Waarom ik nee zeg tegen verzoekjes

Ik krijg best vaak verzoekjes via facebook, insta of whatsapp. Of ik deel wil nemen aan een leuke gezellige haakgroep met mensen die knuffeltjes haken voor kinderen in het ziekenhuis, voor ouders die een kindje verloren hebben, voor mensen die… (vul maar in).

Ik snap dat mensen aan mij denken: Ze zit maar thuis, ze heeft tijd zat, dan heeft ze weer een doel..

Wat mensen die niet chronisch ziek of chronisch vermoeid zijn vaak niet beseffen is dat chronisch ziek zijn heel erg veel energie kost. Sowieso het ziek zijn an sich. Vaak heb je, door je ziekte, te maken met een kleinere batterij. Die batterij is vaak ook nog stuk en laadt dus niet meer volledig op. En je weet hoe dat gaat met een halflege batterij, die is voor je het weet, weer opnieuw leeg. En je kunt ‘m wel met je kapotte snoertje aan de stroom leggen, maar dat schiet allemaal voor geen meter op.

Als je chronisch ziek bent, heb je vaak te maken met allerlei zorgverleners. Mensen die jou helpen om de klachten van je ziekte te verminderen of die je kunnen helpen leren hoe om te gaan met chronische pijnklachten en een kapotte batterij. Dit zijn vaak fijne en helpende gesprekken, maar ze kosten energie. Ook het oefenen met nieuw of ander gedrag, kost energie.

Daarnaast heb je vaak een partner, een gezin of in ieder geval een huishouden. Je wilt niet alles aan anderen over laten. Dus je probeert zelf het maximaal haalbare te doen. En als je iets zelf niet (of niet helemaal zelfstandig) kunt, kost het vaak veel energie om het zo te plannen dat een ander je helpt of dat je bijvoorbeeld met hulpmiddelen toch nog iets kunt doen. Daarnaast heb je vaak te maken met oordelen. Soms van anderen, maar toch ook vooral van jezelf. Je vindt er zelf vaak nogal wat van, dat je iets niet (meer) kunt of dat je hulp nodig hebt. Tenminste, bij mij werkt dat wel zo. En ik denk dat dit voor de meeste mensen wel zo is. Ik ken in ieder geval niemand die genietend, lekker languit op de bank aan het kijken is hoe een ander haar (of zijn) huishouden uitvoert. We zouden het toch het allerliefste ‘gewoon’ zelf doen.

Naast de praktische zaken is het ook enorm belangrijk om: te bewegen, gezond te eten, naar buiten te gaan en een sociaal netwerk te onderhouden. Dit zijn, als je chronisch ziek bent, soms complete dagtaken. Zo kan ik best een afspraak maken met een vriendin en lukt het vaak ook prima om gezellig te kletsen. Zo op het oog lijkt het dan alsof er met mij niks aan de hand is. Wat mensen niet zien is de rust die je een dag of dagen ervoor al moet inplannen, de energie die je niet hebt maar wel verbruikt en de boete die je daar vervolgens voor moet betalen. De slapeloze nacht (of nachten) die er standaard op volgt. De overprikkeling waar je dagen last van houdt. De huilbuien die standaard volgen nadat je over je grenzen gegaan bent. Het overzicht dat je vervolgens voor een paar dagen totaal weer kwijt bent. Gezonde mensen hebben geen idee.

Ik vind het fijn om te haken. Tenminste, als ik daar de energie voor heb. Maar zodra het een ‘verplichting’ gaat worden, moet ik afhaken. Simpelweg omdat mijn lijf niet meer met verplichtingen om kan gaan. Dat is ook de belangrijkste reden dat ik gestopt ben met vrijwilligerswerk. Ik kan niet leveren als ik niet eens de energie heb om goed voor mezelf te kunnen zorgen. En goed voor jezelf zorgen, dat is echt noodzakelijk als je chronisch ziek bent. Doe je dat niet, is de kans immers zeer groot dat je klachten alleen maar toenemen en steeds minder kunt. En dat is juist wat je niet wilt. 

8 reacties

Waw, wat heb je dat goed verwoord! Zo herkenbaar, net waar ik ook mee worstel en dankzij je verhaal voel ik herkenning. Mooi geschreven!

Laatst bewerkt: 09/04/2024 - 17:52

Zo is het precies Bianca. Ik heb net op de blog van Clemence gereageerd die ook hierover gaat. Ik denk dat we dit allemaal herkennen en je hebt het mooi omschreven. Precies zoals het is.

