De laatste update voor pap

Beste lezers,

Ten eerste bedankt dat jullie door de jaren heen pap zijn blog hebben gelezen, en hebben gereageerd. Het doet ons goed dat pap zijn verhaal hier met lotgenoten heeft kunnen delen. We hopen dat zijn updates jullie ook wat hebben opgebracht. Wij zijn erg dankbaar dat we de berichten kunnen teruglezen.

Pap heeft voor het laatst in januari een update geplaatst, waarin hij aangaf dat het wat beter ging, en dat hij hoopte dat het nog lang goed mocht gaan. Helaas begonnen we vanaf eind februari de effecten van de tumor in zijn hoofd steeds meer te merken. Hij had vaker last van black-outs, werd vaker verward en kon steeds regelmatiger niet meer goed uit zijn woorden komen, waardoor communiceren steeds lastiger werd. Ook zijn interesses werden minder. Zijn liefde voor muziek, lezen en schilderen was nauwelijks nog aanwezig. Waar de radio eerst altijd aanstond, stond ie nu uit. 

Op 1e paasdag heeft pap een insult gehad, waardoor hij in het ziekenhuis is beland. Hier werd hij ook verzorgd omdat het thuis helaas niet meer mogelijk was. Pap heeft altijd aangegeven in gesprekken met de euthanasie arts, dat waaneer hij zichzelf niet meer kan redden, of als de persoonlijkheid veranderd, het goed geweest is, en er een einde aan mag komen. Dit was voor ons ook de reden om de arts langs te laten komen in het ziekenhuis voor een gesprek. In het gesprek heeft pap zelf kunnen aangeven dat hij euthanasie wilden. Na 2 weken in het ziekenhuis is hij naar een hospice verplaatst, waar hij zich gelukkig snel op zijn plek voelde. Hij werd hier omringt in rust en natuur, waar hij altijd zo van hield. 

Na ongeveer 1 week in het hospice volgde er een volgend gesprek met de euthanasie arts. Pap gaf hier weer aan dat hij het goed vond geweest. Dit was duidelijk genoeg voor de arts en voor ons (maar natuurlijk niet makkelijk), waarna we een datum plande: 15 mei. Op 15 mei heeft hij alle zeilen bij gezet om zo helder mogelijk te zijn, en de dood waardig te begroeten. We hebben met open mond mogen zien hoe rustig en positief pap was op die ochtend. Hij heeft tot op het einde gestreden.

In zijn eerste blog schreef pap, dat "Als je geboren bent dan is de volgende absolute zekerheid dat je ook een keer zult overlijden. En of je nu rustig en gelaten bent of met je kop tegen de muur gaat slaan het helpt toch niet om je leven te verlengen. Dan maar beter genieten van iedere dag die je nog gegeven is. Ik geloof overigens ook niet dat het na het sterven echt voorbij is: je kunt hoogstens zeggen 'ik weet het niet'.".

Pap heeft zolang het kon genoten van elke dag. Op het einde was hij nieuwsgierig naar wat er na de dood zou komen. We hopen dat dit beloond is geworden en hij nu op een mooie plekje is terecht gekomen.

Wij zullen hem heel erg missen, de leegte die er nu heerst is niet te verwoorden.

Als laatst willen wij jullie heel veel sterkte wensen met jullie eigen strijd.

Groeten,

Irene en Rob
Kinderen van Hans

6 reacties

Beste Irene en Rob,

Gecondoleerd met het overlijden van jullie vader. Wat gaat het dan vaak opeens snel zeg, hij schrijft in januari nog dat het beter gaat, en dan toch 4 maanden later dit slechte nieuws. 

Ik lees dat jullie het fijn vinden dat je de blogs kunt nalezen. Ik kan me indenken dat je graag wilt dat ze behouden blijven. Voor andere mensen met slokdarmkanker is het ook fijn om ze te lezen verwacht ik.

Volgens de privacywet moet kanker.nl accounts die lange tijd niet meer gebruikt worden verwijderen. Automatisch wordt dan ook het blog verwijderd. Behalve als er aangegeven is dat deze behouden kunnen blijven.

Dit doe je door op deze plek: https://www.kanker.nl/mijn-omgeving/mijn-blog
het vinkje aan te zetten bij: Blog behouden als ik mijn account verwijder.

Het is geen verplichting maar ik geef het jullie graag mee. Overigens worden accounts pas verwijderd als er 25 maanden niet mee ingelogd is. Dus als jullie hoofd er nu nog niet naar staat hier mee bezig te zijn dan heb je nog even tijd.

Ik wens jullie heel veel sterkte en kracht bij het verwerken van het verdriet. 

Deborah (Community manager kanker.nl)

Laatst bewerkt: 23/05/2019 - 12:11

Beste Irene en Rob, gecondoleerd met het overlijden van jullie vader. Ik wens jullie alles  toe wat jullie nodig hebben om met dit verlies om gaan. Koester de mooie momenten.

Hartelijke groeten,

Edith

Laatst bewerkt: 23/05/2019 - 12:24

Gecondoleerd met het overlijden van jullie vader. Zeer indrukwekkend hoe hij het heeft gedaan. Dat hij het zo rustig kon aanvaarden. En dat hij de dood tegemoet trad met nieuwsgierigheid. Dat heb ik eigenlijk nog nooit gehoord, maar dat kan dus ook! 

Sterkte met het missen van een bijzonder mens,

Hanneke 

Laatst bewerkt: 24/05/2019 - 19:03

Lieve familie,

Wat schrijven jullie liefdevol zijn laatste momenten en over hem. Zo herkenbaar, mooi en goed om te lezen. Hij zal trots op jullie zijn. De leegte is inderdaad enorm. De zoektocht naar een nieuwe toekomst is begonnen. Langzaam aan zullen de watjes uit jullie hoofd verdwijnen om ruimte voor het "gewone" leven mogelijk te maken. Met Hans in dierbare herinnering. In 2015 toen mijn man ziek was en overleed, las Hans zijn blog en reageerde op ons verhaal. Ik ben hem gaan volgen. Zijn weg hier bij jullie, was langer. Hij mocht nog  4 jaar toevoegen. Geen makkelijke jaren. Wellicht kunnen jullie ondanks alles toch op 4 bijzondere en dierbare jaren terug kijken. Ik schreef "Memories are a treasure to my heart", ik hoop dat alle dierbare herinneringen voor jullie ook als een kostbare schat zijn, waar jullie met een warm gevoel aan denken en die jullie troost geven. Hans draag je in je hart met je mee.  Warme groet, Désirée

Laatst bewerkt: 14/06/2019 - 00:23