Op reis

Roberto en ik waren niet van die globetrotters. Althans, niet in de zin dat we in onze jonge jaren met een backpack op door Azië reisden of iets dergelijks. Van een fijne vakantie konden we heel erg genieten. Wij gingen liever één keer per jaar wat langer weg, dan een paar keer kort. Voor een korte trip moet ik bijna net zoveel inpakken als voor een lange omdat ik toch overal rekening mee wil houden, dus als ik dat dan toch moet doen, dan kan ik net zo goed langer weg.  

Mijn eerste reis met Roberto was met de auto. Via Parijs naar een hotel in Biarritz, aan de Atlantische kust in het zuiden van Frankrijk. Net boven Spanje eigenlijk. Het was een budgetvakantie, we waren jong en arm, haha. In Parijs zaten we ver van het centrum in een niet al te best arrondissement. De kamer had de grootte van een postzegel, je moest als een krab langs de wanden om het bed heen. De badkamer was een wc die bijna in de douche stond, de douche hing los uit de muur en moest je zelf maar boven je hoofd houden. Super praktisch bij het haren wassen (not). Uitzicht uit de kamer: achterkant van flats in een soort binnenplaats. Ongetwijfeld waren er toen ook al bedwantsen. Het deed ons helemaal niks. Zelfs dat Roberto bij de parkeergarage een vent een elleboogstoot moest uitdelen, omdat die van plan was hem zijn portemonnee afhandig te maken, kon de pret niet drukken. Wij waren zo verliefd, de wereld was mooi, we liepen vele kilometers en aten bij de supermarkt gekochte broodjes op een bankje onder de brug langs de Seine, vlakbij de clochards. In Biarritz waren de muren van het hotel flinterdun en wij maakten toch wel veel herrie in de nachten want bij het “ontbijt” (oudbakken croissants met muffe jam bij een verlept bloemetje op tafel) voelden we de nodige nijdige (en volgens Rob ook jaloerse) blikken op ons gericht. Een “wapenfeit” dat Roberto altijd met veel jeu opdiste.  

Later zijn we nog een paar keer naar de VS geweest, New York, Chicago, Cape Cod, Florida inclusief de Keys. In de tijd dat we allebei graag op de racefiets zaten, hebben we ook samen bergen beklommen in Frankrijk, Oostenrijk en Italië. Nou ja, ik vond het bergen, voor Rob waren het heuvels. De echte bergen deed hij graag met zijn fietsmaten die hij via zijn werk had leren kennen. En stedentrips, die deden we ook wel met enige regelmaat. Zo zijn we op mijn veertigste verjaardag nog teruggegaan naar Parijs. Ditmaal had ik diep in de buidel getast en zaten we in een viersterrenhotel in het centrum. Vlakbij Chanel. Wie jarig is, trakteert immers.  

Ik kreeg laatst de vraag of ik mijn relatie met Roberto niet idealiseer, nu hij er niet meer is. Daar heb ik veel over nagedacht. Voor Roberto was zijn werk erg belangrijk. Hij had geen hoge opleiding gevolgd, leren was niks voor hem; tegenwoordig had hij vast het label ADHD gekregen. Wel had hij door keihard werken een positie verworven waarin hij flink werd uitgedaagd en goed kon presteren. Hij werkte in de verkoop voor Amerikaanse ICT bedrijven en die zijn keihard. Als je niet je financiële doelstellingen haalt, krijg je een waarschuwing en na nog een keer mag je afscheid nemen. Bovendien betekende het een groot deel prestatieloon, plus extra bonussen als hij boven “target” presteerde. Die cijfers moesten elk kwartaal worden opgeleverd en de laatste maand van elk kwartaal stond dus in het teken van binnenhalen van deals. (Ik zweer het, Roberto’s werk bevatte letterlijk ALLE elementen die ik zelf vreselijk vind. Alles liever dan wat hij deed.) Dat betekende concreet dat als ik iets wilde in die laatste maand, ik het zo’n beetje zelf kon gaan doen. Hij werkte zo’n 12 uur per dag en in het weekend wilde hij dan graag wielrennen. Soms was samen boodschappen doen en koken het enige wat we dan samen deden. Ja, dan ging ik er vaak in mijn eentje op uit en dat kon best eenzaam voelen.  

