Overbemesten

Na mijn behandelingen blijf ik moe. Bestraling inmiddels dik twee jaar geleden, met de hormoonkuren ben ik nu 9 maanden gestopt. Ik had verwacht mij energieker te gaan voelen, zo ongeveer als tijdens de reis naar Schotland. Maar die opleving was van korte duur. Het enige wat anders was tijdens die reis, was dat ik een testosteron flare had. Een oprisping in de aanwezigheid daarvan. Na stoppen van de hormoonkuren groeit de kanker gestaag. Niet sneller als met hormoonkuren. De hormoonkuren hadden dus geen effect meer en dus ook geen toegevoegde waarde. Nu had ik al eens aangegeven dat ik mij met meer testosteron mogelijk beter zou voelen, maar meer testosteron als de honger van de kanker groter is dan de aanvoer, is geen goed idee. Maar nu is het denk ik andersom en is de honger aanzienlijk kleiner dan de aangeboden hoeveelheid. En dan is meer aanbieden niet per definitie ook schadelijk. Vergelijk het met jezelf, als je genoeg gegeten hebt en ze komen met nog vijftien toetjes aan, als je maag vol zit, dan kan dat er echt niet bij. Dan belanden die toetjes in de kliko. Omdat er nu nog geen acute reden is om met chemo te beginnen, Bergman stelde voor om te kijken of Enzalutamide nog een korte verbetering kon geven, is er uit het mdo naar voren gekomen dat een behandeling met testosteron om te kijken of daarmee de vermoeidheid verminderd kan worden, niet direct schadelijk is, mits streng op psa marker gecontroleerd. Daarnaast is een schildklierbepaling wenselijk om tekorten in dat hormoon uit te sluiten. Het avl heeft zelf geen endrinocologen om dit te begeleiden, maar er is een samenwerkingsverband met umc utrecht. Deze zal Bergman hierover aanspreken en over twee weken komt hij hierop terug. De schildklier laat ik vrijdag bij de huisarts prikken. De testosteron zal naar alle waarschijnlijkheid middels een gel aangebracht gaan worden. Ik ben niet benauwd dat de extra testosteron de kanker sneller laat groeien. Kankercellen hebben net als gras een bepaalde delingssnelheid en overbemesten doet gras ook niet sneller groeien.

12 reacties

Door overbezetting gaat het gras juist dood…..? Verbrand? 🤔 Succes Zweef met de te nemen beslissing. Helaas weten we niets van te voren dat maak beslissen ook zo moeilijk, ik vind het wel heel moedig van je dat je beredeneerd wat er zou kunnen gebeuren en dat je dat dan in het AVl bespreekt. Ik hoop voor jou wat het je wat meer energie gaat geven. LF’s Fram
Laatst bewerkt: 24/01/2024 - 15:34
Heeel de kennis en theorie rond celdeling bij kankercellen heb ik tot mijn spijt nog niet onder de knie, maar jij blijkbaar wel. Chapeau dat je inderdaad goed beredeneerde voorstellen kunt en durft doen. Ik hoop echt dat je de energie krijgt waar je zo naar snakt!
Laatst bewerkt: 24/01/2024 - 16:03
Inderdaad zijn dat lastige beslissingen. Maar je eigen gevoel is dan een belangrijke graadmeter. Merk ik ook bij Henny, hij weet over het algemeen goed in te schatten wat medicijnen doen en als hij aanpassingen voorstelt krijgt hij bijna altijd gelijk van de arts. En voldoende energie is belangrijk voor je kwaliteit van leven lijkt me. Succes,
Laatst bewerkt: 24/01/2024 - 16:11
Beslissingen en juiste keuzes betreft kanker blijft lastig ….de beste zou je willen krijgen maar zelfs de oncologen geven nooit garantie. Laat de beste beslissing je wat extra energie geven Wat betreft de schildklier daar kan je ook erg moe van zijn als deze niet op de juiste manier werkt. Al was dat bij mij ook even zoeken. Liefs 🍀Sylvia
Laatst bewerkt: 25/01/2024 - 09:10
Mijn zus had een auto immuun ziekte, is daar inmiddels aan overleden. Als je op bezoek ging, ik was toen een jaar of 16, moest je zo’n wit pak aan en door een sluisje naar binnen. Ik ging te weinig op bezoek en daar heb ik wel eens spijt van. Ik kwam hierop omdat jij steeds op zoek bent naar medicijnen die werken. Het resultaat is echter altijd onzeker. Bij mijn zus heeft men jaren besteed aan het vinden van de juiste medicatie, vallen en opstaan en veel onzekerheid. Er is wat op gevonden en daar heeft ze het nog vele jaren op gedaan. Ik hoop dat jouw zoektocht je ook gaat helpen.
Laatst bewerkt: 25/01/2024 - 09:19
Beslissingen nemen is altijd moeilijk Zweef. Zelf luister ik naar mijn lichaam en ga op mijn gevoel af net zoals jij doet. Nu maar weer wachten wat uit het overleg komt. Succes.
Laatst bewerkt: 25/01/2024 - 11:21

Uit het overleg kwam dat er op dit moment nog geen nieuwe behandeling wordt ingezet en dat mits er streng op psa wordt gecontroleerd, een suppletie van testosteron mogelijk is. Ook mijn schildklier moet worden gecontroleerd om uit te sluiten dat de vermoeidheid daar vandaan komt. Schildklier laat ik vrijdag prikken (morgen) en vervolgafspraak avl is over 2 weken.

Laatst bewerkt: 25/01/2024 - 16:31
Keuzes maken het leven barst ervan ,ik heb vertrouwen in jouzelf en hoop ten zeerste dat er iets aan dat moe zijn gedaan wordt ,ben benieuwd wat het prikken morgen opleverd . En ik blijf gewoon 2 weken duimen liefs hes 🍀🫂
Laatst bewerkt: 25/01/2024 - 14:57

Met alle respect hoe jij je in de materie verdiept en ik hoop dat je een weg vindt om van die vervelende vermoeidheid af te komen.   Het valt mij op dat er kennelijk nogal wat verschillende hormoonkuren zijn, bij mij heeft de anti-hormoon therapie ook het testosteron level plat gelegd, zeg maar chemisch gecastreerd dus.  Op wat periodieke stemmingswisselingen na merk ik er  nu na een jaar (nog)   niet veel van.  Mocht dat wel zo zijn dan stop ik er gelijk mee en volg ik je voorbeeld. Positief is toch wel dat je niet aan de chemo hoeft want daar weet je ook van tevoren niet van hoe dat verloopt, dat kan zeker meevallen maar evengoed niet, het is steeds die onzekerheid die knaagt. En overbemesting is zeker niet goed, ik heb eens per abuis een te hoge dosis osmocote aan mijn  planten gegeven, het zag er daarna echt niet uit, dus niet aan beginnen Zweef.

Laatst bewerkt: 25/01/2024 - 18:38