bijwerkingen chemotherapy

Misselijkheid heb ik gelukkig weinig last van gehad tijdens de kuren. De medicijnen die ik daarvoor kreeg hielpen afdoende.
Vermoeidheid viel me erg mee tijdens de eerste drie kuren, Tijdens die eerste periode kon ik ook nog wel halve dagen werken Na de operatie werd dit na elke kuur wel duidelijker meer en werkte ik af en toe twee uurtjes. Nu, 2 maanden na de kuur werk ik 3 x 4 uur. Als ik de tijd vergeet, loopt dit wel eens uit naar 5 Ć  5,5, uur, maar dan merk ik dat goed. Vooral omdat ik afgelopen maand ook veel te veel in de weekenden heb gedaan. 
Maar volgende ga ik een weekje op vakantie en daarna wordt het een stuk rustiger. Hopelijk zal de vermoeidheid dan ook langzaam verbeteren. Ik vermoed dat het nog wel even gaat duren voor ik weer volledig kan werken (als dat gaat lukken....)

Na de 4e kuur kreeg ik last van oorsuizen. De internist liet me een gehoortest afnemen en daaruit bleek ook dat ik licht gehoorverlies heb. Daarop is besloten om de dosis van de kuur te verlagen. Bij de volgende twee kuren is dit gelukkig ook niet erger geworden.

Na de 5e kuur kreeg ik last van lichte prikkelingen in mijn handen en voeten, en af en toe het gevoel dat ik op kussentjes liep. Hier maakte ik me meer zorgen over. Als ik al die verhalen lees over neuropathie dan wordt ik daar niet erg blij van.
De internist besloot op basis van deze klachten mijn de dosis van mijn laatste kuur nogmaals te verlagen. Ze gaf ook aan dat de eerste drie kuren het meest doen voor de uitzaaiingen, dus dit kon prima aangepast worden.
Na de 6e en laatste kuur werden de neuropathie en het oorsuizen gelukkig niet erger. Na een paar weken leek het zelfs te verdwijnen. Tot twee weken geleden......
Na een uurtje trainen op de sportschool voelde ik weer de kussentjes onder mijn voeten. En vanaf dat moment begonnen langzaamaan de prikkelingen ook weer terug te komen. Inmiddels heb ik ook regelmatig een doof gevoel en lichte pijn in mijn enkels en onderbenen: als ik ga wandelen, als ik met de auto op pad ben (het indrukken van de pedalen) geven helaas ook pijnklachten. Als ik veel doe op een dag heb ik daarna soms ook last van steken in mijn voet.

Omdat ik over een maand pas weer een controleafspraak heb de internist, heb ik gisteren een belafspraak met haar geregeld. Uit alle informatie op internet weet ik dat er weinig aan gedaan kan worden, maar ik wilde toch zeker weten hoe en wat nu verder. De internist neemt mijn klachten in ieder geval serieus en stuurt me door naar de neuroloog om te kijken of het inderdaad neuropathie is en te kijken naar eventuele pijnmedicatie (wat op dit moment nog niet echt nodig is) en te kijken hoe verder.
 

3 reacties

Hallo Karin, ben je hele blog aan het lezen nu, ik heb ook dat prikkelen in handen en voeten vooral in de avond, komt door de chemokuur volgens de oncoloog, net of alles slaapt, geen gevoel maar geen pijn, ik vind dat je goed wordt behandeld want ik lees verhalen over Nederland die niet te geloven zijn, weinig voorlichting, hier in Spanje is het ziekenfonds er nog en die zijn minder moeilijk met behandelingen, wat is Nederland veranderd de laatste 10 jaar, het was vroeger een sociaal land toen ik er nog was, maar jij wordt echt goed opgevangen. Liefs Rita

Laatst bewerkt: 20/07/2019 - 19:11

Hallo Rita,

Voor mijn gevoel is de behandeling hier in Nederland nog steeds prima. Inderdaad, met het verdwijnen van het ziekenfonds, zijn de vergoedingen wel veranderd. Flink eigen risico en een aantal zaken die alleen worden vergoed door de aanvullende verzekering. Maar de behandelingen voor kanker worden in principe gewoon allemaal vergoed. 
Verder hangt het wel van het ziekenhuis/behandelend arts af hoe je wordt tegemoet getreden. Maar het lijkt me dat je dat overal hebt. Ik ben in ieder geval erg blij met de behandeling in het Antoni van Leeuwenhoek ziekenhuis (waar ik overigens ook werk). 
In je andere reactie gaf je aan dat het opereren van het buikvlies zo vreselijk moet zijn. Ik moet eerlijk zeggen dat het me is meegevallen. Tuurlijk zijn de eerste twee dagen niet leuk, maar ik liep op de tweede dag al weer rond de zusterpost in het ziekenhuis en kon ik al weer snel eten. Na een week was ik weer aardig op de been en kon ik naar huis. Mijn kinderen zijn een paar dagen in huis geweest maar in principe had ik het zelfs alleen kunnen redden. Ik denk dat de Wipple veel zwaarder is omdat er een stuk van je mag en darmen wordt verwijderd en dat is wel een deel van je spijsverteringsorgaan.

Maar goed, fijn om te horen dat het je naar omstandigheden toch weer redelijk goed gaat.

Lieve groet,
Karin

Laatst bewerkt: 23/07/2019 - 20:41

Hallo Karin, had je een lange mail geschreven en ineens was alles weg, sorry voor het late antwoorden heb het erg druk gehad, kuur van 6 weken, reis naar Nederland regelen en hier nog steeds dingen in orde brengen na de verhuizing vanuit Frankrijk. De laatste scan was niet goed, uitzaaiingen waren groter geworden, van 10 naar 24 mm en een van 10 naar 15 en nog 3 erbij dus nu 5, oncoloog dacht dat dit ook kwam door de stress, het reizen, onregelmatig chemo krijgen, in Frankrijk 3x in 3 maanden is erg weinig en alleen Gemcitabine, dus ze stelde voor 6 weken zonder onderbreking en dan een Scan om te kijken of. het beter zou gaan of slechter dus echt kijken of de kuur niet meer aanslaat na 18 maanden wat heel goed mogelijk is, is het slechter dan krijg ik een andere kuur met andere producten, de scan is pas de 27e en de afspraak de 29e dus ik moet afwachten deze maand, wel lekker een paar weken zonder kuur en ziekenhuizen, anderhalf jaar is erg lang, heerlijk even naar Nederland om de hitte hier te ontsnappen, het is nu 36 graden in de schaduw op mijn terras, verlang ook naar drop, haring, kroketten enz. alleen jammer dat ik pas eind deze maand weet hoe alles gaat, maar ik blijf positief want ik voel me goed.

Ben blij dat jij je na de operatie zo snel weer goed voelde, ik had gelezen dat dit een hele zware operatie was.

De behandeling is inderdaad erg belangrijk ik heb een fantastische chirurg gehad die zich nog steeds interesseert hoe het gaat, de oncologe is erg kundig, aardig en begripvol, niets is haar teveel.

Ik schrijf je weer als ik terugben uit Nederland, mijn zoon komt 7 augustus uit Salamanca om 3 weken hier met vakantie te zijn mist de zee, hij is hier geboren, ik zie hem 2 dagen daarna gaan we op reis.

Lieve groet Rita

 

Laatst bewerkt: 04/08/2019 - 21:11