Spiegelbeeld

"Sierk" zei een vriendin van mij  toen ik haar de nieuwe folders van 'Olijf ' liet zien.  Bij stichting Olijf vond men het een poosje geleden tijd voor een nieuw beeldconcept. Andere uitstraling. Nieuw beeld. Foto's, gemaakt met behulp van een spiegel. De gedachte hierachter: doordat de vrouw in een spiegel kijkt is ze twee keer te zien in het beeld. Dit geeft de diepere laag weer. Ja, ik ben ziek, maar ik ben meer dan mijn ziekte, ik heb ook een kant die alles uit het leven wil halen. Wat een mooi idee vond ik het. Of ik hieraan mee wilde werken. Natuurlijk wilde ik dat.  En nu prijk ik, kijkend in een spiegel,  op de voorkant van de folder '23 tips voor een goed gesprek met je arts of verpleegkundige'.

Met gepaste trots liet ik deze, en ook de algemene folder van Olijf,  met weer andere vrouwen  kijkend in de spiegel, aan vriendin zien. En toen zei ze dus "Sierk. Sierk Schrƶder ".  Vriendin schildert, geeft schilderlessen, houdt van schilderkunst en weet er veel van. Ik had zo'n vermoeden dat deze reactie  hier wel mee te maken zou hebben. En ja hoor. Sierk Schrƶder was kunstschilder (1903-2002).Hij is ook een aantal jaren hoogleraar in de vrije schilderkunst geweest aan de Rijksacademie Voor Beeldende Kunsten te Amsterdam. Hij verwierf onder andere bekendheid door portretten van het koninklijk huis. Tot zover even de achtergrondinformatie over Sierk Schrƶder. Met dank aan Wikipedia. Maar de reden waarom vriendin 'Sierk' zei toen ze de folders zag, was omdat deze schilder een aantal portretten heeft geschilderd van vrouwen en hun spiegelbeeld. Vriendin heeft hier een boek van en ze vond de gelijkenissen van de beelden treffend. Ze stuurde me later wat foto's toe, en inderdaaad, ik zag het ook. Sierk. 

Ik vind ze mooi, de schilderijen. Sommige vrouwen zijn zittend voor een spiegel geportretteerd , maar kijken niet in de spiegel. Maar op andere schilderijen kijken de vrouwen recht in de spiegel, en kijken naar zichzelf. Wat zien ze? Zijn ze tevreden met wat ze zien? Met wie ze zien? Het zijn mooie vrouwen .Vinden ze zichzelf ook mooi? Waar denken ze aan? Zijn ze gelukkig?  Allemaal vragen die bij me opkomen als ik naar de schilderijen kijk.

Ik kijk in de spiegel. Wat zie ik eigenlijk als ik in de spiegel kijk? Ben ik die vrouw die meer is dan haar ziekte? Ja,o ja, dat wil ik. Met hart en ziel. Dat wĆ­l ik zien, dat wil ik dat anderen zien. Maar is dat zo? Ik zie ook wat anders als ik in de spiegel kijk. Ik zie de jaren die geleefd  zijn. Ook jaren met kanker. Ik zie een mens op wie de sporen van ingrijpende behandelingen zichtbaar zijn. Ik zie soms de vertwijfeling en zorgen in mijn ogen. Ik zie vermoeidheid. En ik zie niet altijd de krachtige vrouw die ik zo graag wil zijn. De spiegel is meedogenloos. Die persoon die ik zie, is toch echt wie ik ben. 

Maar op andere dagen is het licht zachter, dat scheelt een hoop. Mijn gemoed zachter. Mijn stemming mild. Ik oordeel aardiger over mezelf. Ik kijk in de spiegel en denk: ach,het kon slechter. Ik glimlach naar mezelf. Een beetje koket. En ik denk: zeker weten ben ik meer dan mijn ziekte. Ik ben er nog. Ik leef. Ik geniet van het leven. De wereld is een spiegel van jezelf, wordt weleens gezegd. Dat is ook zo. Als ik glimlach, lachen de mensen die ik tegenkom ook. Als ik negatief  of somber ben, stralen andere mensen dat ook uit naar mij. 

Waarom Sierk  schilderijen maakte van vrouwen voor een spiegel,  ik weet het niet. Maar wie weet heeft hij tot inspiratie gediend voor de bedenkers en makers van het nieuwe Olijf  beeldmateriaal. 

We hebben veel meegemaakt. Kanker gaat je niet in de kouwe kleren zitten. We mogen best een beetje lief zijn voor onzelf.

Tot slot nog een quote van Mark Twain:  "Wanneer een vrouw dikwijls in de spiegel kijkt, is ze misschien niet ijdel, maar alleen maar dapper." Wat het te betekenen heeft weet ik niet precies, maar ik vond het een mooie uitsmijter. 

