De dag van de liefde........ook voor je nieuwe jij

Op Valentijnsdag spreek je uit naar anderen dat je van hem of haar houdt. Maar juist ook belangrijk is het om dat tegen jezelf te zeggen, zelfliefde is immers de basis om te kunnen houden van anderen. 

Hoe moeilijk is dat, als je lichaam net overvallen werd door de dodelijke ziekte kanker, als je wellicht door chemo, operatie, bestraling of alles bij elkaar, voelt dat je lichaam niet meer het jouwe is. Als je een litteken hebt, je haar hebt verloren, of andere uiterlijke kenmerken hebt waarop je niet meer blij wordt van je eigen spiegelbeeld. Als je elke dag kampt met dodelijke vermoeidheid en daarom het liefst in een hoekje wegduikt om het aan niemand te hoeven uitleggen. Of als je door het hele proces je eigen ik volledig bent verloren en je op zoek moet gaan naar de nieuwe jij, met de bagage van de ziekte kanker in je rugzak. 

Toch is het juist dan zo belangrijk dat je jezelf liefhebt, omarmen en koesteren kunt. Jouw nieuwe jij juist vandaag, maar nog meer op elke andere dag, kunnen accepteren, respecteren en met alles wat in je is liefhebben, ook met alles wat de ziekte kanker je heeft gebracht en brengt. En als dat tranen kost, laat het zijn. Als dat strijd kost, laat het toe. Als je daar tijd voor nodig hebt, gun jezelf die tijd. Ook al vind de buitenwereld dat je nu toch echt je leven weer moet oppakken, zoals dat heet, en dat je door moet gaan. 

Alleen jij weet wat je nodig hebt om van jezelf te houden. 

1 reactie

Dat klopt zelfliefde is heel belangrijk en al helemaal als je voor je gevoel alles verloren bent , zoals het vertrouwen in je lichaam, in je geest, wat er is gebeurd, het is niet 1 ding wat borstkanker teweeg brengt het is het gevolg van. En ook wat er allemaal is veranderd aan je lichaam. 

En zelfliefde is een grote sleutel voor jezelf uiteindelijk ken jij je zelf het best met alles er op en eraan. En je gevoel mag er zijn, maakt niet uit op welke manier jij bent jij.

xxx

Laatst bewerkt: 21/02/2019 - 10:46