De Wertheim-Meigs operatie

Net uit de OK

Na een korte nacht met veel wakkere perioden was het zondag ochtend dan bijna zover. De eerste stap kon gezet worden, we mochten naar het ziekenhuis. Ik had besloten zondagochtend lekker te luieren en nog te genieten van de kids. Van dat laatste is helaas niet zoveel terecht gekomen. Ik heb de hele ochtend tranen met tuiten gehuild. Als dan dat moment nadert wordt je bevangen door de angst. Eenmaal de tassen klaargezet namen we afscheid van Levi, Vikki deed een dutje in bed. Ondanks dat we de kids 's avonds nog zouden zien vond Levi dit al heel spannend. Hij vloog me om me nek en begon meteen te huilen. "Ik ga je missen mama". " Ik jou ook jongen en dat is helemaal niet erg. De dokters gaan mama beter maken" zei ik.

Na een lange stille autorit kwamen we aan in het ziekenhuis. Ik had mijn nieuwe panterprint nikes een en hiervoor hadden de verpleegsters ook meteen belangstelling. Het plan was dus om ze maar aan te houden tijdens de operatie zodat ze ze niet in konden pikken 😉 Na een opname gesprek, bloedprikken en aanmeten van de steunkousen mocht ik in of op bed gaan liggen. Ik lag op een vierpersoonskamer met een oudere man en vrouw. Stefan en ik hebben samen Heerenveen-Willem II gekeken en zijn daarna nog lekker met zijn tweeën beneden iets gaan eten. Hier ben ik de rest van de avond nog misselijk van geweest helaas. Daarna kwamen mijn ouders met de kids nog op bezoek. Heel leuk en gezellig maar eigenlijk ben je er niet helemaal bij. Je zit met je gedachten compleet ergens anders, net als de rest en ook de kinderen voelden dit aan. Het bezoek was dus maar van korte duur. Ook dit afscheid was weer emotioneel. Stukje bij beetje komt het moment van de operatie dan toch echt dichterbij. Ik mocht nog tijd vrijmaken voor een klysma. Daarna ben ik in bed gaan liggen en heb ik een doorslapertje gehad van de zuster. Zo heb ik nog een half uurtje met mijn gedachten totaal ergens anders tv gekeken en ben ik uiteindelijk maar gaan slapen. 

Het doorslapertje bleek een inslapertje te zijn geweest want ik heb ook de nacht voor de operatie weinig geslapen. Toen het echt ochtend bleek te zijn en de gordijnen open gingen begonnen mijn tranen te rollen. Nu was het echt zo ver! Trillen, zweten, spanning en vooral angst. Wat was dit heftig. Ik mocht niets eten dus er werd mij aangeraden ondertussen te gaan douchen en gelukkig hoorde ik terwijl ik onder de douche stond Stefan en mama al de kamer binnenkomen. Toen ik ze onder ogen kwam begon ik eveneens meteen te huilen. Op dit soort momenten voel je je echt weer een klein meisje van 4. Deze angst is niet te omschrijven. 

De zuster kwam me mijn sexy operatie-hemd, rustgevertje, koolhydraatrijke drankjes brengen en vertellen dat ze goed op mijn nikes zou passen. Daarna ben ik een beetje weggedoezeld. Toen ik opkeek en de zuster aan mijn bed zag staan die me recht in de ogen aan keek, wist ik hoever het was. Ik werd naar de voorbereidingsruimte gebracht en snel kreeg ik nog een kus van een huilende Stefan en mama. Zelf was ik al zo suf en verhardend op dat moment. Want het ergste waar ik tegenop zag, de ruggenprik, moest nog komen. Dit bleek dus ook zo te zijn.

