DE KUNST VAN HET ONGELUKKIG ZIJN

Wat maakt gelukkig?

Uit de gesprekken met zijn patiënten leert psychiater Dirk de Wachter dat een goede relatie met anderen belangrijker en kostbaarder is dan onze eigen gezondheid en ons persoonlijke fitzijn. Ik zou één van die patiënten van hem kunnen zijn, want ik heb dezelfde ervaring. Problemen op relationeel vlak, hebben meer impact dan de kanker in 2015, zeg ik weleens tegen ‘mijn’ therapeut.

Uit gesprekken met patiënten leer ik altijd opnieuw dat een goede relatie met anderen belangrijker en kostbaarder is dan onze eigen gezondheid en ons persoonlijke fitzijn. (Dirk de Wachter)

Geluk?

Wat mij gelukkig maakt zijn mijn man, kinderen en de vriendschap met vrienden en vriendinnen. Ook als ik het moeilijk heb of ziek ben, brengen die relaties mij geluk.

Dirk de Wachter legt uit dat het juist de kwade dagen zijn die de aard van een relatie tonen. Op moeilijke momenten hebben we elkaar als mens broodnodig. Als de ander er dán is, is dat onvergetelijk. (Dirk de Wachter)

Ik herinner me nog de ontmoetingen met anderen toen ik ziek was in 2015. Dat waren fijne momenten. Daarom, schrijft Dirk de Wachter, zijn verdriet en ongeluk, hoe lastig en moeilijk bespreekbaar ook, toch waardevol.

Verdriet en ongeluk geven aanleiding tot nabijheid, en nabijheid werkt gelukkig-makend. Vriendschappen worden gegrond in het delen van ongelukkigheden. (Dirk de Wachter)

Ongeluk?

Van goede relaties worden we sterk en gelukkig en flexibel schrijft Dirk de Wachter. Na een goed gesprek met een vriendin heb ikzelf ook vaak een gevoel van blij zijn en kan ik het leven weer (beter) aan. Niet ziekte maakt een mens dus ongelukkig, maar eenzaamheid.

Voor eenzame mens is het geluk ver weg. Wie helemaal alleen is, heeft het moeilijker dan wie ziek is maar goed omringd. (Dirk de Wachter)

Zingeving

Ontvangen is ook geven, leerde ik jaren terug bij Koinonia. Als je kunt ontvangen, geef je de ander ook iets. Dit besefte ik nog niet goed toen ik ziek was in 2015. Vaak voelde ik me bezwaard als mensen iets voor mij deden of aandacht hadden voor mij. Nu ervaar ik soms zelf, dat het fijn is om iets voor een ander te doen. Of nog beter gezegd, wanneer ik iets beteken voor een ander.

Streven naar het geluk als levensdoel is een vergissing. Streven naar zin en betekenis daarentegen, is waar het leven om draait. Proberen te zorgen voor anderen in de ruime zin van het woord, geeft een voldaan, ja, zelfs gelukkig gevoel. Het is een geluksgevoel van een wezenlijke soort. (Dirk de Wachter)

Conclusie

Ik vond het fijn in ‘De kunst van het ongelukkig zijn’ te lezen dat relaties belangrijker zijn dan gezondheid. Of anders gezegd, dat relaties ons gelukkiger maken dan gezondheid. Natuurlijk is een goede gezondheid wel heel fijn en een zegen!

Bronnen

Dirk de Wachter – De kunst van het ongelukkig zijn

 

https://www.groeiblog.com/de-kunst-van-het-ongelukkig-zijn/

1 reactie

Hoi Heleen dankjewel voor  jouw ' boekbwspreking' en het delen van jouw ervaringen!  Echt de moeite waard. Ernstig ziek zijn - bij mij 2 jr geleden- is vreselijk  maar mn vrienden en familie (geen partner) hebben me er doorheen gesleept. Zonder hun liefde, aandacht en praktische  hulp had ik het echt niet gekund! 

En het was relationeel ook ingewikkeld, want ernstige ziekte verstoort ook de wederkerigheid die je normaliter in relaties hebt. Dan kom je tijdelijk in een patient- hulpverlener relatie met elkaar.

Ben blij dat ik inmiddels weer volwaardig als vriendin kan meedoen. Want  zelf vind iets voor anderen betekenen vind ik ook fijn en belangrijk!

Groetjes, christa

 

Laatst bewerkt: 08/08/2021 - 14:20