Over mij

Hallo,

ik ben Tanja, 49 j. In januari 2020 ben ik geopereerd aan dikke darmkanker. Na de operatie kreeg ik 6 maanden adjuvante chemo. In augustus 2020 kreeg ik het goede nieuws dat alles weg was, en ik volledig kankervrij was.

Drie maand later, eerste controle, waren de tumorwaarden weer gestegen. Ik had een uitzaaiing in de long. In januari 2021 ben ik hieraan geopereerd.

Op hetzelfde moment zagen ze iets 'verdacht' aan de eierstok. Ook daar was een uitzaaiing. In maart 2021 is de eierstok verwijderd.

In mei 2021 bleek na een bloedonderzoek dat mijn tumorwaarden weer aan het stijgen waren, maar er was niks te zien op de pet scan. De oncoloog stelde voor om 4 maanden te wachten, en de tumor de tijd te geven om te groeien.

Deze aanpak beviel me niet, dus ben ik raad gaan vragen in een ander ziekenhuis (UZ Gent). Daar ben ik in juli onder de pet scan gegaan, en bleken er al uitzaaiingen te zitten in de lever, de eierstok en in de buik.

In augustus ben ik opnieuw gestart met chemo. Eerst 4 behandelingen, dan een evaluatie of een operatie (debulking?) al mogelijk is, en daarna nog 8 chemo's.

Deze week had ik normaal mijn 3de behandeling, maar de bloedwaarden waren niet goed, dus heb ik een weekje uitstel gekregen.

Bij de vorige chemo was mijn haar heel erg uitgedund, deze keer valt het volledig uit.

Dit is mijn verhaal tot zo ver... wellicht komt er nog een heel lang vervolg. Kankervrij zal ik volgens mijn arts niet meer worden, wellicht staan me nog veel chemobehandelingen, bestralingen en operaties te wachten.

Maar ik ben dankbaar dat de geneeskunde al zo ver staat, en dat ik nog geholpen kan worden. Zolang het leefbaar blijft en ik niet afzie, ga ik dan ook dankbaar gebruik maken van alle mogelijkheden die er zijn, en genieten van elke dag !

Carpe diem

Tanja