Alleen: hij vond het zo ontzettend leuk. Ja tuurlijk was hij ook wel eens moe, of gefrustreerd, maar hij vond zijn werk echt heel leuk. Die spanning, die kick als een grote deal zijn kant op viel. Het is iets wat hij op het einde van zijn leven ook zei: hij had er op professioneel gebied alles uit gehaald wat er in hem zat en dat maakte hem blij. Net als op sportief gebied (naast wielrennen ook de Heineken regatta meerdere keren gevaren) en op het gebied van de liefde: “getrouwd met de liefde van mijn leven”, zei hij. “Ik heb van geen minuut met jou spijt.” De basis van onze relatie was vrijheid. Hij heeft ook nooit geklaagd toen ik van mijn 36ste tot 44ste zo’n beetje elke avond en weekend de boeken indook voor mijn studie filosofie in deeltijd, naast mijn werk. Tuurlijk had hij me liever naast zich gehad op de bank om naar “The Voice” te kijken, of “Heel Holland bakt”, voor hem ultieme ontspanning na de snelkookpan van zijn werk. Maar nee, hij vroeg me of ik een kopje thee wilde boven op zolder, en zei: je bent toch in huis, wat maakt het nou uit of je in dezelfde kamer zit of niet. Ik voel je aanwezigheid toch wel.” Andersom ook, of hij nou wilde fietsen of zeilen of wat dan ook, ik claimde hem nooit en legde hem geen strobreed in de weg. 

Punt is wel dat we het risico liepen dat we zo onze eigen levens leefden, dat we meer twee mensen werden die in hetzelfde huis woonden en zo onze connectie verloren. Opgaand in onze eigen werelden. Daar hebben we beiden ook bewust energie in gestoken, om elkaar te blijven betrekken bij onze eigen bezigheden. Interesse te tonen in waar de ander mee bezig was. En dan waren er nog... de vakanties. Je kon ons geen groter plezier doen dan 24/7 zonder enige verplichting samenzijn. Irritaties hadden wij wanneer we langs elkaar heen leefden. Níet wanneer we elke minuut van de dag samen waren. Dat was juist ultiem. We kenden elkaars eigenaardigheden en nukken en accepteerden die volkomen. Dat was voor ons liefde: de ander helemaal nemen zoals die was, zonder te willen veranderen. Omdat je wil dat de ander gelukkig is. Dus als wij samen op reis waren, was dat zonder uitzondering ontzettend fijn. 

Nu ben ik dan, voor het eerst sinds we ziek werden, en eigenlijk voor het eerst sinds de pandemie, weer naar het buitenland geweest. Alleen. Er zijn landen die ik dolgraag wil bezoeken (Nieuw-Zeeland en Japan bijvoorbeeld) en ik was benieuwd of ik dat in mijn eentje zou kunnen. Ik bedacht dat ik daar een kleine stap in zou kunnen zetten door een korte vliegreis te maken en dan een weekje weg te zijn. Als test, om te voelen hoe dat zou zijn. Ik koos voor Menton, aan de “azuren kust”. Het is de laatste stad in Frankrijk aan de Middellandse zee voordat je de grens met Italië overgaat. Ik vond het best wel spannend. De avond voor vertrek zag ik mijn koffer op de grond liggen, met wat spullen en een checklist ernaast. Ik zag mezelf als vanaf een afstand en moest heel erg huilen. Ik wilde helemaal niet alleen, ik wilde niet stoer en dapper zijn. Ik wilde met Roberto weg. In zijn tienerjaren was hij met zijn ouders en broer in Menton geweest en hij vond dat een geweldige vakantie. Het leek mij leuk die regio dan ook te zien. Maar dan wel met hem! 

