Toch een stoma!

Vandaag is het dan zover, ik heb een afspraak bij de uroloog om de keuze tussen een stoma of een Neo blaas door te geven. Na heel wikken en wegen, heel veel mailen, gesprekken, googelen, etc ben ik er uit. Het wordt een stoma, dit omdat er bij de Neo blaas bij een vrouw veel meer risico op complicaties zijn (incontinentie, altijd moeten na-katheteriseren, het op de klok moeten leven en ook 's nachts je bed uit om te moeten plassen etc.). Een stoma lijkt mij nu ook nog verschrikkelijk maar ik ben er van overtuigd dat de kwaliteit van leven weer net zo kan worden als voordat ik kanker kreeg. Ik realiseer me wel heel goed dat als het zover is ik er waarschijnlijk eerst heel veel moeite mee zal hebben om het te accepteren en er aan te wennen. Ik zie het nu nog als een verminking van mijn lichaam.
De operatie zal waarschijnlijk in de tweede of derde week van januari plaats vinden. Twee weken van te voren krijg ik een oproep. Onder begeleiding van twee urologen wordt ik met behulp van de Da Vinci Robot geopereerd. Een nadeel hiervan is dat de lange operatie nu nog twee uur langer gaat duren (6-8 uur). Groot voordeel is dat het laparoscopisch kan en er tijdens de operatie minder bloedverlies optreedt. Ik moet 7-10 dagen in het ziekenhuis blijven. Daarna als ik weer thuis ben volgt er nog enige tijd thuishulp om te leren omgaan met een stoma.
Op 19 december krijg ik nog een CT-scan, waarvan ik pas op 30 december de uitslag krijg. Ik vind het onacceptabel dat je zo lang moet wachten op zo'n belangrijke uitslag. Ik ga nog proberen om dit aan te passen maar de dame die vandaag achter de balie zat was niet erg begripvol en behulpzaam om hier een oplossing voor te vinden. De afgelopen keer moest ik vier dagen wachten op de uitslag, ik kan het tot nu erg goed handelen maar die dagen waren erg moeilijk voor mij.
Verder ben ik qua tijdsplanning erg tevreden. Mooi dat het zo uitkomt dat ik tijdens de feestdagen redelijk goed zal zijn (verwacht ik) en dit met familie kan vieren. Dan een nieuw jaar en een nieuw leven: knokken om de kanker verder te overwinnen en wennen aan het leven met een stoma. Ik zie er nu nog tegen op maar weet dat het me gaat lukken!!!!


Mijn voorgaande blogs: https://www.kanker.nl/miekek/blog

4 reacties

Hoi Mieke,
Kan me voorstellen dat het een beetje hinken op twee gedachten is. Enerzijds de opluchting van de kogel die door de kerk is en anderzijds het toe moeten leven naar de operatie. Wat die uitslag betreft, ga er maar van uit dat als er iets niet goed zou zijn, dat je dat dan heus wel eerder hoort. Geen nieuws is goed nieuws. Nu eerst straks genieten van de feestdagen, het jaar knallend afsluiten en dan er voor gaan! Ik  duim voor je!
Liefs,
Herman
Laatst bewerkt: 29/06/2017 - 19:51
Weer een stapje verder Mieke en zo zullen er nog een aantal volgen. Heerlijk vooruitzicht de feestdagen met je familie, wens je toe dat het hele fijne dagen worden!!!
Laatst bewerkt: 29/06/2017 - 19:51
Ik hoop dat de beslissing je innerlijke rust geeft. Moeilijke tijd voor de operatie en met de feestdagen voor de deur.....
het is inderdaad bijna onmenselijk dat je zo lang op de uitslag van de scan moet wachten. Probeer er nog eens achterheen te gaan, nee heb je en ja kun je krijgen.
Heel veel sterkte en ik leef met je mee,
liefs, Erna

Laatst bewerkt: 29/06/2017 - 19:51
Dag Mieke,
Ik heb darmkanker en mijn urineleider rechts was aangestast. Na veel complicaties hebben ze bij mij een nefrostomie geplaatst, dit is een buisje die van mijn nier uit mijn rug kom en mijn urine loopt in een zakje. Ik heb een dag zak en een nacht zak. De dag zak hangt aan mijn boven been en ik blijf rokjes en kleedjes dragen. Ik wilde je juist even zeggen dat je er vlug zal aan wennen, je moet de klik kunnen maken dat het nu een ander manier is van plassen. Ik heb ook nog een ileostoma voor mijn stoelgang, dat was ook even wennen maar het komt allemaal goed. Ik was maar 42 jaar toen ik dat moest doormaken. Ik heb ook een blog www.daisymijnverhaal.be en als je nog vragen heb, stel ze maar via mijn prive mail daisymessiaen1901@hotmail.com ik wens je veel moed lieve groeten Daisy
Laatst bewerkt: 29/06/2017 - 19:51