Het is wat het is ...

Gisteren op bezoek bij de uroloog die vertelde dat de PSA niet was gezakt na de bestralingen. Je kan de uitslag positief zien, zei hij, want de PSA is niet gestegen maar aan de andere kant was het wel zeker de bedoeling dat hij lager zou zijn. Bij de scan waren er 2 plekjes gevonden en wellicht is het 2e plekje nu aan het werk. Het had geen zin om nu al vanwege de lage PSA van 0,3 opnieuw een scan te doen dus nu even niets en weer 3 maanden wachten.

Ik voel me vandaag wat uit het veld geslagen, in de war; normaal zakt de teleurstelling van de uitslag wel snel bij mij maar deze keer dus niet. Ik kan wel mooi zeggen “het is wat het is” maar ermee omgaan is deze keer veel moeilijker. Weer 3 maanden wachten. Ik wacht al 7 jaar lang steeds 3 maanden op een uitslag waar je bijna nooit blij van wordt. De PSA is 3 jaar constant geweest op 0,03. Daarvoor was hij steeds gestegen en vanaf mei 2018 hetzelfde verhaal. Nu had ik verwacht dat deze bestralingen wel verschil zouden maken maar helaas. 

Het is niet anders,
Het is wat het is
Je moet het accepteren
Misschien er wat van leren 
Het is gewoon niet anders

Het is niet anders 
Het is wat het is
Je moet er maar mee leven
Dat is een hard gegeven
Het is gewoon niet anders

    Ik had het zo graag anders gehad
    Maar je hebt er geen donder over te zeggen
    Ik had het heel graag anders gewild
    Maar het is gewoon niet anders 

Het is niet anders
Het is wat het is
Al zit je diep in een dal
Al is het bitter als gal
Het is gewoon niet anders

Het is niet anders
Het is wat het is
Geen tijd te verliezen
Dus steeds maar weer kiezen
Het is gewoon niet anders

https://tomswart97.wixsite.com/niet-altijd-vrolijk

Liedje 26




 

10 reacties

Ach, verdikkeme Tom, wat had ik je van harte een echt goede uitslag gegund. Wat moet je hier nu mee?

Je opmerking over zeven jaar ziekte laat de zwaarte daarvan erg voelen. We hopen allemaal op zo lang mogelijk leven, maar omdat we nergens op kunnen rekenen, blijft de horizon altijd dichtbij.

Je lied is weer prachtig. Je klinkt als een echte Stoïcijn. Er zit ook niks anders op dan het te accepteren. Maar soms is dat verdomd moeilijk .

Sterkte en hartelijke groet,

Hanneke 

Laatst bewerkt: 27/02/2020 - 21:00

Bedankt Hanneke voor deze mooie woorden, dat doet me goed.

Het is inderdaad die onzekerheid die slopend is. We wachten weer af wat het gaat worden.

Groet,

Tom

Laatst bewerkt: 28/02/2020 - 11:29

Tom,

Sterkte gewenst, een troost kan  misschien zijn dat meer mannen een bericht krijgen waarvan je kunt zeggen: Het is wat het is.  Mijn PSA van 6.5 in 2016 is na bestraling gedaald tot 0.05 in januari 2019.  Een operatie was niet meer mogelijk.  Maar na het stoppen met Zoladex inmiddels weer opgelopen naar 2.42 (via achtereenvolgens  0.26, 0.72 driemaandelijkse PSA bepalingen). vandaag 2 maart 2020 een PSMA PET-CT scan om na te gaan waar de tumor of tumoren  nu zitten. Dan een week wachten op de uitslag. De benadering "Het is zoals het is"  spreekt me wel aan. Gewoon doorgaan met alles wat je aan het doen bent voor zover mogelijk  en aanvaarden dat ouderdom (zelf  ben ik 69 jaar) met wat gebreken komt. 

groet,

Herman

Laatst bewerkt: 02/03/2020 - 09:54

Natuurlijk Herman, ik ben me terdege bewust dat ik niet de enige ben die dergelijke berichten krijgt. Ik denk dat je rustig mag zeggen dat alle kankerlijders hetzelfde hebben: iedere drie maanden prikken en wachten en onzekerheid hebben.

Zelf zit in een vergelijkbare situatie. Over 3 maanden kijken wat de PSA heeft gedaan, dan  waarschijnlijk weer een PSMA PET-CT scan en weer bestralen. 

Succes met jouw behandelingen,

Tom

Laatst bewerkt: 03/03/2020 - 20:18

Dag Tom,

Die onzekerheid vreet inderdaad aan je. Maar ik troost me maar met de wetenschap dat ik dat niet alleen heb. Steeds maar afwachten of bij de volgende controle de PSA -waarde stabiel, dan wel gezakt is. Dan weet je dat de ingezette behandelingen in ieder geval enig resultaat hebben opgeleverd. Maar 0h wee, als de PSA-waarde gestegen is. Ik moet er niet aan denken wat dan de consequenties zouden kunnen zijn. Maar ja, je kunt het niet mooier verwoorden: “Het is zoals het is” en het leven gaat door. Sterkte.

Rene

Laatst bewerkt: 02/03/2020 - 10:31

Inderdaad Rene, we zijn met velen en we moeten er allemaal mee leven. Belangrijk is dat je genoeg te doen hebt, dat je je niet verveelt want dan gaan je gedachten alle (verkeerde) kanten uit.

Ik duim voor je dat de PSA niet stijgt

Tom

Laatst bewerkt: 03/03/2020 - 20:22

Lieve Tom,

Ik denk direct aan de wijze maar o zo ware woorden van mijn oma.

"Je lijdt het meest van het lijden dat je vreest"

Als klein kind begreep ik niet wat zij bedoelde maar nu moet ik er vaak aan denken.

Ik begrijp jou nu wel Tom, vreselijk, maar toch weer jouw wijze woorden: "Het is zoals het is."

Kom op, ga ervoor!💪🍀😘

 

Laatst bewerkt: 02/03/2020 - 20:08

Sabine, ik ga ervoor! Ik was na de uitslag wel wat uit het veld geslagen, ik had echt betere resultaten verwacht maar ja: het is .....

Groet,

Tom

Laatst bewerkt: 03/03/2020 - 20:25

Sterkte Tom...ja het is zoals het is. Dat zegt ook mijn man. Hij kan het niet veranderen zegt hij, dus moeten we doen met wat er is en zolang hij zich goed voelt mogen we nog van alle mooie dingen genieten. Het is zoals het is.... dus ook vaak k*t en op sommige dagen meer en soms minder dan andere dagen. Slechte uitslagen komen dan hard aan en ook ik verlies dan even weer de moed. Even slikken, een knuffel en weer doorgaan. Mijn man heeft dan even een dipje en kan zich weer vermannen en weer doorgaan. Ik kijk er soms met verbazing naar. Fijn om te lezen hoe jij, jullie mannen, er mee omgaan en mij/ons als partner van....een kijkje geven hoe het voor jullie mannen is. 

Knuffel van mij, partner van...

Laatst bewerkt: 04/03/2020 - 14:59

Dank je. Je beschrijft het inderdaad precies zoals ik het ook meemaak. Dipje, paar dagen bijkomen en dan gaat het wel weer. Wachten op de volgende uitslag.

Groet,

Tom

 

 

Laatst bewerkt: 04/03/2020 - 20:55