Comeback

Hoe begin je een blog na zo’n lange afwezigheid? Misschien met uit te leggen waarom ik zo lang afwezig ben geweest. Daar zijn eigenlijk twee redenen voor. De eerste was dat ik er behoefte aan had om me bezig te houden met andere dingen dan ziekte en de dood. We hadden een prachtig voorjaar en zo’n mooie zomer. Waar ik vorig jaar in die seizoenen bezig was met Roberto’s overlijden, operaties en chemokuren, daar kon ik nu de natuur intrekken en de lieve mensen in mijn leven opzoeken. Ik kon blij zijn met mijn lichaam, dat weer in staat is tot lange fiets- en wandeltochten. Ik had dat heel erg nodig. De tweede reden was dat het na de zomer een tijdje niet zo goed ging. Heel naïef dacht ik, dat ik het ergste wel achter de rug had. Maar toen gebeurde er van alles tegelijk: mijn moeder had klachten die verdacht waren voor darmkanker, mijn kat werd ziek en ik dacht even dat ik hem had vergiftigd met een middel tegen vlooien en zo nog wat andere huishoudelijke dingen die letterlijk allemaal tegelijk kwamen. Denk: lekkage, kapotte wasmachine, dat soort dingen. Ik kreeg een flinke terugval toen ik me als nooit tevoren besefte dat ik er in het vervolg alleen voor stond. Juist met dit soort uitdagingen waren Roberto en ik zo’n goed team... en nu zat ik om vier uur ‘s nachts bij mijn kat te huilen en hem te vragen om toch vooral niet ook dood te gaan. (Voor de nieuwsgierigen: kat heeft nog steeds wel klachten maar zal niet acuut omvallen, moeder kreeg na coloscopie de uitslag dat er wel iets aan de hand was, maar geen kanker.)  

Het voelde dus goed, die blogpauze, maar ook weer niet. Ik heb in het vorige jaar toch wat opgebouwd op deze site, connecties gelegd. Overigens speelde ook dat een rol. Het overlijden van Hanneke heeft me geraakt. Ik kende haar niet persoonlijk, alleen van de site, maar in de priveberichten die we hier hebben uitgewisseld gingen we flink de diepte in. Connecties leggen met mensen die ongeneeslijk ziek zijn is prachtig, vooral vanwege de herkenbaarheid en herkenning, maar het heeft als consequentie ook het verdriet bij het wegvallen. En daar had ik nu juist al zoveel van achter de rug. En ik zit er nog steeds in. Ik was gestopt met therapie, in overleg met de psycholoog en therapeut overigens, maar ik ben in oktober weer gestart. Omdat er nog zoveel verdriet zit, en ik steun nodig heb. Huilend zei ik tegen mijn therapeute Ruth: “En ik maar denken dat ik zoveel veerkracht had”, waarop zij antwoordde: “Je hebt ook veel veerkracht. Er is alleen heel, heel veel gebeurd.”  

Inmiddels ben ik erachter dat ik “van nature” geneigd ben om weg te lopen van verdriet en overige emoties die pijn doen. Afleiding zoeken. Als in: tig keer naar de ijskast, snoep- en koeklade, Netflix, sporten, schoonmaken of stukken wandelen met een luisterboek op mijn hoofd. Alles om die pijn niet te voelen. Maar ik MOET die pijn voelen. Althans, als ik er ooit vanaf wil in de zin van dat het minder gaat “schuren”. Wegduwen heeft geen zin, want het komt later zeker terug. Dus nu leer ik om emoties op het moment zelf toe te laten en dat vind ik behoorlijk lastig. Ik, die vroeger nooit huilde, stond vanavond weer op het strand met een betraand gezicht. Pratend tegen Roberto. Hem vertellend dat ik hem niet steeds minder mis, maar juist steeds meer. Het is langer geleden dat ik hem voor het laatst heb gezien, geroken, gevoeld en gehoord. Ik wil hem zo graag weer knuffelen. Het besef dat ik hem, zolang ik in dit lichaam zit, niet meer zintuiglijk zal kunnen waarnemen, doet pijn. Ik wist niet dat je iemand zo erg kunt missen.  