Ik werd naar een aparte ruimte gereden waar de ruggenprik gezet zou worden. Ze zetten hem in verband met deze operatie wat hoger dan bij een bevalling. Het verdovingsspuitje zou ik voelen en daarna alleen het glijden van het slangetje. Het spuitje ging me prima af. Maar toen ik voelde dat ze tussen mijn wervels met dat slangetje aan de gang gingen werd ik heel snel onwel, ik had het gevoel ieder moment flauw te kunnen vallen en zag de zweetdruppels op mijn lijf staan. Op mijn verzoek mocht ik na een minuutje gaan liggen en hebben we even gepauzeerd. Maar helaas zat 'ie er nog niet in. Dus we moesten nog een keer. Dit verliep precies zoals de eerste keer alleen duurde het nog wat langer. Wat was dit een hel! Het lukte dus echt allemaal niet zo goed daarachter op mijn rug. Uiteindelijk kwam er een andere anesthesist om met mw te praten of we nog een poging zouden wagen of voor een morfine-pompje zouden gaan. Na alle adviezen van de artsen wilden ik toch echt wel de ruggenprik, ik heb tenslotte niet voor niks die ellende net doorstaan. Poging 3 duurde wederom veelste lang naar mijn gevoel maar hij zat er wel in, eindelijk! Dus snel snel naar de OK want daar zaten ze inmiddels ook te wachten. Na nog wat afleidende vragen hadden ze me eindelijk onder zeil...

Toen ik zo'n 5 uur later wakker werd was ik vooral heel opgelucht en voelde ik eigenlijk weinig tot geen pijn. Wel was ik wat misselijk en daar kreeg ik al gauw iets voor, inclusief een lekker casis waterijsje. Aangezien ik nog behoorlijk slaperig was ben ik met waterijsje in mijn hand enal in slaap gevallen en heb ik deze dus maar half op. 😅 Even daarna werd ik weer wakker en toen voelde ik de onderkant van mijn wond wel zeer doen. Nu blijkt dat "het blok" van die ruggenprik behoorlijk hoog zat. Advies: wat omhoog gaan zitten zodat de medicijnen vanuit de ruggenprik makkelijker naar onder kunnen lopen in verband met de zwaartekracht. Dat klinkt logisch. Ze hadden ook het slangetje van de ruggenprik iets naar beneden kunnen trekken maar hier had ik uiteraard totaal geen zin in nadat het inbrengen al zo'n ellende was geweest. Toen dit allemaal onder controle was ben ik rond 17.00 uur naar mijn kamer gereden waar Stefan en mama meteen aan kwamen lopen. Ik was uiteraard heel blij dat ze er waren maar als ik die dag 20 minuten bij ben geweest en iets tegen ze heb kunnen mompelen is het veel. Een van de artsen die bij de operatie aanwezig was, heeft nog even bij me op de bedrand gezeten en ons ingelicht over de bestralingen maar hiervan heb ik zelf maar zo'n 1 minuut kunnen horen. Ik had van te voren totaal niet verwacht of niet bij stilgestaan eigenlijk, dat ik zolang aan een stuk kon slapen. Maar zelfs die avond en volledige nacht na de operatie heb ik als een blok geslapen. Buiten de irritante piepjes van het infuus dan.Echt goei spul hoor! 😉

Dinsdagochtend ben ik langzaam aan weer begonnen met eten, een keer aan de bedrand zitten en op een stoel. Wanneer ik net op de stoel zat kwam de gynaecoloog binnenlopen. Hij vertelde over de operatie, dat toen ze me openmaakte de baarmoeder als het ware meteen openscheurde en de tumor naar buiten kwam. De artsen willen graag langs de tumor afsnijden en willen dus eigenlijk geen tumor zien tijdens de operatie, dus mijn baarmoeder hebben ze zelfs nog even gehecht. Daarna zijn ze via een andere weg gaan proberen om de boel netjes weg te halen, de nier te beschermen en de eierstok op te hangen. Even afhankelijk van de uitslag van de patholoog volgende week.. Is de uitslag van volgende week gunstig dan zal het bij ongeveer 3 inwendige bestralingen van de vaginatop blijven. Wil de uitslag tegenvallen dan kunnen we toch rekenen op ongeveer 25 bestralingen met een lichte chemo waarbij mijn haren waarschijnlijk niet uit zullen vallen. Geloof het of niet maar dit nieuws is natuurlijk k*t maar ik besef het gewoon nog niet. Ik leef zo erg in het nu en heb echt even genoeg aan mezelf. Natuurlijk had ik liever gehad dat deze operatie voldoende was maarja helaas, het mag niet zo zijn dus we moeten weer door. De strijd is nog niet gestreden!

