Slapen of niet slapen, dat is de vraag

Slapen of niet slapen, dat is de vraag

Veel mensen hebben slaapproblemen en het is de vraag of ik daar nu bij hoor of niet. Eerst dacht ik van niet en toen van wel en nu neig ik weer meer naar niet, maar misschien toch ook wel. Kortom, ik ben in verwarring over mijn slapen, meestal alleen ’s nachts, maar soms ook overdag en dan ben je natuurlijk helemaal in de aap gelogeerd.

Afijn, ik ben dus altijd een goeie slaper geweest. Ik ga naar bed, ik draai me om en ik slaap. Misschien moet ik er ’s nachts een keer uit maar dat is het dan wel en ’s morgen word ik weer verkwikt wakker. Ik heb me er ook nooit zorgen over gemaakt. Ik lag een enkele keer wel eens wakker en te piekeren, maar dat had dan meestal met iets spannends op mijn werk te maken en was dus ook vrij normaal.

Nu werd ik door de prostaatoperatie 11 jaar geleden plotseling van de ene op de andere nacht incontinent. Ik moest er ’s nachts vaak uit om te plassen en dat werd alleen maar erger. Op het laatst bijna elk uur. Ik sliep altijd weer snel in en beschouwde het niet als een probleem. Toen ik in januari een katheter kreeg was ik in een klap van alle incontinentieproblemen af. Ik dacht, nu kan ik weer lekker doorslapen, net als vroeger, maar juist dat is niet gebeurd. Ik werd en word nog steeds elk uur wakker. Ik hoef er niet uit, ik lig niet te piekeren en ik slaap gemakkelijk weer in. Ik heb een tijdje slaappillen geprobeerd, maar daar ben ik na een week weer mee gestopt want ik sliep wel sneller in maar werd vervolgens net zo vaak wakker en ik voelde me ’s morgen nog moeder dan anders.

Nu slaap ik weer gewoon zoals daarvoor. Ik word voor mijn gevoel vaak wakker, maar ik heb het geaccepteerd als normaal. Misschien dat ik ooit nog een keer lekker doorslaap. We zullen zien. Welterusten.

Ate Vegter, 26 september 2023