Goed geslapen?

Goed geslapen?

Ik heb in tijden niet zo goed geslapen als de laatste twee nachten. Daardoor ben ik ook overdag minder moe. Misschien komt het wel omdat ik mijn slapeloosheid geaccepteerd heb waardoor er geen lol meer aan is om mij wakker te houden, maar het kan ook te maken hebben met het gesprek met mijn oncoloog afgelopen maandag.

In de afgelopen jaren heb ik al heel wat behandelingen doorstaan en steeds weer staat er een nieuw avontuur te wachten in de wetenschap dat ik nooit meer beter word, maar dat we er wel alles aan kunnen doen om de boel te rekken.

Het begint in 2012 met een radicale prostatectomie, een verwijdering van de prostaat. De levensverwachting is dan bij niet uitgezaaide prostaatkanker 15 jaar, maar het eerste wat de chirurg zegt wanneer ik wakker word is dat de snijranden niet schoon zijn. Daar ga je al. Afijn, ik ben dus in ieder geval wel impotent en incontinent en verder gaat het ook prima. In 2013 begint de PSA op te lopen en word ik zo’n drie maanden elke werkdag bestraald, zonder ernstige bijwerkingen overigens. Dat helpt een tijdje en in 2015 begin ik aan een hormoonkuur, tot een paar jaar geleden. Dat is het tijd voor een radioactieve behandeling en daarna ga ik vanaf januari tot en met juli van dit jaar aan de chemo. Ondertussen ben ik ook al jaren aan de zoledroninezuur en de zoladex, elke drie maanden een injectie en een infuus, om de testosteron laag te houden en de botten te versterken.

Sinds de chemo is afgelopen is de PSA sterk opgelopen, van 94 tot ruim 700 en nu is het tijd voor de volgende behandeling met lutetium psma. Daarvoor heb ik twee scans ondergaan om te kijken of ik voldoe aan alle voorwaarden, conditie, eiwitten etc. en afgelopen maandag horen we in het gesprek met de oncoloog dat alle seinen op groen staan en dat we binnen een paar weken gaan beginnen. Dat geeft een enorme rust, ook omdat ik weet dat deze behandeling een behoorlijk levensverlengend effect kan hebben en wat is het leven meer dan tijd? En zo heb ik dus nu al weer twee nachten heel goed geslapen.

Ate Vegter, 27 september 2023

 

2 reacties

Dat is mooi nieuws. Alleen wel teleurstellend dat je het niet zo lang met de chemo hebt gedaan.

Laatst bewerkt: 27/09/2023 - 16:14

Hoi Ate,

Goed nieuws man, ik hoop dat de Lutetium PSA aanslaat. Wat slapen betreft, ik heb ook een periode van een maand of 9 slecht geslapen en soms helemaal niet. Ik gebruik nu al enige tijd droomsap van de Dromenwinkel. Google er maar eens op, het helpt! En wietolie, dat gebruik ik al 3 jaar, dat helpt ook!

Groet,
Jilles

Laatst bewerkt: 28/09/2023 - 08:06