Life is now

Als ik later groot ben. Als ik eerst mijn diploma maar heb. Als we eerst maar weg zijn. Als ik eerst maar weer thuis ben. Als eerst de feestdagen maar weer achter de rug zijn. Als het eerst maar weer voorjaar is. Als ik eerst maar een behandelplan heb. Als eerst alles maar achter de rug is. Zo vaak hoor je dit verzuchten; als eerst.Hoe vaak heb ik dit zelf verzucht in mijn leven.Als eerst............dan.  Ja, wat dan eigenlijk? Na 'als' komt meestal 'dan'. In het woordje ' dan' ligt een soort belofte besloten. Dat het leven dan weer gewoon zal worden? Dat het dan beter zal worden? Dat het dan begint? Best wel zonde van de momenten in het nu, als je bezig bent met later. Dan ben je bezig met iets wat nog moet komen terwijl je niet bewust in het nu leeft.

Sinds ik kanker heb leef ik veel meer in het hier en nu. Daarin ben ik echt veranderd. Niet te veel bezig zijn met straks en later. Later is nu. Hoeveel later gaat het nog worden? 'Straks' ligt in de nabije toekomst. Vrijwel vlak na de diagnose kreeg ik een sticker met een houdbaarheidsdatum op mijn hoofd. Een levensverwachting van een jaar. Ik kreeg dit weliswaar te horen nadat ik hier zelf naar gevraagd had. Maar toch. Ik heb er vaker over geschreven in mijn blogs, of het verschil gemaakt zou hebben als ik er niet naar gevraagd had. Had ik dan anders geleefd? Ik denk het niet. De diagnose kanker maakt altijd dat de vanzelfsprekendheid van het leven af is. En zeker als je te horen krijgt dat je niet meer beter wordt, is het toekomstperspectief anders dan bij mensen die de dood niet aangezegd hebben gekregen. 

En nu ben ik acht jaar verder na de diagnose . 17 september 2014 om 16.00. Acht jaar! En in die afgelopen jaren heb ik geleefd. Geleefd met een hoofdletter. Bij de dag. Maar geleefd in het heden. Van controle naar scan en van behandeling naar uitslag. Leven in min of meer overzichtelijke blokjes. O zeker,Lief en ik maken nog steeds altijd plannetjes voor 'als we later groot zijn' zoals we dat altijd al hebben gedaan. En we maken vrolijk reisplannen voor een ander jaar. Dat houdt de sjeu erin. Maar we leven in het nu.En we zien wel hoe het loopt.

Life is now .De foto bij de blog is een vakantiefoto die zoon toestuurde. Het kindje op de foto is een kleinzoon van ons. De foto ontroerde mij. Dat kleine mannetje wat uitkijkt in de verte, over die eindeloze zee naar de horizon. Naar menselijke verwachting heeft hij nog een heel leven voor zich. De horizon is eindeloos ver weg. De donkere wolken die zouden kunnen samen pakken boven het leven, hij houdt zich er niet mee bezig. Hij is in het hier en nu. Life is now staat er boven zijn hoofd. Een les.Een ontroerende les. Wat was dat was. Wat komt dat komt. Maar life is now. Iedere dag weer.

En deze dag is het leuke nieuws te melden dat ik één van de nieuwe ambassadeurs van kanker.nl ben en dat de ambassadeurs  vandaag worden voorgesteld op deze site. https://www.kanker.nl/ambassadeurs/lenneke . Lief en ik zijn ook samen op de foto gezet. 

 

 

 

 

17 reacties

Wat een prachtig mooi blog! Zo waar... En wat een prachtige ambassadeurs heeft kanker.nl erbij!

Het leven is geen stip op de horizon, nou ja, op een enkele na. Life is now! Ik ga gauw verder ;) 

Carolina X 

Laatst bewerkt: 15/09/2022 - 14:01

Lieve Lenneke 

Wat een prachtig blog en wat mooi om te lezen ,wat bijzonder ambassadeur dat heb je zeker verdiend 🌻🍀🤗

Liefs hes 😘😘

Laatst bewerkt: 15/09/2022 - 23:08

Zó waar, zó mooi, zó ontroerend zo’n mannetje. Kinderen kunnen ons daarin veel leren. Daarom kunnen ze ook zo intens spelen.

