijn wat er voor hem of haar is te kunnen nemen.  Zouden we van deze Pandemie kunnen leren om  niet alleen voor Covid snel  vaccins  te  kunnen produceren  maar kunnen we ook  voor tot  nu toe ongeneeslijke kanker versneld oplossingen vinden omhiervoor  medicijnen bij de patienten te laten komen?

 

Ik heb nog niet alles van je podcast beluisterd, maar ga dat zeker doen.

 

Hartelijke groet van Jeron.

Laatst bewerkt: 06/11/2020 - 20:55

Ha Jeron, fijn dat je de podcast luistert en er wat aan hebt. Die nieuwe onderzoeken zijn bv. trials die op verschillende plekken lopen. Vind je o.a. op breastcancertrials.org. Over versneld toelaten kankermedicijnen gaat het ook in aflevering 6, met o.a. Fair Medicine. Hartelijke groet, Hans Jaap

 

Laatst bewerkt: 05/01/2021 - 17:22

Hallo Hans Jaap,

Ik heb je hele podcast beluisterd en wat heb ik hier veel aan! Het begint al met "oorlog in je lichaam", ik heb een hekel aan het woord kanker. Je hebt het voor mij op een hele goede manier benoemd. Het hele verhaal van de oorlog in het lichaam van je vrouw herken ik, zoveel raakvlakken! Ook ik heb uitgezaaide hormonale borstkanker in lymfeklieren en botten: rugletsel, ribben en heupen. De diagnose uitzaaiingen kreeg ik na de operatie van 20 maart 2020. Ook ik ben een doorlever, althans de scan van 3 maanden terug gaf aan dat ook mijn medicijnen aanslaan. De manier waarop Sigrid ermee omgaat en hoe deze oorlog voor haar voelt is alsof ik mijn eigen verhaal aan het vertellen was. 

Aan de gesprekken die je hebt gevoerd tijdens de podcast vond ik echt fantastisch om een beetje meer inzicht te krijgen. Ik ben er nu eigenlijk pas aan toe om uit te zoeken hoe het nu eigenlijk allemaal zit. Eerder was ik bezig met die rollercoaster, stond ik in de overlevingsmodus  en zette ik mijn begrafenis op papier. Maar ik mag nog even verder, mijn "bonustijd" is ingegaan! Heerlijk om daarvan te mogen genieten! 

Ik hoop dat wanneer jullie nieuwe ontwikkelingen tegenkomen, ze wil delen. Ik wens jullie sterkte, maar ook geluk op dit pad met hobbels en kuilen kijkend naar het licht!

Warme groeten,

Carla (op kanker.nl als Queen Emma)

Laatst bewerkt: 26/12/2020 - 15:07

Beste Carla, 

Veel dank voor je reactie! Ik hoop dat je 'bonustijd' maar heel lang mag zijn. Zo lang dat er ook misschien weer nieuwe medicijnen bij komen. Als we nog iets nieuws tegenkomen laat ik het zeker weten. Veel geluk en het allerbeste! Hans Jaap

Laatst bewerkt: 05/01/2021 - 17:27

hoi Hans Jaap,

Ik moet je nieuwe afleveringen nog luisteren, maar de eerste afleveringen maakten diepe indruk op mij.  De balans in je podcast tussen kanker algemeen en kanker bij jouw vrouw Ingrid vind ik mooi. En het zit vol levenslessen. Ik ga snel de nieuwe afleveringen luisteren!  groet Marjolijn 

 

Laatst bewerkt: 01/09/2021 - 13:37