Uniek vs Standaard

Zoals bekend slaapt mijn man nauwelijks. Van alles geprobeerd van meditatie tot medicatie en alles wat er tussenin zat en zit. Te veel om op te noemen maar geloof mij alles is geprobeerd. Zelfs de BBRS parallel acupunctuur heeft na 12 behandelingen niet geholpen en zelf de acupunturist stond met zijn handen in zijn haren. Zijn conclusie was net zoals de onze de zoladex en de cyproteronacetaat zitten zijn behandelingen in de weg.

Ja dat slecht slapen heeft niet alleen weerslag op zijn geestelijke gemoedstoestand maar ook op de K.

August was weer een controle punt. De PSA is verdubbeld ten opzichte van vorige meting. Nog niet super hoog maar zoals de uroloog verwoordde de cellen beginnen weer naar boven te knagen. Wij hadden ons daar al op voorbereid want er was al een lichte stijging ingezet. Er zullen wel meer lotgenoten zijn hier op het de site die regelmatig googlen na andere methoden of nieuwe . Hier zijn er nog 2.

Wij gaan dan ook meestal gewapend met een briefje van bevindingen naar de uroloog. Deze keer was de uroloog kennelijk niet in zijn hum . Wij hadden gelezen en ja daar gaan wij weer dat in Duitsland een ander benadering plaatsvindt van de hormoonbehandeling. 3 maanden en dan stoppen ze kijken ze wat er gebeurt. Zolang het rustig blijft krijg je geen hormonen toegediend. Wij hadden het nog niet voorgesteld of wij werden bruut afgekapt. NEE gaat niet gebeuren.

Overrompeld door zijn reactie kropen wij terug in ons schild. Kan er een scan plaatsvinden? Nee dat kon niet want bij 0,69 is er nog niks te zien. Wij hebben natuurlijk gelezen dat er al vanaf 0,3 een scan kan plaatsvinden maar deden het zwijgen er maar naar toe. Ik ga u Bicalutamide erbij voorschrijven en de cyproteronacetaat komt te vervallen.

Oh? Ja ik werk met de standaard!!! Europese richtlijnen. Waarop ik meteen reageerde niemand is standaard. Iedereen is Uniek. Vond hij geloof ik niet echt leuk begon te sputteren met cijfers blah blah blah. Met een naar gevoel weggegaan.  Wel hebben wij medegedeeld dat wij second opinion aan gaan vragen. Ook de controle weer terug laten zetten op 3 maanden ipv 4 maanden.

Ieder mens is uniek. Mijn man zeker die na zijn 1e chemo na een uur weer doodleuk 100km ging fietsen en nog geen moment last heeft gehad van zijn hele chemo kuur hoezo standaard?

Inmiddels al heel prettig contact gehad met RaboudUMC in Nijmegen. 7 september gaat het gesprek plaatsvinden.

Of wij er wonderen van verwachten nee dat niet maar het is prettig als een andere dokter naar jouw casus kijkt en dezelfde mening ten aanzien van jouw casus heeft of wellicht een andere mogelijkheid voorstelt. 2 Weten meer dan 1.

Standaard niks en niemand is standaard. Blijft gewoon een geld kwestie. Je bent palliatieve patiënt en dat mag niet te veel kosten. Dit is mijn mening en daar mogen jullie het mee eens zijn of niet.

Op naar 7 september.

Karin

 

 

 

 

 

12 reacties

Belangrijkste is dat je je goed in je vel voelt bij je behandelende arts  .

Als dat niet het geval is moet je overstappen . Misschien leef je niet langer , maar wel gelukkiger . 
En het is aan de arts(en) om jou alle mogelijke informatie te geven , zodat JIJ  kan kiezen welke behandeling je wenst . 
Ik heb met het eerste jaar van mijn ziekte blindelings laten leiden door de artsen . En heb daar nog altijd spijt van . 