In de tussentijd is er zoveel gebeurd, dat het een heel lange blog zou worden om die allemaal te beschrijven. Een paar highlights dan maar. Ik heb een aantal mensen van deze website persoonlijk ontmoet tijdens twee gelegenheden. Ik ben met een vriendin een paar dagen naar Egmond geweest in de zomer, was lastig om zonder Roberto op pad te gaan maar het was heel leuk en gezellig. Ik heb een cursus pranic healing gevolgd, een op Indiase leest geschoeide vorm van energy healing. De banden met oude vrienden van Rob en mij zijn aangehaald en ik heb mijn voormalige collega’s gezien en gesproken. (Ik ben nog altijd niet aan het werk.) Een van mijn taalstudenten (het vrijwilligerswerk dat ik nog steeds doe) is geslaagd voor zijn examens, een ander is goed op weg en heeft zich inmiddels verloofd. Ik heb nieuwe mensen leren kennen en afgesproken met mensen die ik al jaren niet meer had gezien. Ik heb geluncht met een paar van Roberto’s voormalige collega’s, een heel fijne ontmoeting. Ik heb een presentatie gegeven voor de stichting Olijf aan verpleegkundigen van het VUMC. En ik heb op 17 november voorzichtig gevierd dat mijn laatste chemokuur precies een jaar geleden was. 

Van mijn gyn-onc kreeg ik een keuzekaart met drie opties. Ik kon kiezen tussen: 1) elke drie maanden een controleconsult, bestaande uit een gesprek en een fysiek onderzoek van de buik; 2) elke drie maanden een telefonisch controleconsult of 3) bellen als ik klachten heb. Ik heb voor het laatste gekozen. Ik heb nu de kans om me geen patiënt meer te voelen. Niet verwacht te worden in dat ziekenhuis. Ja ja, slechte prognose, bla bla, maar ik voel me NU goed en ik ben NU niet ziek. Wat er in de toekomst gebeurt: wie dan leeft, die dan zorgt. Ik heb ook het idee en de hoop dat als ik me geen patiënt voel en me ook niet zo gedraag, dit zowel fysiek als mentaal een positieve invloed heeft op mijn gestel.  

2021 was het jaar van onze ziektes, 2022 het jaar van mijn herstel. Ik ga niet vooruit kijken, omdat juist in het nu leven mij het meeste helpt. Ik kan wel zeggen dat ik niet meer dezelfde persoon ben als voor onze diagnoses. Ik sta anders in het leven. Maak me minder snel druk om dingen en oordeel niet meer zo snel ergens over. Voel meer liefde voor mezelf en voor mijn lichaam, dat zich toch maar kranig weert. Waar ik voorheen vooral kritisch was. Maar de belangrijkste verandering is het opengaan van mijn hart. Het toelaten van emoties betekent namelijk ook dat ik meer liefde kan voelen en geven, zonder de reservering die ik vroeger wel had. Ik denk ook dat het me daarom nu weer lukt om een blog te schrijven en naar deze site te komen. Liefhebben voelt soms misschien als een risico, maar het is wel waar het leven om draait.

29 reacties

Fijn dat je terug iets laat horen .
Heb zelf heel recent ervaren dat bloggen hier op de site , hoe heilzaam  ook , toch ook enorm zwaar kan zijn . Al het leed en zorgen van je lotgenoten , alsof je het al niet moeilijk genoeg hebt met jezelf . 
En , zoals je zelf zegt , al je je hart openstelt krijg je niet alleen vreugde binnen , maar ook pijn , en daar moet je mee leren omgaan .

Maar , zoals ik je blog lees , lukt dat wel best

gr , Willy

Laatst bewerkt: 30/11/2022 - 21:57

Het heeft heel duidelijk twee kanten, he Willy? De steun en het begrip, maar inderdaad ook de pijn als je je lotgenoten beter leert kennen en deze slecht nieuws krijgen. Ik noem Hanneke in mijn blog, maar ik denk ook aan Ratlook (Hans) die ik al heel lang niet meer heb gezien hier, en de mensen die slecht nieuws kregen, Frie, Zilvervlerk en Sandra bijvoorbeeld. Dat is moeilijk wanneer je met mensen gaat meeleven en er bij jou ook van alles speelt. Kwestie van balans inderdaad en ik doe mijn best, maar het lukt niet alle dagen hoor...