Liefs, Monique

Laatst bewerkt: 09/04/2024 - 15:29

Zo ongelooflijk herkenbaar. Dit is helemaal zoals t is en ik het voel. Dank je wel voor de heldere verwoording. Ik zou willen dat 'gezonde' mensen jouw blog in elk geval een keertje zouden lezen maar mijn ervaring is dat ze dat niet doen omdat ze dan bang zijn dat ze de kanker naar zich toe halen. 

Veel liefs, Lavenderrose

Laatst bewerkt: 09/04/2024 - 17:47

Heel goed omschreven, Bianca! Mensen zeggen soms ook: maar leuke dingen doen geeft energie…als je weinig energie hebt kosten niet leuke en leuke dingen evenveel energie! Ik moet van leuke dingen ook een paar dagen bijkomen.

Ik doe eens in de 14 dagen vrijwilligerswerk bij een inloopcentrum voor mensen met en na kanker, als ik eerlijk ben is dit teveel. Denk dat ik een time out ga nemen om te kijken of ik dan weer bijtrek. Heb nu zelfs vaak geen energie om appjes te beantwoorden 🫣…fijn om het hier even “hardop” te kunnen benoemen bij mensen die dit snappen. 

Laatst bewerkt: 17/04/2024 - 12:50

Fijn dat mijn blog je een beetje kan helpen. Ik vind het ook superfijn om er voor anderen te kunnen zijn, maar het vraagt zo ontieglijk veel energie! En dat moet dan toch weer ergens vandaan komen, maar waar? 

Mijn ervaring is ook dat het stapelt. Omdat je aan het ene teveel energie hebt verspild, kom je op andere vlakken ineens tekort en dan blijf je overal restjes vandaan sprokkelen waardoor er steeds meer tekorten ontstaan. Tot het niet meer houdbaar is en dan stort je een soort van in. Zeer herkenbaar! 

Goed dat je het uitspreekt. Herkennen is vaak de eerste stap,

Goed voor jezelf zorgen. Zooooo belangrijk 😘

Laatst bewerkt: 17/04/2024 - 13:03

Hallo Bianca, 

Ik las jou bericht en moest bij vrijwel iedere zin lachen, het is alsof ik het zelf had geschreven, allemaal zo herkenbaar.

We zullen en gaan er ook mee leren leven, we zijn naar ons zelf toe zo ontzettend onvoorspelbaar en onbetrouwbaar, in een split second kan je situatie 360 graden omdraaien en dat doet mij iig veel verdriet.

Te leven met pijnen is lastig en ook voor de buitenwereld, mensen die jou op een goed moment zien, die denken al snel dat het overall goed gaat…..maar wij weten wel beter….toch.


Sterkte en we slaan ons er wel doorheen 💪💪💪


Richard 

Laatst bewerkt: 17/04/2024 - 12:55

Vreselijk hè, die ombetrouwbaarheid. Mijn ex-werkgever wees mij daar destijds op. Ik was zooooo boos toen! Maar het is wel zo, het kan zomaar weer omslaan. En naast dat dit voor een ander lastig is, is het ook vooral lastig voor jezelf. Want je moet continu incasseren, aanpassen, accepteren (een soort van dan) en ook dat vreet weer energie (die je ook nog eens niet hebt). Het is allemaal best complex.

We slaan ons er zeker doorheen! Altijd!

Liefs, Bianca

Laatst bewerkt: 17/04/2024 - 13:08

Hoi Bianca, heel herkenbaar wat je schrijft en ook mooi geschreven. Dankjewel!

 Van de buitenkant zien mensen inderdaad vaak niet hoe het kwetsbaar onze energiehuishouding is. Ze hebben geen benul. Dat heeft natuurlijk niet alleen met hen maar ook met ons/mezelf te maken besef ik inmiddels. Want zelf deel ik ook  weinig over hoeveel energie alles kost of hoeveel tijd ik nodig heb om na activiteiten bij te komen. Bv van een bezoekje aan mijn dochters die  45-60 minuten autorijden hier vandaan wonen. Want steeds   vertellen dat iets veel energie kost is ook deprimerend.

Maar wel fijn om te weten dat lotgenoten hier het wel snappen. 

Dus maar weer  dapper voorwaarts en soms even niet.

Warme lentegroet,

Christa

Laatst bewerkt: 19/04/2024 - 13:37