Gefeliciteerd met jullie ambassadeur schap en natuurlijk met die magische datum! Was dat de datum van de uitslag? Of van de eerste verschijnselen? Ik vergeet alles, maar ál díe data staan in mijn geheugen gegrift. Als een soort ankers. 😘

Laatst bewerkt: 16/09/2022 - 07:51

Dank je lieve Ellemes.

Het was de datum dat ik de diagnose en ongeneeslijk te horen kreeg. 2 dagen na een longfoto vanwege hoesten en benauwdheid. 

Ja het is waar wat je zegt dat kinderen ons veel kunnen leren.  De dingen nemen zoals ze zijn. En heerlijk in het moment leven. 

Xx Lenneke

Laatst bewerkt: 17/09/2022 - 19:31

Ja ik zag het, geweldig...gefeliciteerd 👍

Wat een herkenbaar verhaal, vooral dat als...dan.

Die 8 jaar....waar kan ik tekenen 😉

En dat kleine manneke, DE toekomst, prachtig. 

Wij hebben ook weer zo n "toekomst" sinds kort.

Oma kijkt terug zij kijkt vooruit. Bedacht ik ineens toen ik de foto zag.

 

Laatst bewerkt: 16/09/2022 - 08:26

Wat een lieve reactie van jou.

Prachtige foto. En wat mooi! Oma kijkt terug en het kindje kijkt vooruit. Wat heerlijk om te mogen genieten van zo'n mooi wondertje. 

X

Laatst bewerkt: 17/09/2022 - 19:34
17 september 2022 om 14.57

Lieve Lenneke, Wat heb je weer een mooi blog geschreven! Prachtig verwoord!  Als eerste zag ik natuurlijk die prachtige foto! Die blijkt dus ook nog gemaakt te zijn door je zoon! Wow! Prachtig met je kleinzoon erop, kijkend over die azuurblauwe zee en inderdaad nog een heel leven voor zich. Fantastisch dat je alweer 8 jaar later bent en jouw Cees ook alweer 13 jaar! Ik wens jullie nog heel veel mooie jaren samen!

Geweldig dat je ambassadeur bent geworden! Dat is jou wel toevertrouwd! Heel veel succes ermee!

Lieve groeten,

Lotgenoot en survivor Marianne

 

 

Laatst bewerkt: 17/09/2022 - 14:57

Lieve Marianne, dappere survivor, dankjewel voor je lieve reactie. 

Jou houd ik altijd maar als voorbeeld.  Lotgenoot en survivar.

Liefs Lenneke. 

Laatst bewerkt: 15/10/2022 - 13:55

Mijn (on)hebbelijkheid is dat ik altijd direct val over spel- en typefouten. Daarom heb ik ook een enorme hekel aan spellcheckers. Het viel me dus direct op dat je in de een-na-laatste alinea schrijft ‘Life is know’. Dat is nu net precies wat we misschien wel zouden willen maar niet krijgen. Hoe zou dat trouwens zijn, als je alles van te voren wist? Daar zijn veel sprookjes en tragedies over geschreven, hoe mensen proberen de voorspelde spelingen van het lot te keren maar daar vervolgens niet in slagen… Het was natuurlijk altijd al zo dat zekerheden niet bestonden maar je beschrijft wel heel herkenbaar dat die wetenschap door wat je voor je kiezen hebt gekregen, ineens veel nadrukkelijker naar voren is gekomen! 

Laatst bewerkt: 02/10/2022 - 20:55

Ik krijg er een kleur van. Slordig. Diverse keren heb ik de blog doorgelezen maar er gewoon overheen gelezen. Opmerkelijk, want dan staat er toch iets heel anders. In ieder geval ben ik blij dat het niet ' life is know' is. Dat lijkt me niets eerlijk gezegd. Bedankt dat je me erop gewezen hebt. 

 

Laatst bewerkt: 03/10/2022 - 17:55