Over mij

Eind augustus 2018 - op de laatste dag van de zomervakantie - kreeg ik de diagnose borstkanker. Een enorme schok voor mij, mijn liefje, mijn gezin/familie en alle lieve mensen om me heen. Borstkanker op je 40ste, terwijl het niet in de familie zit, ik twee kinderen heb, die ik niet echt op latere leeftijd heb gekregen, daarnaast borstvoeding heb gegeven en niet te zwaar ben. Allemaal indicatoren die het risico op borstkanker verhogen kon ik dus wegstrepen..."Ik hoor het dus NIET te hebben"...maar toch is het zo. 

Wij gingen en stevig en lang traject in. Tegen de kinderen zeiden we toen: "Het duurt een schooljaar.” En inderdaad...de behandelingen (afgezien van de tamoxifen-pillen dan) waren na een jaar klaar.

Toen begon de verwerking. In het voorjaar van 2019 ben ik begonnen mijn ervaringen en verhalen hier op te schrijven. Het schrijven heeft mij veel geholpen en daarnaast  ben ik in contact gekomen met een paar lieve lotgenoten. De steun op dit platform is heel erg waardevol.   

Inmiddels besef ik dat het nooit helemaal over is. De ervaring heeft mij voor goed veranderd. Het leven met de angst op terugkeer is soms moeilijk. De gedachte: "als je doet wat je deed, krijg je wat je kreeg" is een enorme motivatie om dingen anders aan te pakken. Ik heb het afgelopen jaar heel wat boeken gelezen over kankerpreventie en stap voor stap mijn levensstijl aangepast: Ik ben veel in de natuur, sport, eet gezond, drink geen alcohol, mediteer en ben minder gaan werken. Dat voelt heel goed, ook omdat ik op die manier het gevoel heb dat ik zelf invloed heb... Of het helpt? Ik hoop het. We zullen het zien... Onlangs ben ik trouwens begonnen met een foodblog op Instagram (Accountnaam: mrs_broccoli_nl). Hier deel ik gezonde, vegetarische  en veganistische recepten, bereid met levensmiddelen die (wellicht) een preventieve werking hebben. Op die manier probeer ik iets positiefs uit deze bijzondere leerschool te halen. Misschien kom je een keertje kijken?

Hou je taai, allemaal! Je bent sterker dan je denkt.