Liefs, Mirjam

Laatst bewerkt: 01/12/2022 - 12:45

Ik miste je al… welkom terug en wentel je in onze liefhebbende gemeenschap.💝

Laatst bewerkt: 01/12/2022 - 08:08
1 december 2022 om 09.27

Het was fijn om tussen de nieuwe blogs jullie foto weer voorbij te zien komen, een bekend plaatje. Fijn om te horen hoe het met je gaat en hoe je met alles omgaat. Voor vandaag een goede dag gewenst, voor de dagen daarna natuurlijk ook, maar dat is morgen pas weer, eerst vandaag🙂.

Liefs Bianca

Laatst bewerkt: 01/12/2022 - 09:27

Lieve Bianca, 

Ik herken dat wel, blogs die je al een tijdje volgt en het is dan leuk om die profielfoto voorbij te zien komen. Vandaag is weer een nieuwe dag, elke dag is anders, en elke dag is goed zoals hij is. 

Liefs, Mirjam

Laatst bewerkt: 01/12/2022 - 12:41

Lieve Mirjam 

Wat fijn om iets van je te lezen ,en wat ontzettend goed van je om jezelf weer een beetje terug te vinden ,ik lees mooie dingen en ook wat verdrietige maar belangrijk is ik lees stappen zetten en ik voel me echt trots op je je doet het toch allemaal maar en je luisterd naar jezelf naar wat jij nodig hebt .

Dikke dikke knuff liefs hes 🍀🌻🥰

Laatst bewerkt: 01/12/2022 - 10:58

Lieve Hes,

Wat ben je toch een schat om bij mij te reageren terwijl er bij jou zelf zoveel speelt. 

Ik probeer inderdaad naar mezelf te luisteren en ik doe het stapje voor stapje, waarbij ik blij ben met de mensen om me heen die daar begrip voor en geduld mee hebben. 

Dikke knuffel!

Laatst bewerkt: 01/12/2022 - 12:39

Lieve Mirjam,

Heel fijn om een blog van je te lezen.

Het doet zeer om te lezen als lotgenoten slechte uitslagen krijgen. Jullie zijn zo onder mijn huid gekropen.

Liefs,

Marieke 

Laatst bewerkt: 01/12/2022 - 16:05

Hoi Mirjam,

Ik miste je al. Lotgenotencontact is dubbel ja, ik vind het soms ook moeilijk en kan ook echt van slag zijn na een overlijden van iemand die ik alleen online ken. 

Fijn dat ie weer laat horen en je zulke stappen zet, bewondering voor.

Liefs Sandra 

Laatst bewerkt: 01/12/2022 - 16:29

Lieve Mirjam,

Ja, fijn je weer te lezen! Fijn dat je ons deelt in het 'zoveel' waarmee je die vele maanden hebt geworsteld. Het gíng ook goed met je en dan is het 'logisch' dat je denkt dat je een hele piet bent en de wereld weer aankunt. Maar juist wanneer je niet meer 'alleen' bezig bent met herstel en wederopbouw, komt de realiteit van 'wat het nu voor eens en voor altijd ís' als een bom bij je binnen. Slaat je in een hoek van waaruit je opnieuw je weg moet vinden. 

Je bent echt een knap en dapper mens. Verlies kent vele gezichten en elk gezicht prikt op zijn eigen manier in je hart. Het openstellen van je hart geeft veel rijkdom. Die zelfde rijkdom doet pijn als verlies daarvan je hart binnen dendert. Toch had je het voor geen goud willen missen! Niet kúnnen missen! Want dan zou je pas écht heel erg alleen en eenzaam geweest zijn!

Je zit in mijn hart lieverd en ik weet dat je daar zult blijven.
Veel liefs en extra veel liefdevolle extra dikke knuffels! xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx x nog meer xxxxxxx Hebe

Laatst bewerkt: 02/12/2022 - 12:23

Alleen al voor jouw reacties zou een mens op deze site komen en bloggen. :-) 
Je hebt helemaal gelijk lieve Hebe: ik dacht inderdaad dat ik een hele piet was. En je hebt dubbel gelijk als je zegt dat het openstellen van je hart veel rijkdom geeft. Er is zoveel kracht in kwetsbaarheid. 

Het is een fijn plekje in jouw hart, lekkere luie stoel, kopje thee erbij, schoteltje kruidnoten. Heerlijk zo. 

