Het leven met een urinestoma III

Alweer bijna twee en een halfjaar heb ik mijn urinestoma. Het is wennen geweest en het heeft af en toe best moeite gekost. Nu is het een vanzelfsprekend iets in mijn leven geworden. Ik heb er (vrijwel) geen last van en denk er eigenlijk niet meer bij na. De eerlijkheid gebiedt mij wel te zeggen dat ik ook weinig tot geen problemen heb. Geen lekkages meer en mijn huidprobleem onder de plak is goed onder controle te houden. Ik denk er niet meer dagelijks bij na. Het voelen over mijn buik of het zakje vol is een automatische gewoonte geworden waar ik eigenlijk niet meer bij nadenk. Op een lotgenoten contactdag zei iemand tegen mij: ik vind het er mooi uit zien hoe jij, bijna met een liefkozend gebaar, over je buik voelt om te checken of je al naar het toilet moet.
Kort geleden ben ik op vliegvakantie naar Italië geweest. Schiphol was crisis druk, lange rijen voor de security check. Veel stress omdat mijn zakje vol raakte en we ook ons vliegtuig dreigden te missen. Bij een medewerker van Schiphol ons probleem aangeven met mijn medisch paspoort in de hand en we werden uit de rij gehaald, ik kon naar het toilet en we werden doorgesluisd naar de check. Deze keer werd ik wel volledig gefouilleerd en moest ik mee naar een speciale vertrek om mijn stomazakje te laten zien maar eerlijk gezegd had ik hier helemaal geen moeite mee, het is voor jouw en mijn veiligheid dat ze zo goed controleren. We hebben ons vliegtuig gehaald!! Ik las later die dag dat er heel wat mensen hun vliegtuig hadden gemist. Elk nadeel heeft zijn voordeel :). Al met al durf ik te zeggen dat ik mijn stoma voor 100% geaccepteerd heb en als de kanker niet terug komt in mijn leven, waar ik zo langzamerhand in durf te gaan geloven, is mijn leven weer net zo leefbaar vind als voordat ik een stoma kreeg (wel is het zo dat ik heel duidelijk ervaar dat ik een leven voor de kanker had en een leven na de kanker, er is veel veranderd maar dat heeft niet zo zeer met mijn stoma te maken).
Natuurlijk zijn er ook wel kleine dingetjes die het wat lastiger maken. Als we op vakantie gingen zeiden we altijd: als je je paspoort maar bij je hebt, de rest kun je altijd ter plekke kopen. Dat is nu wel wat anders. Als ik wegga heb altijd een dubbele check of ik al mijn stoma materiaal wel ingepakt heb en bij een vliegreis stop ik mijn stoma materiaal altijd in mijn handbagage, je koffer zal maar zoek raken........

Alles went, ook een stoma!!!

8 reacties

Fijn te lezen dat er goed valt te leven met een stoma en dat je het volledig hebt geaccepteerd. Dat geeft de burger weer moed en mocht het ooit zo ver komen dan ben jij mijn grote voorbeeld! Blijf lekker genieten! Liefs, Rita.
Laatst bewerkt: 10/07/2017 - 10:17
Dank je Rita, ik hoop dat jij ook lekker aan het genieten bent en dat het steeds beter met je pijnklachten en energielevel gaat! Lekker genieten van de zomer!! Liefs Mieke
Laatst bewerkt: 10/07/2017 - 10:17
Mieke, wat een fijn berichtje dat het zo goed gaat. Je bent en blijft een topper, ook al hebben we een totaal andere soort kanker, ik lees altijd even met je mee. LIefs Corine
Laatst bewerkt: 10/07/2017 - 10:17
He Corine, fijn om zo af en toe contact te hebben! Ik hoop dat het met jou ook goed gaat?? Liefs Mieke
Laatst bewerkt: 10/07/2017 - 10:17
Wat fijn Mieke om te lezen dat het zo goed met jou en je stoma gaat ! En ook dat de lekkages en het huidprobleem zo
minimaal zijn cq onder controle te houden zijn. Zulke berichten doet een mens goed en zal een houvast zijn voor iedereen
die sinds kort of in de toekomst hiermee te maken heeft/krijgt. Geniet van een hopelijk prachtige zomer en heel veel dank
voor het delen van je ervaring! liefs ikke
  
Laatst bewerkt: 10/07/2017 - 10:17
Hoi Karin, ik hoop dat mensen, die ooit deze beslissing moeten nemen wat aan mijn blog hebben, dat is ook één van de redenen dat ik hier nog steeds post. Ik hoop dat jullie ook een super zomer hebben en lekker kunnen genieten. XXX
Laatst bewerkt: 10/07/2017 - 10:17
Hallo Mieke. Wat fijn voor je dat je de stoma voor 100% geaccepteerd hebt. Mijn buurvrouw heeft een binnenstoma, een nieuwe blaas, maar die moet elke dag cateteren en voelt bijvoorbeeld geen aandrang. Dus lekt ze wel eens door. Zij wil absoluut nergens heen op vakantie omdat ze dit heel lastig vindt. Persoonlijk zou ik het makkelijker vinden als je gewoon kon voelen of je zakje vol is. Dus zou ik waarschijnlijk ook voor een buiten stoma kiezen. Gelukkig is dit bij mijn partner nog niet aan de orde en hoeft hij die keuze nog niet te maken. Jouw blog zal op dat moment zeker helpen bij het maken van een keuze. Bedankt dus dat je het wilt delen.
Laatst bewerkt: 10/07/2017 - 10:17
Heey Mieke, heerlijk om te lezen dat het net zo gaat bij jou als bij mij. Ik zei het je, het duurt even, maar het went echt. Ben blij dit te lezen!

Laatst bewerkt: 10/07/2017 - 10:17