En toch heb ik het gedaan. De volgende dag met de trein naar Schiphol en vanuit daar naar Nice gevlogen. Er was iets misgegaan bij de stoeltoewijzing, ik had extra betaald voor een stoel maar er was in het systeem iets misgegaan, waardoor ik achterin het toestel geplaatst was. Een vriendelijke dame van KLM loste het op door mij op een andere stoel te zetten, ik wilde aan het raam, en blokkeerde de middenstoel (rij van drie). Het toestel was namelijk verre van vol. Dus ik dacht: die middenstoel is dan voor Roberto. Vriend P. hield bovendien vanaf de grond mentaal mijn hand vast tijdens het opstijgen. In het vliegtuig raakte ik meteen aan de praat met mijn buurman op de stoel aan het gangpad en hij stelde mij op mijn gemak. Door ons gesprek vloog de tijd voorbij en ik kreeg nog een paar mooie tips van hem voor mijn reis. Dat was een fijn begin. Ik voelde me best stoer toen ik daarna met mijn bagage had uitgevogeld hoe een Franse ticketautomaat voor de trein werkt (vrij ingewikkeld met een draaiknop en ook bij de selectie van het Engels blijft het ding Frans tegen je lullen). Ik was echt wel trots toen ik na een tram- en treinreis eindelijk in mijn hotelkamer stond.  

Ik heb het fijn gehad. Het weer was geweldig en ik heb zulke mooie wandelingen gemaakt. Door middeleeuwse dorpjes, over een prachtig pad helemaal langs een kleine kaap, over de boulevard langs de zee. Elke dag in het heldere water van de Middellandse Zee gezwommen, waar ik over uitkeek vanuit mijn hotelkamer. Ik ben twee keer met de trein op pad gegaan, wat zo mooi was, want die rijdt vlak langs de kust. Toch heb ik me ook eenzaam gevoeld. In mijn eentje dineren bij een restaurant blijf ik niet geweldig vinden en bij sommige vergezichten, als ik dan weer een bocht om kwam en dacht: wat mooi!, dan wilde ik dat delen. Ik had wel wat korte gesprekjes met hotelmedewerkers en de bedienden in de restaurants, maar niet met andere mensen. Dus ik heb me ook wel alleen gevoeld. Tegelijkertijd vond ik die vrijheid om te doen wat ik wilde, wanneer ik dat wilde, ook wel fijn. En ik heb Roberto vaak bij me gevoeld.  

Ga ik nu dan alleen verder weg? Naar Japan, of Nieuw-Zeeland? Zuid-Afrika staat ook nog hoog op mijn lijstje. Misschien. In elk geval niet zoals ik nu naar Frankrijk ben gegaan, op mezelf aangewezen en alleenreizend. Ik zou dan toch neigen naar iets meer georganiseerd of met in elk geval een paar excursies of andere contactmomenten met andere mensen. Geen groepsreis waar iedere minuut gepland staat, dat is voor mij het tegenovergestelde van vakantie. Vacancy betekent “leegte”, er moet voor mij ruimte zijn voor spontaniteit. En ook niet gedwongen continu samenzijn met anderen. Ik ga iets zoeken met het beste van twee werelden. Wetende dat ik Roberto sinds zijn dood altijd 24/7 bij me draag. Tot in de eeuwigheid.  

33 reacties

Gewoon om te zeggen dat het het allemaal toch heel goed doet . Terug op verlof gaan, alleen, je moet het toch maar kunnen opbrengen. En blij dat je ervan genoten hebt.
❤️
Willy

Laatst bewerkt: 13/10/2023 - 07:47

Moedig dat je er alleen op uitgetrokken bent. En fijn dat je er van hebt kunnen genieten. Een singlereis of iets dergelijks is een fijn alternatief om niet alleen te hoeven eten en wel wat aanspraak te hebben. Maar deze heb je in de pocket.

Al lezende over je relatie met Roberto denk ik niet dat jij iets idealiseert.  Wat ik zo lees hadden jullie een prima relatie en hebben jullie intens veel van elkaar gehouden. Niet iedereen kan dat zeggen. Wees er maar blij mee en trots op. 

