Dilatatie

Vorige week had ik voor de vierde keer een dilatatie (oprekken van de aanhechting slokdarm). Ik plan dan altijd iets "leuks" als ik het achter de rug heb. Dilatatie was op vrijdag, dus de zaterdag erop gingen wij naar Ommen, lekker wandelen op de Lemelerberg en hapje eten bij onze favoriete Chinees aldaar.

Toen ik over de Lemelerberg liep tussen de mooie bloeiende heidevelden, moest ik denken aan de dag ervoor: 

Het onderzoek vond plaats om 13.15 uur, ik moest me een uur eerder melden in het ziekenhuis. Ah, dit is uw bed, ik breng zo het infuusje aan, controles, bloeddruk, temperatuur, zuurstof, je kent het wel. En dan maar wachten, na ongeveer 3 kwartier: telefoontje, u kunt naar beneden. Transport kwam eraan, de lift in en naar de bekende röntgen kamer. Daar stond Dr. Veldt al klaar met zijn team, bitje in, sedatie en voor ik het wist lag ik al weer boven uit te slapen. Uurtje wachten en weer eten, wat nog beter ging dan voor de behandeling. Beetje duffig naar huis, 's avonds weer eten en ook toen merkte ik dat dit een stuk beter ging dan daarvoor (en het ging eigenlijk al goed). Is zo'n dilatiatie vervelend: ja, maar de kwaliteit van je leven neemt weer een stuk toe. Ik herinner me direct na de operatie en na de complicaties die ik heb doorgemaakt: Ik kon toen ook eten, maar stond toen regelmatig op van tafel om het eten er weer uit te gooien, het ging toen niet goed en eten was echt een uitdaging. Dat is nu eigenlijk voorbij. Ik kan nu dankzij het oprekken goed eten, heb weer ruimte en geniet veel meer van het eten. En ook voor mijn vrouw en andere tafelgenoten is dit veel prettiger. Over een paar weken gaat de MDL arts weer kijken hoe wijd de opening nog is, hopelijk blijft hij ongeveer even groot als nu (ook  tussen de 3e en 4e behandeling was hij niet echt geslonken), doel is uiteindelijk dat dilatatie niet meer nodig is. Voor de meeste patiënten geldt dat na een jaar de aansluiting niet meer krimpt, dat is voor mij dus even afwachten.

Wij maakten een mooie wandeling over de Lemelerberg, aten heerlijk bij de Chinees en hadden een mooie (trein) tocht terug naar Delft langs de Oostvaarderplassen. 

 

6 reacties

Fijn dat het eten nu weer beter gaat mijn partner is in juni 2016 aan slokdarmkanker geopereerd en zijn verhaal heeft veel overeenkomsten met uw verhaal veel complicaties na de operatie.Hij heeft ook ongeveer 10 keer een dilatatie gehad eten gaat met kleine porties en kleine hapjes maar hij eet bijna alles weer. Wens u nog veel goede jaren

 

Laatst bewerkt: 12/08/2019 - 10:30

Heel veel succes gewenst met het verdere herstel, hopelijk de laatste keer die oprekking, ik heb dit gelukkig niet een keer gehad. maar ja is ook bij iedereen anders. Ik kan allen nog steeds niet alles eten  maar dat heb ik geaccepteerd.  Groetjes Riekie

Laatst bewerkt: 18/08/2019 - 13:56

Hi Ozzie,

Het is een kwestie van een lange adem hebben; Bij mij heeft het 2 jaar en ruim 30 dilataties geduurd voordat de doorgang stabiel bleef op 18mm.  Op een gegeven moment vond ik het niet meer vervelend....

Hou dus nog even vol!

 

Laatst bewerkt: 20/08/2019 - 15:57

Hallo Arjan,

dank voor je reactie. Ik verwacht niet dat er nog hele bergen dilataties volgen hoor, er blijft genoeg ruimte over om goed te eten. Dus ik hoop dat ik er snel vanaf ben. En ja, alles went.

Jij ook veel succes met alles en groet,

Kees 

Laatst bewerkt: 26/08/2019 - 11:50

Uit de verschillende reacties blijkt dat bij de meeste patiënten een dilatatie moest worden uitgevoerd na bepaalde tijd. Ook bij mij is dit 24 keer gebeurd, na een jaar is de vernauwing niet meer opgetreden en gaat het eten,( met kleine hapjes, en niet teveel eten ) goed. Ik kan eigenlijk alles goed eten maar met mate en rustig eten. Drie jaar na mijn slokdarm operatie is de bloedwaarden nog steeds heel goed en over een half jaar pas weer voor controle naar de chirurg. Het enige waarvan ik nogal eens last heb is ( waarschijnlijk door teveel eten) dat ik veel slijm opgeef wat toch best wel lastig is. Maar als dit het enige is ben ik dik tevreden dat alles nog verder met de gezondheid en conditie goed gaat. Om de drie maanden krijg ik wel een B12 injectie om vermoeidheid tegen te gaan.

groet: Willem.

 

Laatst bewerkt: 23/11/2019 - 11:42

Dag Willem, fijn dat het goed gaat mijn man is ook drie jaar geleden geopereerd heeft  ongeveer tien dilataties gehad ,kan nu ook het meeste wel eten ook kleine hapjes.Hij moet nu 1 keer per jaar voor controle bloedwaarden tot nu toe goed. Mooi om ook goede berichten te zien.

Groeten Grietje

 

Laatst bewerkt: 23/11/2019 - 15:00