Alweer 2 jaar geleden.....

Precies twee  jaar geleden kreeg ik de diagnose slokdarmkanker. Ik weet het nog als de dag van gisteren. Om 9.30 uur lag ik op de tafel in de onderzoekskamer. Er ging een scope bij mij naar binnen en er volgde een enorm rot onderzoek met een nog rottere uitslag. Slokdarmkanker. In tegenstelling tot mijn vrouw, zag ik dat totaal niet aankomen. Nog bijkomend van het onderzoek, zag ik de arts in een hokje achter mij zijn verslag schrijven. Mijn vrouw werd uit de wachtkamer gehaald voor het slechte nieuws. Medewerkers (die het natuurlijk al wisten), keken meelijwekkend naar mij. En toen kreeg ik het te horen. Er is een kwaadaardige tumor bij u gevonden. Je wereld stort in. Ik wist totaal niet wat mij te wachten stond, half uur met de arts gesproken, die met "sterkte" uiteindelijk vertrok. Wij waren totaal ontredderd.

Nu, twee jaar later zit ik hier weer een stukje te tikken, terwijl ik aan een online webinar meedoe. Ik werk weer helemaal, sport weer als nooit tevoren, doe alles weer, eet weer, het gaat  goed. In mijn achterhoofd denk ik natuurlijk wel eens: het zal toch niet terugkomen.....Februari is het twee jaar van mijn operatie en dat is de eerste belangrijke mijlpaal, ben ik dan klachtenvrij dan is de kans steeds groter dat de kanker ook wegblijft. Ik leef mijn leven intensief en geniet van alles. 

Dus krijg je ook zo'n diagnose, dan snap ik heel goed wat je doormaakt. Maar denk dan ook: het HOEFT geen definitief einde te zijn, het kan ook net zo gaan als bij mij en het kan goedkomen. Ze kunnen tegenwoordig zoveel. Hou je daar aan vast. En richt je op het leven. Zorg goed voor jezelf, zorg voor een goede conditie zodat je meer kans hebt om goed door zo'n rotte periode heen te komen. 

4 reacties

Dat het maar mooi zo door mag gaan voor je! Dank je wel voor je bemoedigende, goede bericht.

Laatst bewerkt: 16/10/2020 - 15:26

Hallo Ozzie 52,

Wat goed om te horen dat het zo goed gaat met jou!

De operatie die na de chemo/radiatie volgde was dat voor jou ook een buismaag? 

Was het erg omschakelen naar het nieuwe eetpatroon, zie daar als een berg tegen op. 

Groet Banjercarel

 

Laatst bewerkt: 20/10/2020 - 10:11

Hallo Ozzie52,

Mijn man heeft onlangs een gastroscopie gehad en bovenin de slokdarm(ca 17 cm van tandenrij)een tumor (wss.plaveiselcelca)ontdekt .Wij staan nog aan het begin van hele traject .Morgen een PetCt .Dus spannend of er geen uitzaaiingen zijn .Waar had jij je tumor (welke ?) ,ook buismaag ? Welk ziekenhuis ?

Fijn dat met jou alles goed is gegaan en nog steeds .Groet Mj57

Laatst bewerkt: 25/11/2020 - 18:52

Hallo MJ,

Wat een vreselijk bericht, ik weet precies hoe je je voelt, alsof je wereld ineenstort. In welke fase zit de tumor, 2? Dan is operatie en genezing goed mogelijk. De tumor zat bij mij wat hoger 14,5 cm. Ik heb idd èen buismaag en het gaat gelukkig goed. Ik ben in Delft geopereerd door Dr. Dekker, een heel goede chirurg, hij leidt ook anderen op in LUMC. Bij mij was het een kijkoperatie. Alle (27 gecontroleerde) lymfeklieren waren schoon en dat is altijd goed nieuws. Ik had wel last van complicaties, een naadlekkage. Wat ik je zeker kan aanraden als je man geopereerd is: laat een slikfoto maken, ook al zeggen ze dat het niet nodig is toch doen. Bij mij zat de lekkage nl. aan de binnenkant, en niet (zoals gebruikelijk) aan de buitenkant. Als ze dat gelijk gezien hadden was me veel ellende bespaard. En zoek ook contact met lotgenoten, er zijn Buddies, ik heb daar ook veel aan gehad. Waar wordt jouw man geopereerd?? Wil je meer weten mail gerust. Heel veel sterkte en succes, Kees 

Laatst bewerkt: 30/11/2020 - 10:54