Veel mooie herinneringen en nieuwe ondernemingen;)

 

Laatst bewerkt: 13/10/2023 - 08:39

Lieve Kato,

Een singlereis... ik heb er wel over gedacht, maar is dat niet een soort verlengde date? Het tegenovergestelde van een speeddate, zeg maar? Want daar zit ik echt niet op te wachten, haha.

Ik ben ontzettend blij met de 27 jaren die ons gegeven waren. Dankbaar. 

Liefs, Mirjam

Laatst bewerkt: 17/10/2023 - 20:52

Lieve Mirjam,

Fijn dat je zo terug kan kijken op die 27 jaar. Een singlereis is absoluut geen speeddate. Het zijn mensen die alleen op reis gaan, maar het ook fijn vinden om activiteiten met anderen te delen. De insteek is niet om een partner te vinden, maar om een leuke vakantie te hebben. Er zijn heel veel reizen naar heel veel bestemmingen. Je kunt altijd eens kijken of er wat tussen zit.

Een goede tijd gewenst.

Liefs,

Kato

 

Laatst bewerkt: 18/10/2023 - 07:23

Oh dat wist ik niet, dat was dan een vooroordeel van mijn kant. Excuus. Ik ga eens kijken. Liefs, Mirjam 

Laatst bewerkt: 18/10/2023 - 23:02

Beste Mirjam,,,hele stoere stap om dit alleen te ondernemen,,,met Roberto voor eeuwig in je hart voelt het toch samenzijn maar prachtige omgeving als je naar de foto's kijkt,,,,blij dat je hebt genoten 👍🤗

Laatst bewerkt: 13/10/2023 - 08:48

Aan de omgeving heeft het inderdaad zeker niet gelegen, Traveler! En ik heb ook echt mijn best gedaan om te genieten. Gek dat je daar iets voor "moet" doen. Soms ging het ook wel vanzelf, hoor...

Liefs, Mirjam

Laatst bewerkt: 17/10/2023 - 20:53

Stoer van je!! En goed dat je alleen bent gegaan. Zo heb je kunnen ontdekken wat je wel wilt voor een volgende reis: soms alleen of georganiseerd! Daar is toch niets mis mee? Daarom: goed van je!! 

en ik ben het met Kato2021 eens! Een ander kan heel makkelijk een oordeel geven, maar je hoeft je niet te verdedigen hoor. Nergens voor nodig. Jullie hielden veel van elkaar en hoe mooi was dat. 
Jullie hadden een fijne relatie en dat je hem mist, duh... logisch toch? Je hebt hem in jouw hart en neemt hem overal mee.

Prachtige foto's; je straalt en dat is mooi om te zien 

liefs elma

Laatst bewerkt: 13/10/2023 - 09:44

Dank je wel Elma. Ik voel het niet als verantwoording afleggen. Nou, misschien heel even in het begin, maar ik vond de vraag wel waardevol. Immers, over de doden niets dan goeds, enzo. Ik wil niet in de positie komen waarin ik Roberto zodanig op een voetstuk til dat er nooit meer ruimte is voor iets of iemand anders. Dat vind ik ook geen recht doen aan onze relatie. Soms heb je wel mensen die bij leven veel klagen over een bepaald persoon, en als die persoon dan is overleden, dan hoor je alleen nog maar mooie dingen. 

Ik heb inderdaad best wel wat gestraald in die vakantie, samen met de zon :-)

Liefs, Mirjam

Laatst bewerkt: 17/10/2023 - 20:56

Fijn dat je deze stap hebt gezet. Je draagt jouw Alberto altijd bij je. Thuis, in Menton...En ook daar waar je nog heen gaat. 

Volgende keer een tienertoer revisited?

Laatst bewerkt: 13/10/2023 - 09:55

Ook altijd leuk, een Tienertoer. Maareh, heb ik iets gemist? Had ik nog een man? ;-)

Liefs, Mirjam

Laatst bewerkt: 17/10/2023 - 20:57

Een tienertoer hoeft niet persé met een man in levende lijve. Treinreis zoals vroeger is altijd leuk.

