Het verzekeringshoepeltje

Het is al even geleden dat ik een blog heb geschreven. Maar dit moet ik toch even kwijt. Maar eerst een update. In mijn laatste blog gaf ik aan dat de 12e keer chemo onzeker was, vanwege dalende waarden van de bloedplaatjes. Na een weekje uitstel heeft hij toch de chemo gekregen. Gelukkig de laatste want de klachten op het gebied van neuropathie werden toch wel vrij ernstig. De kleine motoriek was ver te zoeken. Wel hebben we een nieuwe scan gekregen en deze zag er echt goed uit. De lever zag er onveranderd uit. Dus niet beter, maar ook niet slechter. De tumor in zijn darmen was heel klein geworden en de uitzaaiingen op zijn buikvlies was niet meer te zien. Goed nieuws dus. Wel stijgen de tumormarkers weer gestaag. En hij voelt zich zelfs zo goed dat hij mee heeft gedaan aan de Love Life Run. Echt heel knap, gezien het feit dat hij een half jaar geleden niet eens naar de supermarkt kon lopen.

Met de oncoloog spreken we af dat hij over gaat op chemopillen (capecitabine). Maar wat een troep is dat zeg. Hij heeft dit nu twee keer twee weken geslikt en heeft heel veel last van het handvoetsyndroom. Deze heb je in drie categorieën, waarbij de derde categorie wel het ergste is. Hij zit in de derde categorie. Na zijn tweede kuur werden de klachten zo erg, dat hij bijna niet meer kon lopen. Zijn voeten zagen helemaal paars en er zaten blaren op. En nu komt het…………Via dit forum las ik over de S-1 kuur. Dit is een in Japan ontwikkelde kuur met dezelfde werking als capecitabine, maar dan de handvoetsyndroom in veel mindere mate en bij de meeste mensen zelfs helemaal niet. Dit medicijn willen wij dus hebben. Nou ja, willen is een groot woord, want het blijft puur gif……….Nadat we gebeld hadden met de casemanager worden we toch doorverwezen naar de oncoloog. Zij geeft aan dat de werking van de S-1 hetzelfde is en dat er inderdaad weinig tot geen klachten zijn v.w.b. Het handvoetsyndroom. Maar ze geeft ook aan dat wanneer ze nu direct overgaat op S-1 dat de verzekering moeilijk gaat doen. Oplossing: nu een lagere dosering capecitabine en daarna overstappen op S-1. Ongelofelijk hoeveel macht de verzekeraar heeft. Dat zij indirect bepalen dat je de bijwerkingen maar voor lief moet nemen. Maar goed, we springen door het verzekeringshoepeltje en stappen over twee weken dan toch over  op de S-1 chemopillen…………………

1 reactie

Ja, die verzekeraars hebben veel te veel te zeggen ten koste van de verzekerde en ten gunste van het kostenplaatje en gemaakte prijsafspraken met iedereen behalve de voortschrijdende behandelende arts. Goed gedaan. 

Laatst bewerkt: 27/07/2021 - 15:27