Vanmorgen is mijn ruggenprik eruitgehaald en zijn we overgegaan op morfine-pillen. Wat een ellendige pillen zijn dat zeg! Ik had het gevoel dat ik 3 meter hoog zweefde, maar nee niet fijn. Net alsof je teveel gezopen hebt en als je dan je ogen dicht doet zit je in een achtbaan en wordt je kotsmisselijk. Dat gevoel weet je wel!? Gelukkig hebben ze ook daar weer wat voor hiero en zo doende ben ik deze dag weer half slapend doorgekomen. Voor morgen staat het uithalen van de katheter op de planning en een bezoekje van de fysio.

Nou het was weer een flink verhaal, sorry daarvoor. Mijn leven is normaal gesproken niet zo boeiend hoor. 😉 Iedereen weer op de hoogte en ik ben het allemaal weer lekker kwijt. Net heb ik een verlaagde dosis morfine-pilletje op. In de hoop dat ik hier niet zo heftig op reageer. Dus ik ga nog eventjes wat tv kijken en daarna mijn luiken sluiten.

Viva la Vida!

Liefs Nicole

12 reacties

Knap hoor, dat je zo gedrogeerd nog zo'n heel stuk kan schrijven. Je verhaal over de ruggenprik is wel een horrorstory, zeg, dat moet je maar gauw vergeten. Ik ook trouwens, het staat mij nog te wachten, vrees ik. Als je inderdaad 25 bestralingen met lichte chemo gaat krijgen is jouw traject hetzelfde als het mijne, maar dan andersom. Ik word nu bestraald en krijg lichte chemo, en dan in juni de operatie. Het is inderdaad een k.t traject, maar we doen alles om dit beest te verslaan, toch?

groetjes, Miranda

Laatst bewerkt: 06/03/2019 - 21:27

Lieve Miranda,

Dat doen we zeker!

Mag ik vragen waarom ze eerst bestralen en dan pas opereren?

Mij hebben ze geopereerd omdat ze eigenlijk opereren en bestralen te heftig vonden voor het lichaam. In verband met de uitslag van de patholoog is nu uiteindelijk toch besloten om te bestralen. Geen chemo omdat alles schoon is. Dus het is nu alleen preventief.

Wat betreft die ruggenprik. Tijdens mijn bevalling heb ik er 3 jaar terug ook een gehad. Ging prima, nergens last van gehad. Hopelijk ervaar jij het ook zo en heeft mijn verhaal je niet al te bang gemaakt.

Heel veel succes en sterkte!

Liefs Nicole

Laatst bewerkt: 19/03/2019 - 21:55

Hoi Nicole,

Ik heb endeldarmkanker stadium 3, dan is het protocol: 25 bestralingen plus chemopillen, 12 weken wachten (dan werkt bestraling nog door), dan opereren. Dat schijnt het beste te zijn, achteraf chemo schijnt niet veel toe te voegen. Waarom precies weet ik dus niet, maar als dit het beste is leg ik me daar bij neer.

Vandaag heb ik de laatste bestraling, godzijdank. De laatste week was niet makkelijk en de komende week zal ook nog even zwaar zijn, daarna weer opbouwen. Daar heb ik nu al zin in! 

Zorg dat je zo goed mogelijk in conditie bent voor je bestraling en zorg nu en tijdens de bestraling heel goed voor jezelf. Dat scheelt echt heel veel!  

Heel veel sterkte! Miranda

Laatst bewerkt: 20/03/2019 - 11:50

Beste Miranda,

Dat werkt toch weer net anders dan zoals ik het lees.

Stiekem zie ik wel een beetje op tegen de bestralingen. Doet het zeer en wat zijn de klachten tijdens de bestralingen?

Ik hoop dat het goed met je gaat. Heel veel sterkte en zet 'm op!

Liefs Nicole

Laatst bewerkt: 21/03/2019 - 21:29

Hoi Nicole,  De bestraling zelf voel je helemaal niets van. Ik vond het allemaal doodeng in het begin, maar de medewerkers zijn superlief en doen er alles aan om je op je gemak te stellen en alles uit te leggen. Verder is het een paar minuten stilliggen op een plaat met een zoemend apparaat. In Almere hebben ze een supermooi plafond ter afleiding. Het blijft niet echt leuk, ik moest ook steeds met volle blaas, dat was erg lastig, zeker op het eind. En niet te veel lucht in de darmen, ook lastig... Is voor jou misschien helemaal anders. 