Laatst bewerkt: 19/10/2023 - 10:20

Ik doelde erop dat je Roberto volgens mij hebt omgedoopt. Of er was een andere man waar ik niks vanaf wist ;-)

Laatst bewerkt: 19/10/2023 - 15:06

Wat een prachtig geschreven blog. Het raakt me diep. Zoveel herkenning. De eerste vakantie met J. was naar Saint-Jean de Luz, net onder Biaritz... 

Laatst bewerkt: 13/10/2023 - 10:24

Ach, het bracht jou dus ook terug naar jullie eerste vakantie... bitterzoet, de pijn vermengd met de mooie herinneringen. 

Liefs, Mirjam

Laatst bewerkt: 17/10/2023 - 20:59

Wat goed, Mirjam, wat ben je een flinkerd (maar ik snap ook dat je kunt denken: sodemieter op met je 'flinkerd', ik wil Roberto terug), mooie foto's en fijn dat je genoten hebt, ondanks dat je je ook alleen gevoeld hebt. Je hebt het gedaan! En bedacht dat je een volgende keer misschien toch een reis met alleenstaanden wilt doen, dat is toch ook goed, dat je dat weet? Zo'n reis dat je kunt kiezen of je al dan niet iets alleen doet, maar waar je ook aanspraak hebt van anderen die alleen zijn, als je dat wilt.

Hoe dan ook, ik vind je een flinkerd ;-) Heel veel liefs! XXX

Laatst bewerkt: 13/10/2023 - 17:50

Hoi lieve Frieda, ik ben ook flink, dat vind ik zelf ook regelmatig van mezelf. Op andere momenten ook weer niet hoor. En het vervelende is de weerstand: de weerstand tegen de situatie waarin ik ben beland die van me vraagt om flink te zijn. Eentje waarin ik geen keuze heb. 

Het is inderdaad goed om te weten wat ik wel en niet alleen kan doen, en dat was ook wel een beetje de insteek van deze reis. Beginnen in het pierenbadje voordat ik in het diepe duik. Nou ja, nu weet ik dus dat ik dat diepe met wat extra hulp moet gaan doen. Heel nuttige kennis ;-)

Liefs, Mirjam

Laatst bewerkt: 17/10/2023 - 21:01

Wat ben jij stoer en wat doe je het goed.
Wat Roberto zei: getrouwd met de liefde van mijn leven en geen moment spijt... Dat zei Henk ook dagelijk op zijn sterfbed. Ook wij accepteerden elkaars anders zijn en dat was de lijm van onze liefde. Het troost mij nog steeds om te denken dat ik maar mooi 40 jaar lang de liefde van mijn leven bij me heb gehad en hij in alles nog bij me is.
Roberto gaat inderdaad altijd met je mee.

Liefs, Monique

Laatst bewerkt: 15/10/2023 - 12:39

Lieve Monique,

Dat is mooi, "de lijm van onze liefde". Ik heb dan meteen de associatie met die Japanse kunst waarbij ze gebroken porselein lijmen met goud, waardoor het nog mooier wordt dan het al was. 

Mooi is dat he, om te horen. Roberto zei het niet alleen op zijn sterfbed, we zeiden gelukkig heel regelmatig tegen elkaar hoezeer we elkaar waardeerden. Een van de dingen die we vaak zeiden was, dat het zo fijn was om bij elkaar thuis te komen. We zijn beiden nooit een dag met tegenzin naar huis gegaan. 

Veel liefs! Mirjam

Laatst bewerkt: 17/10/2023 - 22:27

Hey lieve stoere vrouw 

Wat een heerlijk blog en prachtige fotos en nee ik denk ook niet dat je jouw Roberto idealiseerd ,jullie hadden gewoon een heel mooi leven samen en pracht huwelijk , en deze reis is alleen maar heel erg mooi en ik hoop dat je het erg naar je zin hebt gehad 

dikke knuff liefs hes xxx

Laatst bewerkt: 15/10/2023 - 13:47

Lieve Hes,

Ik heb het zeker naar mijn zin gehad, maar het was nog mooier geweest met Roberto natuurlijk...

