De Berlijnse muur

Mijn vader heeft de Berlijnse muur gebouwd. Uit zelfbescherming, uit angst, en uit wanhoop. Hij roept zijn moeder, die in 1996 overleden is, om hulp. Terug naar de basis, het rudimentaire. Een noodkreet waarvan de oorsprong diep in de jeugd geworteld zit, toen je veilig in de armen van je moeder lag en er voor elk probleem een oplossing was. De tijd dat er geen sterfelijkheid bestond omdat je er simpelweg geen benul van had. De onbezorgdheid, het simpele geluk, de geborgenheid die je als kind hebt mogen voelen. Ik kan me voorstellen dat er op je sterfbed geen groter verlangen bestaat dan het verlangen naar die tijd. Daar waar je vandaan komt, daar keer je uiteindelijk ook naar terug. Daar geloof ik wel in, en dat is een geruststellende gedachte.
Ik ben bang dat het niet lang meer zal duren voordat mijn vader vertrekt. Ik troost me met de gedachte dat hij vanaf dat moment geen lichaam meer heeft en dus verlost is van zijn pijn. Ik weet niet of er na de dood nog iets volgt. Ik zou er graag in willen geloven. Ik zou erin willen geloven dat wanneer iemand sterft, de ziel van diegene in het universum terecht komt. En dat wanneer er iemand geboren wordt, er een stukje van die ziel naar diegene toe gaat. Of naar een plant, een bloem of een insect.
Aan de andere kant zou ik graag willen geloven dat er helemaal niets is. Net zoals dat er niets is voordat je ontstaat. 
Het is de meest bizarre tijd die ik ooit heb meegemaakt. Toch weet ik dat we er doorheen gaan komen, zowel mijn vader, moeder, als ik. 

„Death is not the opposite of life, but a part of it.“

10 reacties

Er is zeker iets, er is een entiteit waar we deel van waren en weer worden. Binnen die entiteit vinden we elkaar weer. Soms maken we ons weer los van die entiteit voor een nieuw leven, om meer te leren, maar we keren uiteindelijk weer terug naar waar we waren. Of we opnieuw leven wordt ingegeven door de volmaaktheid van de ziel. Hier in dit leven heb ik mijn gelijke getroffen, mijn vrouw, mijn lief. Wij komen niet meer terug.

Ik wens je veel liefde tijdens jouw reis.

Zweef

Laatst bewerkt: 09/12/2021 - 09:57

Ik weet even niet wat te zeggen. Wat verwoord je dit weer mooi en wat biedt dit een troost. Ja, laat ik daar maar aan vast houden. Ik wil erin geloven, dus dat ga ik ook doen. 

Dankjewel ❤️

Laatst bewerkt: 09/12/2021 - 17:53

Heel mooi en ontroerend geschreven. Mooie gedachten over de dood ook. Troostend. Want hoe of wat het ook zal zijn, iets of niets, je vader zal geen pijn meer hebben, geen angst, geen verdriet, geen kanker meer. 

Maar die vreselijke weg ernaartoe, waar jullie nu inzitten, en het verdriet van wie achterblijft...

Nogmaals veel liefs en sterkte,

Hanneke

Laatst bewerkt: 09/12/2021 - 10:05

Lieve Hanneke,

bedankt, dat je met jouw woorden toch iedere keer laat blijken dat je het zo ontzettend goed begrijpt en me daarmee ook een grote troost biedt. De weg er naartoe is misschien wel de grootste veldslag. Ik weet niet wat er komt op het moment dat hij het leven laat, maar dat zal goed zijn. Daar probeer ik mezelf in elk geval van te overtuigen.

Nogmaals heel veel liefs van Helena 

Laatst bewerkt: 09/12/2021 - 17:41

Wat een enorm onwerkelijk, moeilijk en verdrietige tijd zit je in. 

Helaas kan ik je niet helpen dit te verzachten. Maar wilde wel iets wetenschappelijks met je delen wat ik wel altijd erg mooi heb gevonden. Misschien ken je het al. Maar ik heb het  opgenomen in mijn begrafenisplan,  voor mijn  eigen kinderen, voor de dag dat ik er zelf niet meer ben. Dat zij daar iets van troost uit kunnen halen. Misschien kan jij dat ook. 

Veel sterkte 🌺

Laatst bewerkt: 09/12/2021 - 10:24

Lieve Mojgan,

Dit is werkelijk een van de mooiste teksten die ik ooit gelezen heb. Je hebt me hiermee een enorm geschenk gegeven, ook al realiseer je je dat misschien niet.

Ook al leeft mijn vader op dit moment nog, toch voelt het voor mij al alsof hij er niet meer is. Dat komt gewoon doordat hij zich helemaal heeft afgesloten. Ik troost me maar met de gedachte dat alles wat hij is en was nooit verloren gaat. Bedankt dat je dit met ons gedeeld hebt, 1000 maal ❤️

Laatst bewerkt: 09/12/2021 - 17:35

Veel liefde voor jou en je vader en je moeder. Dat al zijn energie en mooie gedachten die er nog wel zijn of zijn geweest  over mag in jullie allemaal.. 

Een hele dikke knuffel ♥

Laatst bewerkt: 09/12/2021 - 22:32

Moeilijk om hier op te antwoorden. Wil dit zelf ook niet meemaken. Dus ik wens jou heel veel kracht toe.

(zit net trouwens op een oude blog van je te antwoorden, over pijn, maar je bent al hier)

Misschien vind je de bijgevoegde video's wat? Ik heb ze net in mijn blog gezet.

 

 

 

Laatst bewerkt: 09/12/2021 - 20:17

Ik heb de video’s bekeken/beluisterd en ik kan niks anders zeggen dat dan ik het prachtig vind ❤️. Bedankt dat je dit met me wilde delen.

Laatst bewerkt: 10/12/2021 - 09:11