40. Mama, ga je dood aan deze ziekte?

40. mama ga je dood aan deze ziekte?  

We liggen na de zoveelste operatie samen in het grote bed. Je bent net uit zwemles gekomen en ligt met je natte haartjes tegen me aan. Blij dat ik weer thuis ben na een dag in het LUMC. Ik ben vandaag weer geopereerd en dat vindt je meestal maar niets. Ze hebben vandaag weer gekeken hoe mijn keel eruit ziet en of er nieuw tumor weefsel zit. De dokter leek positief gestemd en ik vertel je dat het goed is gegaan en de dokter tevreden is.  

Je knuffelt me en zegt dat je blij bent dat ik er weer ben. Het blijft even stil en ik geniet van dit moment. Ik ben weer thuis bij mijn gezin en besef opnieuw dat dit is wat er toe doet. Jij, ik, wij. Voor jou doe ik dit steeds opnieuw. Voor jou en papa. Jullie zijn mijn wereld, mijn regenboog of mijn unicorn, zoals je het zelf zou zeggen. Jullie geven kleur aan mijn leven en maken dat ik niet zal opgeven en elke keer weer moed vindt om door te gaan.  

Terwijl ik geniet van dit moment stel je me ineens die vraag. Mama, ga je dood aan deze ziekte? Ik probeer gauw te bedenken wat ik moet zeggen en vraag je wat je zelf denkt. Je vertelt me dat je denkt van wel. Ik geef aan dat ik dat ook denk. Ik leg je uit dat ik wel bang ben dat ik een keertje dood ga aan kanker, maar dat dit niet vandaag is. Vandaag is de dokter tevreden en ziet mijn keel er goed uit. Je vertelt me dat je niet wil dat ik dood ga, want dan ga je zo missen. Ik wil dit ook niet zeg ik je, daarom zal ik er alles aan doen om dat te voorkomen. Terwijl ik dit zeg bedenk ik me dat ik je een belofte geef die ik helemaal niet kan waarmaken.  

Want ik kan je niet beloven dat de kanker niet terug komt. Dat ik hier niet snel aan zal sterven. Ik weet het niet. Het voor ons net zo onzeker als voor jou en dat maakt mijn ziekte zo lastig. Maar je bent zes, dus ik beloof je dat ik voorlopig niet dood zal gaan en daar alles aan zal doen. Want wat moet je dan zeggen tegen een kind van zes? 

Je vraag blijft me de weken erna bezig houden. Want onze angst is de jouwe geworden. We hebben dat niet kunnen voorkomen. We hebben hem misschien onbewust op jou geprojecteerd. Of je bent simpelweg ouder geworden en je hebt beter door hoe het werkt. Je snapt maar al te goed dat ‘kanker’ niets positiefs is. Evenmin dat ik zo vaak geopereerd wordt. En je zult soms de wanhoop zien bij ons, net als ons verdriet en angst.  

Daar tegen zie je ook dat we opstaan, we er het beste en mooiste van maken en niet bij de pakken neerzitten. Je ziet ons geloven in het leven, geloven in de toekomst. En dat geeft je vertrouwen, dat zien we. Je bent na een paar dagen meer jezelf en we zien de zorg en angst weer van je afglijden. Tot aan de volgende operatie weten we. Zo zal je leven zijn en daar kunnen we niets aan veranderen weten we. Maar zoals jij ons leven kleur geeft, zullen we jou leven ook zoveel mogelijk kleur geven. En die belofte kunnen we je wel maken.  

4 reacties

Lieve Loes, 

Allereerst wil ik je complimenteren, vanwege de liefdevolle, mooie beschrijving van de liefde voor je dochter en man. Ook je positieve mindset valt op. Fijn dat je die meestal vast kunt houden. 

Au, dat is even een pijnlijke, confronterende vraag van je dochter! Lastig om te bepalen wat dan te zeggen. Slim dat je eerst haar de vraag zelf liet beantwoorden. Kinderen hebben veel meer door dan wij denken, zelfs als ze zes zijn. Ook krijgen ze dingen mee die thuis spelen, zoals verdriet, wanhoop, blijdschap, lichamelijke ongemakken etc. 

Zelf hebben wij al vrij snel besloten om een kinderpsycholoog in de arm te nemen. Zij begeleidt onze dochter nu, maar ook als het slechter gaat en na een eventueel overlijden. Toevallig hebben mijn man en ik vandaag een 3-gesprek gehad en daarbij kwam onder meer aan de orde dat kinderen op onbewust niveau veel meekrijgen, maar ook veel moeten verwerken. Dat laatste uit zich vaak in een andere vorm, bv. vermoeidheid, een gebrek aan concentratie en stemmingswisselingen. 

Veel kracht en liefde gewenst! 

Groetjes van Jessica

Laatst bewerkt: 16/04/2021 - 17:14

Zo mooi en zo integer geschreven.  Het is de vraag die soms lang in de lucht blijft hangen tussen zieke ouder en kind, en toch schrik je wanneer ze dan opeens toch luidop uitgesproken wordt.

Liefs en geniet van je unicorn.

S.

Laatst bewerkt: 16/04/2021 - 18:48

Wat prachtig geschreven! ❤️
Een super moeilijke vraag, maar zo fijn dat hij wordt uitgesproken. Dan blijft het niet er tussen in hangen en weet je wat er in je kind omgaat en kun je er met elkaar over praten. 

Laatst bewerkt: 12/05/2021 - 12:55

Lieve Loes,

Ik heb respect voor je en vind je een hele sterke vrouw..en wat heb je het goed verwoord. En wat heb je het goed uitgelegd aan je kind. Je hebt grenzen gesteld en het toch bespreekbaar gemaakt. Top

En er is veel moed voor nodig om zo met je kanker om te gaan.

Ik ben partner van mijn man die endeldarmkanker heeft gehad en nu schoon is. Ik herken hier veel in.

Mijn man is zo positief  en hij projecteert dat op mij. Das fijn.. Hij heeft de overtuiging dat het niet terugkomt. Hij mediteert veel trouwens. Dat doet hem goed. Hij is ook bezig met zijn spirituele ontwikkeling.En hij zuigt het leven op. Ik gun iedereen dat hier..

Ik wens je heel veel geluk en bedankt voor je verhaal. Het heeft mij geraakt..

Dag lieve Loes.. 🍀🌹🍀

Laatst bewerkt: 12/05/2021 - 18:28