Hoe zijn de laatste weken voor jou geweest? 

Liefs, Mirjam

Laatst bewerkt: 17/10/2023 - 22:28

Lieve mirjam 

Fijn om te lezen dat je het naar je zin had ,ja dat snap ik helemaal al denk ik in mn hart dat ie gewoon mee was in jou hart en gedachten ❣️

Ik ben een beetje terug naar af het duurt me te lang ,tegen beter weten in tuur ik vaak de straat af of ik m zie aan komen lopen 🙈

Liefs Hes 🤗

Laatst bewerkt: 29/10/2023 - 19:28

Ach lieve Hes, dat ongeduld in het wensen van betere dagen, dat ken ik maar al te goed. Je kunt het proces niet haasten helaas. En ik denk af en toe nog steeds dat Roberto ieder moment thuis kan komen. Het wordt wel steeds minder. Liefs, Mirjam

Laatst bewerkt: 30/10/2023 - 16:30

Nee je hebt helemaal gelijk hierin ,haasten werkt niet ,en misschien blijft een mens wel altijd hopen dat ze thuis komen ook al weten we heel goed dat dat alleen in serie's is en nooit in het echt ,schrijnend gemis is het 

Dikke knuff liefs hes 😘

Laatst bewerkt: 30/10/2023 - 18:55

Ik lees jouw blog met tranen in mijn ogen van herkenning. Ik heb mijn grote liefde Suze in oktober verloren na 30 prachtige jaren samen. Zij had ook eierstokkanker maar is uiteindelijk ingehaald door het paraneoplastisch syndroom, een zeldzaam voorkomend bijverschijnsel.

Aangezien Suze niet zo reislustig was als ik heb ik vaak singlereizen gemaakt naar verre bestemmingen. Van dating was nooit sprake. Het waren mensen die om welke reden dan ook alleen op reis waren. Voordeel is dat je allemaal gelijkwaardig bent en je niet uitgenodigd hoeft te worden door andere echtparen of groepjes die jou als alleenreizende wel op sleeptouw willen nemen (met de beste bedoelingen trouwens).

Hartelijke groet,

Ad

 

Laatst bewerkt: 02/12/2023 - 20:31

Hoi Ad, ik blijk toch een vooroordeel te hebben gehad als het om singlereizen gaat. Ik hoor van meer mensen wat jij ook beschrijft. Dus een singlereis gaat zeker tot de mogelijkheden behoren. Gecondoleerd met het verlies van Suze. Nog maar zo kort geleden, ik weet nog precies hoe het voelde. Groetjes terug, Mirjam