In je bekkengebied bestraald worden heeft wel effect op darmslijmvlies, vaginaslijmvlies en blaas. Daar krijg je na een week of 3 dan ook klachten van. En de vermoeidheid, daar moet je echt rekening mee houden, die is wel heftig. Niet constant, maar in vlagen. Maar het is voor iedereen anders, denk ik. Jij bent nog wat jonger, maar aan de andere kant net geopereerd en nog kleintjes rondhollen. Ik had van te voren een heel goed gesprek met de arts, die alles perfect uitlegde en waar ik alles aan kon vragen. 

Ik wens je veel sterkte!

Miranda

Laatst bewerkt: 22/03/2019 - 12:18

Lieve Miranda,

Dankjewel voor je bericht met uitleg. Fijn om dit van een lotgenoot te horen en je ervaring te lezen. Dit lucht mij erg op. Vooral om te lezen dat het geen pijn doet. Ik heb 5 april een afspraak met de bestralingsarts. Die zal ik eens het hemd van het lijf gaan vragen.

Hou je haaks!

Liefs Nicole

Laatst bewerkt: 26/03/2019 - 09:54

Heb al je blogs net gelezen.. heel herkenbaar bij mij is het nu bijna 1jaar geleden knap dat je deze blog schrijft maar is ook fijn voorjezelf om later terug te lezen.. ik heb spijt dat ik niet meer heb geblogd..

Ik vraag me af waarom je nog bestraald moet worden, dit heb ik zelf na de wertheim niet gehad..

Ik wens je veel beterschap kracht hoop en liefde en op een goede afloop.

Groetjes van ook een jonge moeder van 2 

 

Laatst bewerkt: 06/03/2019 - 22:58

Lieve Daniele,

Fijn en niet fijn dat het herkenbaar is natuurlijk. Tenslotte gun je dit niemand. Maar ik vind het heerlijk om even van me af te schrijven, ook voor later inderdaad. Het kan altijd nog he met terugwerkende kracht ;) 

In verband met de grootte en de ingroei in mijn baarmoeder zegt het protocol: preventief bestralen. Om te voorkomen dat het later eventueel terugkomt in de vaginatop. 

Ik hoop dat het nu goed met je gaat een jaar later.

Liefs Nicole

Laatst bewerkt: 19/03/2019 - 21:52

Beste Nicole,

Na lezing van je blogs kan ik alleen maar mijn bewondering uitspreken voor je doorzettingsvermogen, je optimisme en je realiteitszin. Ik ben heel eerlijk; ik denk niet, dat ik dat nog zou kunnen opbrengen. 

Goed, ik ben 77, palliatief en weinig uitzicht meer. Dat zou in mijn geval onrealistisch zijn. Maar... één ding heb ik geleerd van jou blog. Een beetje meer optimisme zou ook mij helpen.

Ik heb mijn kinderen en kleinkinderen netjes kunnen afleveren in de wereld. Ik hoop, dat jij in staat zal zijn hetzelfde te zeggen. Want daar doen het per slot van rekening allemaal voor.

Heel veel sterkte ...H

Laatst bewerkt: 07/03/2019 - 21:47

Lieve H,

Wat een compliment. Je bericht heeft veel indruk op me gemaakt. 

Zoals ik lees zijn onze situaties niet bepaald te vergelijken. Toch ben ik heel blij om te lezen dat je iets op hebt kunnen steken uit mijn blog.

Ik hoop van harte dat het goed met je gaat en je wat positiever in de situatie staat ♡

Heel veel sterkte!

Liefs Nicole

Laatst bewerkt: 19/03/2019 - 21:47

hoi Nicole ik hoop dat je een beetje vlot hersteld van de operatie. bij mij ging het thuis met sprongen vooruit. je word er zo depri van in het ziekenhuis liggen.😔. ik hoop ook dat je een goede uitslag krijg van de patholoog 🤞🏻. heel veel sterkte en doe lekker rustig aan🤗 wel jammer van de bestralingen hoop dat je er niet veel nodig heb. maar ook dat kun je aan. 

groetjes caatje❤

Laatst bewerkt: 10/03/2019 - 22:42

Lieve Caatje,

Thnx voor je berichtje. Wat betreft het thuis herstellen heb je helemaal gelijk. Gaat zoveel sneller. Heerlijk om weer thuis te zijn 🖤

Liefs Nicole

Laatst bewerkt: 19/03/2019 - 21:43