Laatste chemo gehad! En nu?

Dat was het dan, het zit er op! 12 chemo's in totaal.. met ups en downs. Tja en wat nu? De chemo's waren eigenlijk een beetje mijn bezigheid geworden. Ik leefde van chemo naar chemo. En ja tuurlijk geniet ik nu van het feit dat ik geen chemo meer heb, beter kan niet. Nu ben ik een paar weken verder en vind het lastig om de draad weer op te pakken. Moet ik nu weer meteen verder met mijn leven? Vinden mensen het raar dat ik nog niet aan het werk ben of op school zit? Sowieso snap ik eigenlijk niet waarom ik me zoveel bezighoud met wat mensen er van vinden en denken. Ik wacht tenslotte nog steeds op scans en uitslagen, en daarbij de gevolgen van chemo en kanker zijn niet meteen uitgewerkt na mijn laatste chemo. (hoor je de tegenstrijdigheid al).. 

Ik heb daardoor het idee dat ik een beetje in een zwart gat terecht ben gekomen. Als je niet meer alleen maar bezig bent met het ziekenhuis en alles er om heen, krijg je ineens veel meer tijd om stil te staan en na te denken over van alles en nog wat. Ook moet je ineens weer voor jezelf leven in plaats van voor je ziekte die de inhoud van je dag bepaalde. Daarnaast probeer ik ook weer mijn oude leven terug te krijgen. Ik hield van uitgaan, gezelligheid en leuke dingen doen, bijvoorbeeld in dit seizoen de festivalletjes pakken. Vorige week ben ik naar Concert at Sea geweest een festival hierzo en dan wil je zo graag en je wilt alles bijbenen, maar je merkt dat de vermoeidheid op komt spelen, de hele dag staan en het zonnetje op je huid is oprecht dood vermoeiend, voor een normaal persoon al haha laat staan voor iemand die 12 chemo's heeft gehad man man. En tuurlijk komt dat wel weer terug maar dat kost tijd.

Als ik kon had ik zo mijn oude leventje weer opgepakt. Werken, school, uitgaan, en ja dan ook wel moe zijn maar dan moe zijn omdat ik het druk heb, stress hebben over wat ik aan moet trekken als ik een avondje uit ga, zeuren dat ik mijn haar niet goed krijg met de krul/stijltang. Tja.. waren dat nog maar de dingen waar ik me druk over maakte in plaats van die rot kanker. Dat zijn nu dingen waar ik me minder druk om maak (kleding enzo). Niet dat ik me er helemaal niet druk om maak want ik wil er altijd nog leuk uit zien haha en heb soms zeker wel kleding stress, maar anders als vroeger je snapt het wel.. 

En om dan even terug te komen op dat zwarte gat waar ik een soort van in beland ben. Daar las ik een mooi stuk over op het internet. En bij het lezen voelde ik me eigenlijk al wat beter op de manier van ik voel me niet alleen en al gelijk begrepen. Het ging over een rouw proces. Door kanker kom je in een rollercoaster terecht, er gebeurd zoveel tegelijk dat je niet de kans krijgt om eigenlijk na te denken of te (rouwen). Je zit in overlevingsstand en denkt er gek genoeg niet bij na wat er allemaal gebeurd, want het gebeurd gewoon. Je emoties worden een soort van onderdrukt.  Waarbij ik het idee heb ,dat nu pas het besef komt en alle emoties daarbij.. Nou je kunt je misschien wel voorstellen wat voor een rotzooi dat geeft in je hoofd zeg pfoe haha. Seriously life is a bitch en ze is bij me komen wonen. 

In mijn vorige blog had ik het over mijn emmertje wat dan overloopt. Dat emmertje loopt de laatste tijd te veel over. Ik ben een beetje de controle kwijt over mijn eigen emoties. En dat is voor mensen om je heen erg lastig om mee om te gaan. En dat neem ik ze ook niet kwalijk. Ik word zelf namelijk ook overvallen door mijn eigen emoties en de stemmingswisselingen. Soms kan ik mezelf zo gek maken met mijn gedachtes. Voor sommige mensen lijkt het alsof ik dezelfde Emma nog steeds ben en dat probeer ik ook te zijn de oude ik, maar ongewild doet kanker toch meer met je en dat kan je niet tegen houden. Het veranderd je op een hoop vlakken of je dat nou wilt of niet. En ja dan heb ik gewoon even een luisterend oor nodig en een knuffel en een ENORME peptalk. En dat is iets wat ik de afgelopen weken even meer nodig heb dan in het hele afgelopen half jaar.. 