Laatst bewerkt: 02/12/2023 - 22:02

Hoi Mirjam,

Omdat ik graag de persoon wil leren kennen, die de blogs schrijft, en soms reageert, ben ik je blogs gaan lezen.
Je sterke, en minder sterke momenten, je verdrietige momenten, en de blijdschap.
Sommige stukken kan ik niet helemaal lezen, omdat ze me enorm raken, en ik ben een oplosser, ik wil dingen op kunnen lossen.
En na veel blogs gelezen te hebben, voel ik me een buitenbeentje, ik lees over het verdriet, en gemis, telkens weer, soms jaren lang, het niet verder kunnen, en soms teruggeworpen worden, van absolute rockbottom, en weer opstaan.
Ik denk dat mijn blog, magneet metafoor, er soms best dicht bij komt.
En als ik dat dan allemaal lees, vraag ik mezelf telkens af, of ik misschien iets verkeerd doe, want voor mij is het allemaal zo anders gelopen.
Ik zoek de herkenning, maar vind hem vaak niet, en voor mij staat als een paal boven water, "je moet het zelf doen, niemand kan het voor je doen".
Ik zie namen van boeken, therapeuten, guru's  cursussen. leefwijzen en goede adviezen langskomen, maar ik heb daar helemaal niks mee, in de voor mij vaststaande wetenschap, Je moet het zelf doen.
Daarmee bedoel ik niet dat ik het niet goed vindt, sterker nog, ik heb niks goed te vinden.
Ik reageer daar nooit op, behalve bij Mevrblauw, die kreten slaakt als, wat je niet dood maakt, maakt je sterker.
Ik verwonder me telkens dat mensen de oplossing buiten zichzelf zoeken, en niet in zichzelf.
Handvaten om ermee om te gaan, denk ik dan.
Ik probeer te begrijpen waarom het voor mij allemaal zo anders is, en voel gewoon het verdriet in de blogs, en jank net zo hard mee.
Ik vindt het zo erg dat jullie dit door moeten maken, en eigenlijk gun ik jullie allemaal, dat je net als ik gelukkig bent, dat het een mooi stuk van je leven wordt, en dat je beseft, dat kwijt zijn, in je hoofd zit, maar de liefde, in je hart.
Ik heb de muziek nodig, om mijn emoties te kunnen voelen, en dat doet soms zeer, maar ik zoek het bewust op, ik wil even de pijn kunnen voelen, en de bevrijding, als ik dankbaar ben voor al het moois, dat ik in mijn leven gehad heb.
Ik ben het niet kwijt, want het komt zomaar in me op.
Mijn weg samen met Margreet  is dan wel gestopt, maar de weg is er nog steeds, ik hoef maar terug te lopen, en ik zie hem, zie even ONS.
Dit is niet bedoeld om te zeggen, ik doe het goed, jullie doen het fout, er is geen goed of fout, er is alleen, dat wat bij jou past.
Net als jij is het niet zo dat ik sterk ben, of moedig, is het niet knap wat ik doe, het gebeurt bij ons beiden vanzelf.
Het is zoals ik tegenwoordig vaak zeg, ik zou graag iets zeggen, waar je echt iets aan hebt, maar weet de woorden niet.

Ik denk dat de woorden gewoonweg niet bestaan, je kunt ze pas gaan zoeken, als je ermee geconfronteerd wordt.
Ik hoop dat je nog heel vaak, wakker mag worden, en opstaan, de gordijnen open mag doen, en zeggen, WAT IS HET LEVEN EIGENLIJK TOCH MOOI

Misschien een vreemde uitspraak, maar na je blogs gelezen te hebben, ben ik trots op je.
Een hele dikke knuffel🫂🫂
Peter

Laatst bewerkt: 12/02/2024 - 20:28

Leren kennen, is misschien niet de juiste uitdrukking, ik wil eigenlijk weten wat jouw verhaal is.
Ben altijd een beetje huiverig hoe de woorden uitgelegd worden, vandaar dat ik meer van een persoonlijk gesprek ben.
Oplosser betekent niet dat ik perse alles moet oplossen, maar dat ik graag iets zou willen kunnen doen, soms onmogelijk, maar het is gevoelsmatig.
In mijn blogs staat, dat iemand me belde, en ik erachter kwam dat hij ook zijn vrouw  verloren is aan deze rotziekte, maar er nog steeds niet mee om kan gaan, nog steeds verdrietig is, en het gemis voelt.
20 jaar is een lange tijd om je zo te moeten voelen, en dat heeft me aan het denken gezet, of ik dat wel wil, of dat ik het moet accepteren, en zo goed mogelijk verder gaan.
Het zou eeuwig zonde zijn, als de rest van mijn leven er zo uit zou zien.
maar dat was, hoe het voor MIJ is, hoe het bij een ander werkt, weet ik niet, kan ik ook niet weten.
Maar trek de gordijnen los.

Laatst bewerkt: 14/02/2024 - 09:45

Als eerste, respect Peter, dat je die berg blogs hebt doorgeworsteld ;-). Er zit inderdaad veel verdriet in. Ik begrijp wat je zegt. De boeddistische kant in mij ziet het ook zo. Het is niet de externe omstandigheid die je gemoed bepaalt. Neem de situatie "alleen zijn". Soms kan dat voelen als vrijheid, op andere momenten als eenzaamheid. Het is op zichzelf bezien, feitelijk, de exact zelfde situatie: je bent alleen. Maar of je daar blij om bent (vrijheid voelt) of verdrietig (eenzaam), wordt bepaald door hoe je die situatie beziet. 