En zo'n intermitterende hormoontherapie is iets dat welregelmatig toegepast wordt . Er zijn veel pro's en contra's  , maar geen eenduidige richtlijn . 
En hormoontherapie mag dan wel de gouden standaard zijn , het is en blijft ellende , met een pak nevenwerkingen , levenslang .  Dus het is het overwegen waard .
Ikzelf heb een agressieve , snelgroeiende kanker , dus ik heb nooit het risico durven nemen 

De norm voor een PSMA scan is een PSA > 2
Maar mijn laatste scan gebeurde bij een PSA van 0.8 . En daar waren duidelijk de uitzaaiingen te zien . Die hebben ze toen bestraald , en daarmee was een volgende systematische behandeling toch weer 1/2 jaar opgeschoven . 

Laat maar iets weten hoe het verder loopt 

gr , Willy

Laatst bewerkt: 22/08/2022 - 12:50

Hoi Willy in het begin ben je natuurlijk overrompeld door de hamerslag van de diagnose. Wij hadden altijd zeer prettig contact met de Uroloog.  Naarmate je verder in het proces komt en je gaat je inlezen en natuurlijk de blogs van lotgenoten gaat volgen rijst het wantrouwen . Dan komen er vragen die  kennelijk niet gesteld mogen worden  . Wij geven hem nog het voordeel van de twijfel.  Mochten wij beter gevoel krijgen bij RadboudUMC . Dan maar reizen . Grts Karin

Laatst bewerkt: 23/08/2022 - 09:48

Karin, wat een zenuwslopende toestand bij de uroloog.
Jullie hebben er recht op een tweede mening naast de mening van de uroloog te zetten.
Iedereen is anders en niet iedereen past in de standaard.
Ik wens dat er een oplossing komt voor de slapeloosheid.

Laatst bewerkt: 22/08/2022 - 14:25

Hoi Catalina sinds een paar dagen gaat het slapen beter. Inmiddels een ander soort wietolie gemaakt met een hoog thc gehaalte. Op naar 7 september. ❤

Laatst bewerkt: 25/08/2022 - 08:37

Karin, maakt jullie uroloog zelf de verwijzing? En wordt het patiëntendossier opgestuurd? Fijn dat je man kan bijtanken nu! Het was ondoenlijk.

Laatst bewerkt: 25/08/2022 - 09:19

Nee dat heeft hij niet gedaan omdat het ''op eigen verzoek is. Wij zijn bij huisarts geweest. Die heeft dit onmiddelijk geregeld . 

Laatst bewerkt: 25/08/2022 - 17:49

Misschien kun je eens lezen over “Droomsap”? Ik ben er blij mee. Alle sterkte van de wereld voor jullie. 

Laatst bewerkt: 24/08/2022 - 13:34

Hoi Lanneke ook al geprobeerd. Inmiddels ander soort wietolie gemaakt met hoog thc gehalte   slapen gaat nu beter.👋

Laatst bewerkt: 25/08/2022 - 08:39

Lieve Karin 

Altijd van arts en of ziekenhuis veranderen als jullie gevoel dit zegt ,eens met je alles draait om geld inmiddels jammer genoeg en je hebt helemaal gelijk geen mens is standaard elk mens js uniek ,blijkbaar moet je strijdvaardig zijn in deze tijd ,heel veel sterkte voor allebei en een dikke knuff liefs hes🤗🤗

Laatst bewerkt: 24/08/2022 - 23:59

Je hebt helemaal gelijk, iedereen is anders en reageert anders op dezelfde behandeling. Luisteren naar de patiënt zou toch doodnormaal moeten zijn? het is jouw lichaam en dan zou er overleg moeten kunnen plaatsvinden. Wat willen jullie, wat heb je nodig..... Dit lijkt me heel naar zo voor jullie, zo'n witte jas arts. 

Ik hoop dat jullie in Nijmegen een meer empathische arts hebben straks. Zeker niet ergens blijven waar het voor jullie niet OK voelt, waar je zelfs terug in je schulp kruipt, vreselijk! 

Heel veel sterkte straks in Nijmegen en fijn dat het slapen al weer iets beter gaat,

Knuffel, Hermien.

Laatst bewerkt: 27/08/2022 - 21:09