Oncologische fitness

Wazig

De foto is een beetje wazig, maar dat komt omdat ik liep toen ik de foto maakte. Het gaat me steeds beter af, de cardio apparaten. De loopband gaat steeds steiler en ik sta regelmatig een kwartier op de cross-trainer. Vorige week probeerde ik de trap voor het eerst en liep ik 11 verdiepingen in 5 minuten.

De krachttraining maakt dat ik soms wat wazig kijk, of draaierig ben in mijn hoofd. Dat geeft niet, want ik houd de oefeningen steeds langer vol en ik krijg er meer energie door.

Samen

Fitnessen met andere vrouwen is een stuk leuker dan alleen, bij Fit For Free. Onze situaties zijn anders, maar we komen voor hetzelfde. We zijn met z’n drieën en onze leeftijden variëren van 44 tot 72 jaar. Kanker is de overeenkomst. Daar hebben we het niet altijd over, maar we begrijpen elkaar wel. Het wordt nooit mijn hobby, zei iemand laatst. De mijne ook niet, maar we gaan na de oncologische fitness wel door met medische fitness.

De fysiotherapeut

De oncologie-fysio leert me onwijs veel! Nou ja, eigenlijk leer en doe ik het zelf, maar zij maakt me bewust van wat niet goed ging en wat beter kan. Ze vraagt hoe zwaar een oefening is, van 1 tot 10 en vraagt me wat ik die dag of week allemaal heb gedaan. Ik realiseer me nu dat ik de laatste jaren veel te veel deed en regelmatig ver over mijn grenzen ging. Omdat ik vond dat ik weer hetzelfde moest kunnen als vóór de kanker. Met als gevolg een fysieke burn-out. Het gaat nog steeds vaak mis, maar langzaamaan leer ik ook ‘nee’ zeggen of een activiteit te laten schieten.

Mentaal voel ik me goed, dus ik wil weer van alles. Zo wilde ik naar een concert morgenavond maar durfde een paar maanden terug niet te reserveren en nu waren de kaartjes uitverkocht. Dat was balen. In mijn enthousiasme bedacht ik kaartjes ‘te koop’ kon vragen op Marktplaats en binnen een uur had ik beet en ik was blij. De andere ochtend werd ik heel moe wakker en bedacht ik dat het toch slimmer was om niet te gaan. Gelukkig had ik nog niet betaald, dus ik ben thuis vanavond. Maar morgenochtend ben ik vast iets meer uitgerust.

 

http://www.groeiblog.com/oncologische-fitness/