Heb het leven lief en wees niet bang

Tweede Paasdag (2 april) is Betty overleden. Afgelopen dinsdag (10 april) is Betty begraven op begraafplaats Rusthof in Leusden. Vooral de laatste zes en een half jaar heeft Betty het leven lief gehad en was ze niet vaak bang. Wanneer je alle behandelingen op een rijtje zet lijkt het een lijdensweg, maar dat was het niet. Betty heeft nooit last gehad van bijwerkingen en ze ging naar het ziekenhuis zoals anderen naar de sportschool gaan: niet leuk maar wel goed voor je gezondheid. In die tijd zijn we ook ontelbare keren naar Italië geweest en zijn onze drie kleinkinderen geboren. Haar contact met de oncoloog was geweldig en ze gaf zich altijd helemaal over aan de deskundigheid van de verpleegkundigen van afdeling B7 van het Meander. De stress tijdens haar ziekte werd niet veroorzaakt door de vele operaties, bestralingen en chemo’s maar ontstond in de wachtkamers van de ziekenhuizen. Zou het zwaard dit keer vallen? Woensdag 21 maart sprak de oncoloog de gevreesde woorden, althans hij liet het ons zeggen.

Betty was wel verbaasd en trots dat haar blog zo vaak gelezen werd (98000 keer), ze haalde daar wel veel voldoening uit en Betty merkte uit de reacties dat ze lotgenoten kon steunen met haar verhalen. Ook de reacties van lotgenoten gaven haar troost.

Met de auto en de rolstoel zijn we op onze trouwdag met de zus van Betty nog gaan lunchen in een restaurant langs de Eem. Daarvoor gingen we samen nog wel eens uit eten. Betty deed dan haar jas over haar pyama, deed mijn crocs aan - haar voeten waren opgezwollen door trombose - en ik parkeerde de auto voor de viszaak in de stad. Betty bleef in de auto en ik bestelde een portie kibbeling met saus. In de auto aten we samen het bakje kibbeling leeg.

De laatste twee weken ging het wel snel. Buiten wandelen ging niet meer. De trap op lopen kon Betty niet meer. Eten ging steeds moeilijker. Naar het toilet gaan was te vermoeiend. Met hulp van Buurtzorg is de verzorging tot het einde liefdevol geweest. De kinderen en ik waren erbij en hielden haar vast toen ze drie keer zuchtte en verdween.
Betty hield van zingen en twee maanden geleden had ze samen met een zanglerares een lied van Liesbeth List ingestudeerd en opgenomen. Dat lied Heb het leven lief en wees niet bang wilde ze in de afscheidsdienst gedraaid hebben. Met dat lied hebben we de afscheidsdienst afgesloten en daarna volgde een enorm applaus; heel bijzonder.

De laatste keer dat ik Betty zag, lag ze daar met een mager kopje met de ogen dicht. Haar huid was wat witjes en de dikke zwarte haren van vroeger waren nu kleine grijze krulletjes. Maar ik zag daar toch nog steeds die lieve, eerlijke, dappere, openhartige, spontane, spraakzame en vrolijke Betty.

Het was een perfecte tijd en ik ben blij dat ik die met jou heb mogen doorbrengen.

Ton

12 reacties

Lieve ton, Ik wíl jou heel veel kracht toe wensen in deze tijd. Heel fijn om te lezen dat Betty rustig omringd door haar dierbare is gegaan. Ik heb Betty een keer een bericht gestuurd waarna we telefonisch contact hadden. Een bijzondere vrouw en tot het eind gestreden. Heel véél sterkte met het verlies. Liefs kim
Laatst bewerkt: 12/04/2018 - 12:27
Lieve Ton , wat schrijf je dit ontroerend mooi , de liefde voor Betty spat er van af. Dit stukje raakt mij diep. Ik ben blij dat jullie samen nog lang hebben genoten van de kleine dingetjes. Dat zijn later vaak de grote dingen als je daar aan terug denkt. Ik kan je niets anders dan jou en de kinderen ontzettend veel sterkte wensen .
Liefs Ilona 
Laatst bewerkt: 12/04/2018 - 13:14
Beste Ton, 
 Wat hebben jullie het samen goed gehad, je schrijft zo liefdevol over je vrouw!

Het raakt me diep en doet me denken aan het afscheid van mijn man, 3 maanden geleden. Hij is gestorven aan uitgezaaide darmkanker.

