Verwerken

Kronenburg

Hoe gaat het nu echt met mij? Een vraag die ik mezelf de laatste tijd vaak stel.. Wij mensen nemen eigenlijk niet vaak genoeg de tijd om stil te staan hoe het ECHT met ons gaat.

In mijn geval, tijdens een heerlijke vakantie met ons gezin in Duitsland, kom ik echt tot rust. Dan speelt het gehele bandje van het afgelopen jaar zich meerdere malen af in mijn hoofd. De weg vanaf vorig jaar mei tot aan de diagnose. De psychische klachten, de plotselinge heftige nooit verklaarde buikpijn, het uitstrijkje, de onverklaarbare buikpijn die terugkeerde en aanhield, de biopten, de lisexcisie en vooral de stress en onzekerheid die het met zich meebracht. Dan nog niet te spreken over alles wat gebeurd is NA de diagnose.

Wie dacht ik te zijn? Dat ik dacht dat ik alles verwerkt had. Het ging me zo goed, de klachten vallen langzaam aan weg. Godzijdank!! Wat wil je nog meer? Maar dan loop ik daar 's avonds in de schemer in mijn kloffie naar het sanitairgebouw. Kijkend naar het mooie landschap en dan beginnen mijn tranen te rollen. Van blijdschap maar ik besefte; ook van verdriet..

Blij dat ik dit mee heb mogen maken met mijn gezin. Dat we toch zover zijn gekomen na alles! Waar voorheen een vakantie met mijn gezin vanzelfsprekend was, iets wat zich jaarlijks (soms meerdere malen per jaar) herhaalde. Is dat nu niet meer vanzelfsprekend. Er was een kans dat ik door de kanker of het herstel daarvan niet zou kunnen gaan of nog erger..

Van verdriet omdat alle herinneringen aan de nare tijd blijven en een stoorzender lijken te zijn in mijn hoofd. Ze komen steeds even voorbij, die beelden in je hoofd, de woorden  die gezegd zijn, die je nooit meer vergeet. Het blijft me achtervolgen de hele dag: je hebt kanker gehad, je hebt kanker gehad, je hebt kanker gehad. Ik wordt bijna boos op mezelf; "maak er geen obsessie van". Maar ik weet dondersgoed hoe ik ben. Zoals de meeste om mij heen ook weten, leg ik de lat voor mezelf graag veelste hoog.

Voor nu doen we het dus maar weer rustig aan, een tandje terug. De druk op alle vlakken verminderen voor mezelf. Deze week weer naar de maatschappelijk werkster, waar ik me ei kwijt kan. Het zal er wel bij horen maar dan is het toch fijn om professionele hulp bij de hand te hebben. Het verwerken gaat niet zo gemakkelijk als ik gedacht en gehoopt had.

Nu besef ik pas dat ik er niet meer "vanaf" kom. Van de gebeurtenissen, beelden, littekens en gedachten. Ik kan het boek wel in de kast zetten maar het valt er steeds uit.. Als het me niet uitkomt en ik juist lekker in me vel zit. Soms voel ik me van een andere wereld, zo zweverig, zo bewust van het leven. Terwijl ik bij de meeste andere mensen in mijn omgeving en op social media juist het tegenovergestelde zie. Nooit had ik gedacht zó te worden, me helemaal te kunnen vinden in yoga bijvoorbeeld. Ik denk dat dit de ervaring is die me rijker heeft gemaakt. Of armer zo zonder baarmoeder en 14 lymfeklieren 😉 Maar wel wijzer. Ik geniet van elke dag, dat kunnen ze me niet meer afnemen.

Zo hadden we het op de terugreis van onze vakantie over het vieren van mijn verjaardag. De afgelopen jaren (op mijn 30e verjaardag na) heb ik het niet eens gevierd. Vond er niks aan, de verjaardagen van de kids zijn veel belangrijker. Vanaf nu doet mijn verjaardag er wèl toe en gaan we dat dus ook zeker vieren! Een jaar ouder worden is ook echt niet zo vanzelfsprekend meer.

Door mijn blogs hier en een lieve inmiddels collega-blogger (thnx babe), ben ik toegevoegd aan het blogteam van Kids & Kurken. Super leuk en spannend! Hier zal ik gaan bloggen over het leven met en na kanker, in combinatie met het moederschap en kinderen.

Ohja en het drinken van een kop koffie en een wijntje is ook weer optimale genieten. De dag erna geen blaasproblemen meer. Heul fijn dus dat de klachten langzaamaan wegebben. Soms denk ik echt dat ik een engeltje op mijn schouder heb.

Mijn hoofd is weer wat leger. Ik wilde eigenlijk ook nog vertellen over mijn afspraak binnenkort bij de tattooist, waar ik heul enthousiast over ben! Maar het is alweer zo'n lap tekst dus hierover de volgende keer meer.

Ondertussen; Viva la Vida

Liefs Nicole

6 reacties

Wat betreft het verwerken zo herkenbaar wat je schrijft Nicole. Het liefst wil je dat het na je laatste behandeling weer gewoon is. Maar dan komt misschien wel het moeilijkste stuk. Want voor iedereen om je heen gaat het weer gewoon door. Maar bij jou begint dan pas het echte verwerken. Goed dat je daar professionele hulp bij krijgt. Toch zul je gaan merken dat gaandeweg de tijd het boek steeds minder uit de kast zal vallen. Lieve groet Dasje 🌺🌺🌺

Laatst bewerkt: 11/08/2019 - 02:43

Precies! Dankjewel voor je lieve steunende woorden. Hopelijk heb je gelijk!

Liefs Nicole

Laatst bewerkt: 27/08/2019 - 21:34

Mooi geschreven weer Nicole en zó herkenbaar..... Ik ben nu een jaar verder en de kanker zit nog steeds elke dag in mijn hoofd (niet letterlijk gelukkig) maar de omgeving gaat verder alsof er niks gebeurd is, dat kan ik helaas niet maar ik vind net als jij mijn weg erin, dat is een heel proces!! 

Veel geluk en blijf bloggen!!

Liefs, Mariska

Laatst bewerkt: 11/08/2019 - 13:54

We komen er wel, alleen niet zonder horten of stoten. Jij ook heel veel gelukt toegewenst lieve Mariska!

Liefs Nicole

Laatst bewerkt: 27/08/2019 - 21:36

Goed weer eens van je te horen, Nicole! Fijn dat het goed gaat, qua klachten dan. En tja, de rest... Ik herken het heel erg, om die reden hik ik zelf al tijden tegen het schrijven van een blog aan. Zal het toch weer eens doen, de cirkel rond maken.

Ik wens je toe dat het mooie gaat overheersen. Iemand zei me eens dat je kan proberen dat wat je niet wil kleiner maken (de rol van kanker in je leven) maar dat het groter maken van het overige soms beter werkt. Goh, zal ik die tip zelf eens ter harte nemen...

Liefs, Miranda X

Laatst bewerkt: 11/08/2019 - 17:49

Lieve Miranda,

Aaah lief! Waarom hik je er tegenaan als ik vragen mag? Ik vind het juist heerlijk om heel mijn gevoel zo PLOF, op "papier" te zetten. Ben ik het weer kwijt!

Wat een super mooi gezegde! Die ga ik onthouden. Mooi dat iedereen altijd een ander zo goed advies kan geven, doe ik zelf ook. Maar om het dan zelf te doen, dan wordt het ineens lastig ;) Maar het gaat ons lukken lieverd! De mooie dingen groter maken!

Liefs Nicole

Laatst bewerkt: 27/08/2019 - 21:39