Ja ik ben wel bang voor de toekomst, niet alleen voor wat de uitslag zal zijn. Waarvan ik natuurlijk hoop dat het een goede uitslag is! Nog even een paar weekjes wachten. En dan hoop ik met een super vrolijke blog te komen. Een blog met een top uitslag! 

 

Kusssss,

 

 

 

8 reacties

Beste Emma, wat fijn voor je dat je je laatste chemokuur erop hebt zitten. Dat je nu in een soort “zwart gat” zit is heel logisch en ik denk dat velen van ons die kanker hebben het zeker zullen herkennen, ik ook. Er zijn zoveel heftige dingen gebeurd, de diagnose, onderzoeken, behandelingen etc., je wordt er als het ware in gegooid en pas later als het rustiger wordt dan wordt pas echt duidelijk wat je allemaal overkomen is. Hopelijk heb je wel 1 of meerdere personen waar je goed mee kunt praten daarover, dat is belangrijk, en anders is het misschien wel fijn om eens in gesprek te gaan met een klinisch psycholoog, via je oncoloog. Veel sterkte!!

Laatst bewerkt: 03/07/2019 - 17:32

Hee Emma, wat herkenbaar! Ik zit ook in een soort “zwart gat”, zonder reden, want de uitslagen waren top, ik herstel best redelijk van de operatie, de toekomst ziet er zonnig uit. Iedereen is blij voor me en ik doe blij mee, maar ik voel het (nog) niet echt. Maar ook al vind ik het niet leuk, ik accepteer het maar als iets dat er bij hoort. Er moet verwerkt worden (daar zit niet voor niks het woord “werk” in, denk ik), gezocht naar de zin van het leven en weer zin in het leven krijgen.

Laatst bewerkt: 04/07/2019 - 20:23

Hopelijk wordt vandaag voor jou weer een dag waar je met een beter gevoel  vanavond op terug kunt kijken. En als mijn  knuffel er een heel klein beetje aan bij kan dragen dan zou dat mooi zijn. 

Liefs Bianca

Laatst bewerkt: 05/07/2019 - 08:57

Wat mooi omschreven.  Ik heb zelf vorig jaar 12 chemo's gehad,(na borstkanker) kon gelukkig blijven sporten en werken erbij.Een zwart gat herken ik niet direct, Wel dat mensen "vergeten" wat je gehad hebt en dat ik  nog steeds de (weliswaar kleine), maar toch, gevolgen draag van de behandelingen. Hoop voor je op een goed uitslag!

Laatst bewerkt: 18/07/2019 - 22:45
1 augustus 2019 om 21.47

Beste Emma, ik ben benieuwd hoe het met je gaat.. heb je de uitslag intussen binnen van de scans? Hopelijk heb je goed nieuws gekregen, warme groet, Esmée

 

Laatst bewerkt: 01/08/2019 - 21:47

Ik moet inderdaad mn laatste blog nog schrijven! Met mij gaat het goed gelukkig! De laatste scan was ook goed, in mijn hals en buik was alles weg! Ze zagen alleen in mn borst nog wat aankleuring.. dat hoefde niet perse slecht te zijn kon namelijk ook een reactie nog van chemo of iets anders zijn. Volgende scan is ingepland op 16,17 september! Dan hoor ik meer xxxx

Laatst bewerkt: 11/08/2019 - 00:33
11 augustus 2019 om 13.29

Fijn om te horen Emma, wat een goed nieuws!  Hopelijk voel je je ook goed, naar omstandigheden, en kun je lekker genieten van de zomer, lieve groet, Esmée 

Laatst bewerkt: 11/08/2019 - 13:29

Wat fijn om dit te lezen Emma. Ik ga gauw verder met de volgende berichtjes die je al geschreven hebt. Hoop zo op gunstig nieuws. Liefs Dasje.

Laatst bewerkt: 25/09/2019 - 13:25