Ik wens je toe dat je met liefde en dankbaarheid op jullie leven  terug kunt kijken.
En dat je het steun kan geven in al je verdriet, veel sterkte! Mij helpt het en ik hoop jou ook !!
Laatst bewerkt: 12/04/2018 - 13:23
Beste Ton,

Wat schrijf je ontroerend mooi en liefdevol.... Ik vind het heel erg knap, dat je ondanks je verdriet, ons zo snel op de hoogte brengt via Betty's blog.
Mooi om te horen dat Betty zoveel lezers had. Ik kan me voorstellen dat ze er trots op was! Ik was als lotgenoot 1 van de vele lezers en ga haar missen....

Ik wens je heel veel kracht en sterkte!

Lieve groeten,
Marianne
Laatst bewerkt: 12/04/2018 - 18:20
Sorry, Tom, ben in tranen uitgebarsten, ik ga haar ook missen.  Ik heb Betty gevolgd omdat ik denk dat het mij ook zo zou kunnen overkomen, na mijn darmkanker.  Ik heb veel geleerd van haar en dank jullie beiden hiervoor!  Respect heb ik veel gevoeld, voor haar grote moed en positief blijven en dat heeft ze echt doorgegeven!  Dankjewel, ook aan jou!  Ik hoop dat je sterkte vind om door deze zware periode heen te komen.
Laatst bewerkt: 12/04/2018 - 21:28
Beste Ton,

Ontroerd heb ik jouw bovenstaande, liefdevolle en prachtige blog gelezen...  Gecondoleerd met verlies van Betty. Ook ik was een trouwe lezer van haar blogs en de manier waarop zij in het leven stond - het lief had - en met haar ziekte omging, is een voorbeeld voor mij. Ik wens jou en jullie gezin ontzettend veel sterkte en warmte bij elkaar om zonder Betty het leven lief te hebben en verder te gaan...

Hartelijke groet,

Caroline
Laatst bewerkt: 13/04/2018 - 05:36
Ton, ik ken je niet maar ik had tranen in mijn ogen. Wat fijn dat jullie het zo fijn hadden samen. Veel sterkte wens ik jou en de kinderen. Het gemis zal groot zijn.
Groeten uit Frankrijk van Aly
Laatst bewerkt: 13/04/2018 - 10:03
Lieve Ton,
Nogmaals gecondoleerd. Wat een kracht om zo te kunnen schrijven, het heeft me doen huilen. Had haar lied heel graag gehoord. Ben erg lang getuige geweest van jullie liefde voor elkaar in het leven samen met de kinderen. Het gemis is onbeschrijfelijk groot. Ik wens jou en de kinderen maar ook de rest van de familie heel veel sterkte met dit gemis. Prachtig wat je hebt geschreven en ik hoop dat je een keer contact met ons opneemt als je daar aan toe bent. De naam 'betonneke' zegt voor mij nu, dat jullie als beton zijn, sterk, krachtig en het leven kunnen omhelzen en liefhebben. Ik wens jullie alle warmte die daar nog voor nodig is dit ook te kunnen zonder de aanwezigheid van Betty. In alle harten zal ze aanwezig zijn en blijven. Zeker in die van mij.
Liefs Véda (en Joep)
Laatst bewerkt: 13/04/2018 - 15:32
Dag lieve oudste broer,

Het afscheid van Betty was ontroerend mooi en jouw afscheidswoord hier niet minder. Ik ben blij en dankbaar dat ik Betty jarenlang als schoonzus en de laatste tien jaar als buurvrouw tegen ben gekomen.
Ik heb veel van haar genoten en veel van haar geleerd.

Met name ook omdat ze op haar sterfdag het “kankerstokje” aan me doorgegeven heeft. Blij ben ik daar niet mee maar ik zal in navolging van Betty eveneens een blog op dit forum openen. Ik ben door Betty van dichtbij voorgeleefd.
Wat zal ze vaak in mijn gedachten zijn!

Ik wens je veel plezier in Italië!
liefs,
Okkie

Laatst bewerkt: 14/04/2018 - 14:05
Lieve man van mijn allerliefste nichtewicht,

de tranen biggelen op dit moment over mijn wangen......wat zal ze trots op je zijn en wat een liefde❤️, Jas over pyjama, jouw crocs aan en dan samen kibbeling eten in de auto.....uit eten 😂😂😂.
👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏😘
Laatst bewerkt: 15/04/2018 - 18:18
Beste Ton...

Mijn keel zit dicht.. Tranen in mijn ogen...

Wij kennen elkaar niet Ik kende Betty niet.. maar ben ontroerd door je woorden..  Ik vind het fijn om te lezen dat je nog enorm van elkaar heb kunnen genieten.

Alle kracht.. alle liefde wens ik jou en andere geliefde van Betty toe.. 

Liefs Lies
Laatst bewerkt: 19/04/2018 - 15:50