Een fijn bezoek

Vandaag zijn we bij mijn ouders langs geweest, die hier gelukkig op een kwartier lopen vandaan wonen. Sinds ik uit huis ben, hebben we er een gewoonte van gemaakt dat we elke zondag bij ze komen eten. Zo ook vandaag.

De gesprekken zijn zwaarder, emotioneler. Ik merk dat mijn vader opleeft wanneer hij aan het vertellen is. Over vroeger, de ziekenhuisbezoeken, liedjes die hij mooi vindt, familie. Waar hij begint als ellendige, ineengekrompen man, daar eindigt zijn betoog met een houding waaraan niet te zien is dat er binnen in hem zoveel mis is. Bijzonder om te zien, hoeveel goed het hem doet om een luisterend oor te hebben.

Vandaag heb ik naast hem aan de vleugel gezeten, muziek maken is zijn lust en zijn leven, en hij heeft één van de mooiste stukken van Bach voor me gespeeld. Van mijn eigen vader heb ik piano mogen leren spelen, en voor een milliseconde voelde het even net als vroeger, wanneer hij een stuk muziek aan mij liet horen, ik naast hem achter de piano, een stuk wat ik daarna zelf zou moeten instuderen. Momenten zoals deze met hem delen is fijn. Ook heb ik hem vandaag mijn brief gegeven, waarin ik over allerlei herinnering schrijf, en over zaken waarbij ik enorm veel van hem geleerd heb. Ben benieuwd of het voor hem net zo fijn is om te lezen als het voor mij was om te schrijven. Kortom: dit bezoek van vandaag was fijn. Ik hoop dat we dit nog heel vaak kunnen doen.

4 reacties

Ha lieve Blauwe Dag, 

Sterkte.

Je vader heeft vast nog wel even denk ik. Probeer daar ook iets waardevols van te maken!

🥰

Laatst bewerkt: 16/11/2020 - 15:08

Dag Rosavera, bedankt voor je reactie :) We gaan er inderdaad nog maar even van uit dat mijn vader er nog een poos is, maar het kan ook opeens erg snel achteruit gaan, zeker als er geen behandeling plaatsvindt. We bekijken het van dag tot dag. En we proberen er het beste van te maken, zo goed en kwaad als dat gaat. 
Liefs, Helena

Laatst bewerkt: 16/11/2020 - 17:50

Helena, wat is dit mooi! Ik heb een groot beeldend vermogen, dus ik zie jullie zitten. Geweldig gewoon.

En dat je kunt luisteren is ook een gave. Daarmee kun je er intens voor iemand zijn zonder meer moeite te doen dan alleen er te zijn. 

Mocht jouw kindje opa niet meer leren kennen, leert het hem heel goed kennen in jouw verhalen en jouw teksten. Met foto's kan het zich een beeld vormen en dankbaar zijn dat jij een zo geweldige vader hebt mogen hebben. Dan ga je samen piano spelen en is opa er gewoon bij. 

Liefs Hebe

Laatst bewerkt: 16/08/2021 - 14:20

Hoi lieve Hebe, bedankt voor jouw lieve woorden :) Het voelt "oneerlijk", wetende dat mijn vader onze kinderen niet meer mee gaat maken. Mijn vriend (24 jaar) heeft zijn moeder aan dezelfde rotziekte verloren. Dat schept een nog diepere band dan we al hadden. 
Foto's zijn er genoeg, verhalen ook. Ik heb me er maar bij neer te leggen; ertegen vechten heeft ook nog nooit geholpen. Soms heb je even de woorden van een ander nodig, om dat weer te beseffen. Bedankt daarvoor. Liefs!

Laatst bewerkt: 16/08/2021 - 15:43