Radioloog

Afgelopen vrijdag naar de radioloog geweest. De uitkomst van het mdo was dat men zich afvroeg of bestraling nog zinvol was. Nu volgde de uitleg. 

Het was niet zinvol omdat:

  • De vorige bestraling maar een jaar uitwerking had gehad. Men vermoedde dat dat na deze bestraling slechts een half jaar zou zijn. 
  • Er een uitzaaiing zat op dezelfde plek als verleden keer. 2 x Dezelfde plek bestralen is niet goed. 
  • Het gevaar op beschadiging van darmen of nieren groot was vanwege de plaats van de uitzaaiingen in de lymfeklieren. 
  • Het aantal uitzaaiingen (4) op het randje was van wat mogelijk was. 

Dus nu is het woord weer aan de uroloog. Zelf hoop ik dat het behandelen met zwaardere middelen nog even uitgesteld kan worden en aangezien de psa nog laag is (0,4) is en tot nu toe langzaam groeit is dat wellicht nog mogelijk. 

6 reacties

Nou, dat is niet fijn om te horen, Tom. Heel erg balen is dit weer.
Maar het zal ongetwijfeld terecht zijn. Op meer schade zit je ook niet te wachten.
Ik hoop met je mee dat je deze behandeling nog een tijd kunt voortzetten.
Mijn oncoloog noemt dat "de troeven zo langzaam mogelijk uitspelen". Bij een beetje groei mocht ik in het verleden ook nog wel eens drie maanden door.
Wat zouden die zwaardere middelen worden bij jou? Ander soort hormoontherapie, of chemo?

Sterkte en ik hoop dat de muziek en de wandelingen jou nog steeds troost kunnen bieden.

Hanneke

Laatst bewerkt: 02/11/2020 - 12:18

Ja, ik had er toch nog wel voorzichtig op gehoopt maar helaas. Nu hoop ik dat mijn uroloog zich ook kan vinden in "de troeven zo lang mogelijk uitspelen" want ik heb geen zin in een zwaardere hormoonkuur met vervelende bijwerkingen.

Die troost/afleiding vind ik nog steeds bij de muziek en mijn wandelingen.

Vanwege mijn incontinentie moet ik er 's nachts toch nog wel 2 a 3 x uit. Soms slaap ik zo weer in maar meestal duurt het toch wel even. De laatste tijd gebruik ik oordopjes van Ohropax en dat werkt bij mij erg goed. Je hoort je eigen ademhaling wat nadrukkelijker en dat geeft rust. Wie weet heb je er wat aan.

Tom 

Laatst bewerkt: 02/11/2020 - 13:57

Wat een naar bericht. Ik hoop ook dat je de zwaardere middelen nog even buiten de deur kunt houden. Dat is ook onze hoop voor onszelf. Wel balen dat de bestraling geen optie meer is. En radiotherapie? je wilt nog geen Abiraterone of Enzalutamine erbij slikken begrijp ik. Het blijft zoeken naar wat helpt en wat ook nog te verdragen is. Soms is het middel ' erger' dan de kwaal, lig zit je niet op nog meer schade of bijwerkingen te wachten.

Oordopjes ken ik idd. Gebruik ik zelf elke nacht tegen t snurken van mijn man oa. ik kan nl. niet slapen met omgevingsgeluiden en idd hoor je je eigen ademhaling en op de een of andere reden is dat dan weer geen probleem.

Sterkte met je gesprek met de uroloog.

 

Laatst bewerkt: 06/11/2020 - 12:35

Tja, inderdaad vervelend, ik had het graag anders gehad. De uroloog had het over Zoladex buikprikken maar aangezien ik al iedere 8 weken een ooginjectie krijg leek me dat niet zo'n goed idee. Bicalutamide was ook een optie. Voorlopig even het volgende spreekuur  afwachten.

Ik slaap dus een stuk rustiger door die oordopjes dus die houden we er in.

Groet,

Tom 

Laatst bewerkt: 07/11/2020 - 20:31

het is inderdaad allemaal moeilijk in juni 2018 bij mij prostaatkanker vastgesteld en op 11 juni 2018 de gehele prostaat verwijderd.  Mooi geen PSA meer te vinden  tot de volgende controle psa steeg naar 0,58  Behandelplan bestraling 36 keer  geen psa meer te meten fijn om dat dan te horen. Nu begin 2020 stijgt het weer van 0,24 naar 1,1  in december weer controle  en als het weer is gestegen dan .........vermoedelijk hormoon pillen of injecties  dus weer een onzekere tijd in  maar blijf positief 

Laatst bewerkt: 18/11/2020 - 16:54

Het is een vervelende etter, die prostaatkanker, en dat is een eufemisme. Steeds weer die PSA uitslag, steeds weer wachten, altijd onzekerheid. Dan is het goed als je optimistisch blijft. 
 

Houden zo,

Tom

Laatst bewerkt: 19/11/2020 - 16:40