Soms lukt het mij om mijn gemoed niet te laten bepalen door die externe omstandigheden. Dat is echter wel makkelijker, wanneer die omstandigheden niet steeds verdrietig zijn. Ik heb nu al een aantal jaren achter elkaar dat er ouders ziek worden, weg vallen, zelf ziek, Roberto ziek en dood, mijn kat ziek en dood en nu is mijn vader in het laatste stadium van Parkinson met dementie. Er is niet echt een adempauze geweest wat de omstandigheden betreft.

Het is makkelijker om de zon te zien als er geen wolken zijn. Je weet dat hij achtet de wolken aanwezig is, maar na 4 weken grauwe luchten zou je daar toch aan kunnen gaan twijfelen. 

Liefs, Mirjam

Laatst bewerkt: 19/02/2024 - 14:37

Ik hoop zo dat de zon snel weer voor je gaat schijnen.

Bijzonder dat jij zoveel dingen in woorden kunt beschrijven, maar alleen al het woord alleen, is op meerdere manieren te interpreteren.
Maar er is ook tussen de regels door lezen, en dat maakt het nog wat gecompliceerder, en dat heeft te maken wat je voelt, wat weer te maken heeft, met hoe je pet staat.
Ik denk na over mijn woorden, en soms denk ik later, Oeps, ze kunnen ook anders uitgelegd worden.
Een voorbeeld, in de tijd dat ik via advertenties op zoek was naar een nieuwe relatie 35 jaar geleden, schreef ik eens.
Op ieder potje past een dekseltje, leuk mannelijk potje, zoekt een vrouwelijk dekseltje.

Het eerste contact was een lesbienne, en we zijn jaren bevriend geweest
Woorden

Laatst bewerkt: 19/02/2024 - 22:15

Hoi Mirjam,

Door een van mijn blogs, hadden wij even contact, en dan vraag ik me gewoon af hoe het met je gaat.
En dan hoop ik dat ik hoor, het gaat goed met me, zit lekker in mijn vel, langzaamaan vind ik mijn weg.
Maar jouw antwoord, zette me gewoon aan het denken, en dan wil ik het hele verhaal begrijpen, daarom lees ik alle blogs.
Let niet op de spelfouten, na jaren in 3 talen te hebben gewerkt, weet ik soms niet meer wel of niet met D of DT, enz.
Ik zit van mezelf nogal filosofisch in elkaar, denk over dingen na, probeer de ander te begrijpen, probeer te zien, waarom de ander de dingen zo ziet.
Ik geloof in de kracht in mezelf, dat ik het zelf moet doen.
En dan zie ik deze blog, de foto's, en gun je zoveel goeds, maar woorden schieten tekort.
Er is de kracht van het woord, maar er is ook de onmacht van het woord, twee tegengestelden.
Hoe zeg je iemand dat je ze graag een knuffel wil geven, maar dat je er niks anders mee beoogt.
Ik zie een mooi en compleet mens, jij ziet een incompleet mens zonder Roberto, en ik voel dat soms ook zo, ik weet hoe dat voelt.
Sinds ik op het forum ben, staat mijn hart wagenwijd open, ik voel enorm veel, wil graag helpen, en er voor mensen zijn, Djemanido is mijn manier, en een kopje koffie, even kletsen, even laten weten dat je om die ander, die je eigenlijk helemaal niet kent, geeft.
Voor mij is er daarmee een hele nieuwe wereld opengegaan.

Ik sta zelf verbaasd over het aantal blogs dat ik heb geschreven.
Maar ik stop met schrijven.

Ik houd je even vast, en geef je een hele dikke knuffel.
voel even de warmte, je hebt het nodig

Peter 🫂🫂

Laatst bewerkt: 19/02/2024 - 16:04