 

Hieronder de digitale folder met 23 tips. Volgens anderen niet alleen handig voor vrouwen met gyneacologische kanker, maar voor iedereen met kanker die een gesprek heeft met zijn of haar arts. 2021-Olijf-23-tips-website.pdf 

 

 

 

 

 

 

14 reacties

Ik vind  m prachtig. Je ogen de spiegel van de ziel zeggen ze idd. Wanneer we in de spiegel kijken zien we altijd meteen onze ogen en die vertellen je een hoop. Wat heb je dat mooi verwoord in je blog. Een eyeopener voor mij....

De quote van Mark Twain, betekent die misschien wat jouw blog verwoord. Jezelf zien zoals je op dat moment bent of voelt? Ik vind het in ieder geval ook een mooie uitsmijter. 

Henny

 

Laatst bewerkt: 13/03/2022 - 20:05

Dank voor je reactie Henny.

Jouw gedachte over de quote van Mark Twain spreekt mij wel aan.

Vriendin had hierover wel een heel nuchtere reactie. Ze zei (over ons) het is sowieso dapper om op onze leeftijd nog in de spiegel te kijken. :)  

 

Laatst bewerkt: 15/03/2022 - 11:17

Die nuchtere opmerking is ook een goeie . Ik kijk er in ieder geval minder lang in šŸ¤”

Henny

 

Laatst bewerkt: 15/03/2022 - 11:36

Wow, hoe herkenbaar šŸ˜Œ

Ik kijk in de spiegel. Wat zie ik eigenlijk als ik in de spiegel kijk? Ben ik die vrouw die meer is dan haar ziekte? Ja, o ja,  dat wil ik.  Met hart en ziel. Dat wil ik zien, dat wil ik dat anderen zien. Maar is dat zo?  Ik zie ook wat anders als ik in de spiegel kijk.  Ik zie de jaren die geleefd  zijn.  Ook jaren met kanker. Ik zie een mens op wie de sporen van ingrijpende behandelingen zichtbaar zijn. Ik zie soms de vertwijfeling en zorgen in mijn ogen. Ik zie vermoeidheid. En ik zie niet altijd de krachtige vrouw die ik zo graag wil zijn. De spiegel is meedogenloos. Die persoon die ik zie, is toch echt wie ik ben. 

Maar op andere dagen is het licht zachter, dat scheelt een hoop. Mijn gemoed zachter. Mijn stemming mild. Ik oordeel aardiger over mezelf.  Ik kijk in de spiegel en denk: "meid ,het kon slechter." Ik glimlach naar mezelf. Een beetje koket. En ik denk: zeker weten ben ik meer dan mijn ziekte. Ik ben er nog. Ik geniet van het leven. De wereld is een spiegel van jezelf, wordt weleens gezegd. Dat is ook zo. Als ik glimlach, lachen de mensen die ik tegenkom ook. Als ik negatief  of somber ben, stralen andere mensen dat ook uit naar mij. 

šŸ’‹

Laatst bewerkt: 14/03/2022 - 10:36

Mooi!

Groetjes Hebe

Dag

Dag
na dag
na dag
kom je
jezelf tegen
hoe dan ook
zelfs
als je niet
in de spiegel kijktā€¦..

Doe dat
dan maar wel
en kijk
naar een mooi mens
lach
naar haar
en zeg
je komt er wel!

Laatst bewerkt: 14/03/2022 - 21:42

Prachtig en heel herkenbaar, dankjewel Lenneke!

ik wens iedereen die dit leest veel mooie, zachte spiegel dagen toe, dagen waarin we  onszelf - ook als we ons minder goed voelen- met milde aandacht liefdevol begroeten. 
 

ook ik blijf oefenenā€¦

groetjes,

Christa

 

 

Laatst bewerkt: 15/03/2022 - 07:15

 Dank je Christa. Je zegt het mooi: onszelf met milde aandacht liefdevol begroeten. En we blijven oefenen. 

Laatst bewerkt: 15/03/2022 - 10:27

Hi Lenneke, Wat heb je dat weer prachtig verwoord.... We kunnen niet iedere dag even blij zijn met ons spiegelbeeld, maar zolang de positieve momenten de overhand hebben is dat goed. 

De zon schijnt weer, dat is ook al fijner en anders opstaan.

Het allerbeste met je. 

Veel liefs, Marianne 

Laatst bewerkt: 17/03/2022 - 10:36

Ja, het heeft "even" geduurd.... Het was een druk jaar in 2021. Maar ik ben er weer en heb net weer een nieuw blog bericht geschreven. 

Veel liefs,

Marianne

Laatst bewerkt: 31/03/2022 - 21:38