Veel liefs en knuffels, Mirjam

Laatst bewerkt: 02/12/2022 - 22:20

Lieve Mimpie,

fijn om terug van jou te horen . Daar het zo lang geleden was , dacht ik dat alles zo terug op goede weg was , waardoor er geen nood meer was om te bloggen . Het blijft dan blijkbaar toch nog moeilijk voor jou , hoe sterk je ook al bent geweest .Maar dat begrijp ik . Het rouwen om Roberto werd logischer wijze wat verschoven door jouw eigen ziekte en onzekerheid daarover . 
Maar ja , ik weet dat de scherpe kantjes er wel af gaan , maar het gemis steeds groter wordt,en dat mag . .Dat  is de tol van jullie mooie liefde . Die neem je voor altijd mee in jouw hart . Veel liefs .Rita 

 

 

Laatst bewerkt: 03/12/2022 - 00:35

Lieve Rita, het was meer struisvogelgedrag, en dat zeg ik zonder oordeel. Het was wat ik nodig had, een mooie onbekommerde tijd, waar nog wel een sluier van verdriet overheen hing. Verdriet om verlies is inderdaad de keerzijde van liefde. In die zin is de grootte het verdriet veelzeggend over dit liefde... hoe gaat het met jou?

Liefs, Mirjam 

Laatst bewerkt: 03/12/2022 - 09:28

Lieve Mimpie,blijf praten over Roberto hoor . Dan blijft hij dicht bij jou .

Het gaat weer beter momenteel , ook door de komst van mijn eerste kleinkind ,en de liefde , aandacht en betrokkenheid van onze 2 zonen.                                                                                      
Laat verder van je horen Mirjam . Ik ben jou de voorbije maanden nooit vergeten .Liefs Rita 

Laatst bewerkt: 03/12/2022 - 23:39

Bij voorkeur zou ik de mensen de hele dag de oren van het hoofd praten over Roberto, haha. Maar ik houd me wel een beetje in hoor. 
Wat fijn, je bent oma geworden, gefeliciteerd! Ik heb zelf geen kinderen, dat heb ik nooit zo erg gevonden maar dat ik geen oma word... het lijkt me heel leuk. 
Liefs, Mirjam

Laatst bewerkt: 05/12/2022 - 14:04

Het wegduwen. Zo herkenbaar Mimpie. Heb ik ook gedaan met fotografie, natuur en nog wat zaken die minder fraai zijn.
Nu in een nieuwe fase en ik laat het komen. Het doet pijn, maar ik groei. Het wegduwen heeft me en mensen waar ik veel om geef veel slechts gebracht.

 

Laatst bewerkt: 04/12/2022 - 10:41

Lieve Pjotr, wegduwen schijnt een bekend coping mechanisme te zijn. Ik leer mezelf er ook niet om te veroordelen. Het is niet erg dat ik het heb gedaan, maar het is inderdaad beter voor mij en mijn omgeving om de pijn toe te staan. Ooit zal dat toch moeten. Ik hoop dat het goed met je gaat en dat je nog altijd gunstige scanuitslagen krijgt! 

Liefs, Mirjam

Laatst bewerkt: 05/12/2022 - 14:11

Ik ben redelijk nieuw op deze site en kwam via het blog van Hes bij jou terecht. Wat kan jij mooi over je gevoelens schrijven ! Compliment voor jou en ook zo herkenbaar voor mij. Het wegduwen van je verdriet, afleiding, Netflix, sporten, wandelen, fietsen, luisterboeken, muziek luisteren, momenteel veel Kerstmuziek.

ik ga je blog volgen en misschien, als ik er aan toe ben, ga ik ook schrijven.

Sterkte en ik denk aan je,

liefs, Gerdien

Laatst bewerkt: 20/12/2022 - 08:02

Lieve Gerdien,

Dank je voor het compliment. Die afleiding is soms nodig omdat je het niet aankunt om de hele dag in het verdriet te leven. Maar ja, op de lange termijn... jij ook veel sterkte en voel vooral bij jezelf aan of het bij je past om te schrijven of niet. Mij heeft het heel erg geholpen, maar ook niet altijd. En dat verschilt ook per dag.

Jij ook veel sterkte gewenst en bedankt voor je reactie. 

Liefs, Mirjam

Laatst bewerkt: 20/12/2022 - 11:28

Knap van je om na een zware tijd weer een mooie blog te schrijven en jouw verhaal te doen. De vele lieve reacties zeggen genoeg. Je bent een hele geliefde vrouw. Iedereen leeft met je mee en probeert je te steunen waar ze kunnen. 

Heel bijzonder. 💞

Laatst bewerkt: 05/06/2023 - 09:42