Fitbit

Ken je dat van vroeger, als het nieuwe schooljaar begon; nieuwe agenda, nieuwe lege schriften en het gevoel dat vanaf dat moment alles anders zou worden. Vol goede moed. Je ging het helemaal anders doen dit jaar. Netjes, gestructureerd, ijverig. Precies dat gevoel heb ik nu ook. Ik heb namelijk een Fitbit besteld. En daarom zal mijn leven vanaf nu compleet veranderen. Een fitbit, wat is dat, denk je misschien. Wel,het is een digitaal horloge, maar buiten dat je kunt zien hoe laat het is, kun je er nog veel meer mee. Een 'activity tracker', oftewel een apparaatje om je pols die alles meet wat je zoal uitvoert op een dag. Hoeveel beweeg je? Welke afstand heb je gelopen of gefietst. Hoe hoog is je hartslag? Hoeveel calorieën heb je verbrand? Hoe goed heb je geslapen? Dat soort dingen kan hij allemaal meten. Ongelofelijk.

Nu ben ik bepaald geen innovator met dit soort hebbedingen. Ik loop meestal decennia achter, en is het al ouderwets voor ik zoiets koop. Als ik het al koop. Maar mijn interesse was gewekt toen schoondochter in december een Fitbit kreeg voor haar verjaardag. Gisteravond was ik aan het videobellen met jongste zoon en zag ik om zijn pols ook zo'n horloge zitten. Ja,hij had er zelf ook één aangeschaft. Geweldig! Handig! Een grote stimulans om te bewegen! Hij oogde fit en hij stak zo'n enthousiast verhaal af over dat ding, dat ik nog even dacht dat hij er aandelen in had. In ieder geval begeerde ik om zo'n horloge ook te bezitten. Ik kan niet zonder zo'n horloge, dacht ik. Dat zal mijn leven compleet  veranderen. Fit, in shape, actief en minder stijf en stram. Ik móet zo'n horloge hebben. Ik heb er direct een besteld. Een witte. 

Ik ben mij er wel vaag van bewust dat de fitbit een middel  is om mij aan te zetten meer te bewegen. En dat het niet zo is dat alleen het dragen van het horloge mij actiever en fitter zal maken. Wat dan weer jammer is. Want sporten is niet heel erg aan mij besteed. Diep in mijn hart heb ik er zelfs een hekel aan. Vroeger, vanaf dat ik kinderen kreeg, heb ik allerlei sporten geprobeerd. Samen met vriendin. Partner in crime in deze. We grepen alles aan om er onder uit te komen: regen, zwanger, tenniselleboog, te warm, te koud. Uiteindelijk, na jaren, vond ik iets wat ik wel erg leuk vond en wat ik een aantal jaren heb gedaan: Zumba fitnes. Tot kanker roet in het eten gooide en ik dit niet meer kon. Te zwaar en intensief. Na chemo en operatie  heb ik een poos oncologische fysiotherapie gedaan. Dat was fijn. En goed. In een groepje met andere kankerpatienten sporten onder begeleiding van de fysiotherapeut. Wetenschappelijk onderzoek heeft uitgewezen dat bewegen tijdens en na de behandeling van kanker belangrijk is en een gunstig effect heeft op het herstel en het algemeen welzijn. Ik dacht vaak: "ik ben te moe om te gaan", maar ik knapte er juist altijd van op. Ik raad het iedereen aan. Maar ja, dat houdt een keer op. Hierna ben ik bij een fijne sportschool terechtgekomen waar je 2 rondjes deed op de fitness apparaten die persoonlijk stonden ingesteld. Het allerfijnste was dat je met 35 minuten een intensief oefenprogramma achter de rug had en dat het dan klaar was. Hier ging ik 2x per week naar toe. Tot ik weer meer last kreeg van kortademigheid en de tumormarker ging stijgen. Het lukte niet meer. En toen kwam corona. 

"Beweeg je genoeg?" vraagt de oncoloog? Ja, ik fiets regelmatig.En lopen,doe ik ook wel. Aleen, ik heb last van mijn voeten. Hallux valgus (knobbel), doorgezakte voorvoet, hielspoor, pijnlijke kleine teen.  Altijd wat te zeuren denk je misschien, want je hebt ook al kanker. Maar het is wel ongemak. Met mijn telefoon kan ik ook stappen tellen. Maar met de fitbit kan ik alle bewegingen meten. Dus ook het fietsen, of trap op en af.  Dat doe ik normaal ook niet met de telefoon in mijn hand. Een klein dansje met de kleinkinderen. Winkelen, het telt allemaal mee. 

Vorig jaar heeft Lief een kano gekocht. Iedere dag gaat hij wel even een rondje maken. " Ook leuk voor jou" zei hij. Ik heb er één keer in gezeten. Erin komen, dat ging nog wel. Maar eruit!. Lieve help! Liever kijk ik vanaf de kant met een wijntje. En dat is weer een vloeiende polsbeweging. Zou de Fitbit die ook meten?We gaan het allemaal zien. Morgen komt 'ie. Ik kan niet wachten. 

(Foto: Mijn eerste en enige keer in de kano) 

 

 

9 reacties

Een heerlijk blog, Lenneke. Je schreef onder het mijne dat je moeite had met het plaatsen van zo'n luchtig blog, nu velen van ons het zo moeilijk hebben. Maar blijf dat vooral doen. Er is al ellende genoeg. Alleen moest ik wel even aan je vorige blog terugdenken. Ander onderwerp? Je hebt het toch niet gedaan wegens die opmerking?

Nee, ik denk het niet. Ik hoop het niet. Gewoon omdat je er zin in had.

Ik wens je veel genoegen met Fitbit.

Liefs, Hanneke

Laatst bewerkt: 07/07/2021 - 17:58

Nee, absoluut niet hoor Hanneke. Maar ik had er zin in.

Bovendien gaat de blog toch wel over kanker, maar dan wat lichtvoetiger. Want zonder kanker zou ik nooit oncologische fysio gedaan hebben of  zelfs maar gedacht hebben aan een fitbit, maar gewoon Zumba blijven doen.

X Lenneke

Laatst bewerkt: 07/07/2021 - 19:11

Wat kan je toch leuk schrijven, dank je wel .... en veel beweegplezier met je nieuwe speledingetje :-)

Laatst bewerkt: 08/07/2021 - 11:30

Dank je voor je compliment ,Micky.

En het nieuwe speledingetje is leuk!! Ik heb hem gisteravond om gedaan,en ik doe niets anders dan heen en weer lopen  ;) . Voel me gelijk een stuk fitter nu. :))

Laatst bewerkt: 10/07/2021 - 12:35

Wat een mooie blog. Ik heb ervan genoten. Je schrijft zo eerlijk en sterk. Fijn om te lezen. Zelf “sport” ik ook nog zoveel mogelijk omdat ik merk dat het me goed doet. Nu ben ik gek op yoga. Lekker thuis met Adriene op YouTube. Geweldige lessen. Wel in het Engels maar voor mij wende dat snel. Maar onlangs heb ik een geweldige aanschaf gedaan. Ik heb een mini fitness trampoline aangeschaft met bungee elastieken. Klinkt nog stoer ook toch? Lekker low impact bouncen. Goed voor het lymfesysteem. En geen problemen met gewrichten! In 10 minuten doe je een workout gelijk aan 30 minuten hardlopen (iets waar ik zelf van gruwel). Ook hiervoor talloze lessen op YouTube. Ideaal en je word er echt vrolijk van. Ik wens jou ook veel beweegplezier. En sterkte in je ziekteproces. Liefs van Angela. 

Laatst bewerkt: 10/08/2021 - 08:49

Dank je wel Angela.

Een paar maanden geleden vertelde iemand mij ook over de mini fitness trampoline. Iemand achter wie ik eigenlijk nooit iets sportiefs gezocht had. Maar ze was zo enthousiast. Zoals je zult begrijpen was ik zeer geinteresseerd. Ik ben gaan  googelen, maar ik zag allerlei apen en beren opdoemen. (gebonk op de vloer, groot om op te bergen, bang dat ik eraf zou vallen :0 , elastieken die knappen, waar zet ik dat ding?  Nou dát ). Toen heb ik de fitbit maar gekocht.

Maar jouw verhaal over de tramboline heeft mijn interesse weer aangewakkerd. Die apen en beren, hoe moet ik die  zien? De woorden: "low", "10 minuten" en "echt vrolijk" in jouw verhaal spreken mij zeer aan. 

Ik hoor graag je reactie. 

Laatst bewerkt: 10/08/2021 - 09:53

Beste Heleen,

Mijn trampoline is een Flexbounce van 1.00 m doorsnee met een stang om je aan vast te houden. Het springen gaat heel soepel, zonder gebonk (juist door de "stevige" elastieken die je op gewicht kiest). Ik merk dat ik na een workout van slechts 10 minuten mijn hartslag voel en ik krijg zelfs een beetje zweet op mijn voorhoofd. Het gevoel dat je goed bezig bent zeg maar. Het voelt goed voor mijn gewrichten en in combinatie met yoga wat ik als afsluiting/cooling down doe,  vind ik het een heerlijk begin van de dag. Het lijkt wel een verkooppraatje (haha) maar ik heb geen aandelen of zo hoor. Ik ben gewoon enthousiast en blij met mijn aankoop. Je kunt de poten inklappen en de stang eraf halen als je hem op wilt bergen, maar ik heb hem standby staan in een extra slaapkamer. Dat is heerlijk luxe natuurlijk, maar je hebt niet veel ruimte nodig. Ik was vooral enthousiast over het feit dat je lymfesysteem door het bouncen zo goed geactiveerd wordt. En dat ik er enorm vrolijk van word is heel mooi meegenomen.

Groetjes Angela

Laatst bewerkt: 11/08/2021 - 17:00