Oncologische fysiotherapie

Pijntje hier pijntje daar, echt weer een dingetje zo eind van het jaar. Veel pijn in okselgebied, zelf met vervelende steken. Het voelen naar knobbeltjes en bobbeltjes is nog wel even een dingetje. Ik vind dat nog steeds heel eng. Toch maar even langs de huisarts gegaan. Gelukkig voelde de dokter niks vreemd, wel een pijnlijke spier. Hij raadde weer fysio aan, wellicht oedeemtherapie. Ik heb al eerder oedeemtherapie gehad maar wilde nu wat meer gespecialiseerde hulp dus kwam ik al googelend terecht bij een oncologische fysiotherapeute.

Zij had niet het idee dat ik vocht vast hield maar voelde wel ernstige verklevingen van mijn spieren. Dit komt mede door de bestralingen in in 2015 toen ik in eerste instantie borstsparend was geopereerd. Natuurlijk was mijn borstamputatie  ook debet aan de pijn onder mijn oksel. Mijn litteken vond ze er goed uitzien en voelde niet stug.

Ik vind het jammer dat ik nooit echt de nadelen te horen heb gekregen van de  bestralingen. Raar eigenlijk dat  ik nooit meer een nacontrole heb gehad bij de radioloog. 

De fysiotherapeute waarschuwde me van te voren dat het pijn zou doen om de verklevingen los te maken van mijn ribben.  

Inderdaad, de behandeling  deed behoorlijk veel pijn! Daarna werd ik ingetaped en kreeg advies om goed te rekken en te stretchen. Dat ik yoga doe is in ieder geval heel goed. 

De dag daarna, nog meer pijn maar twee dagen later .....echt veel minder kramp en steken in mijn oksel. Ook het het deel dat ingetaped is voelt goed. Alsof iemand een hand op mijn ribben heeft gelegd en mij ondersteunt.

Wellicht had ik dit eerder moeten doen. De focus lag misschien teveel bij de drainage van mijn lymfeklieren. 

Afijn, het is nooit te laat en ik verheug me weer op mijn volgende afspraak. Pijn is fijn, in dit geval.

6 reacties

Wat fijn Bientje dat ze de pijn voor je heeft kunnen verminderen. Ik heb goede hoop voor je dat het helemaal goed gaat komen. Ieder zijn vak.

Liefs Alice 😘❤

Laatst bewerkt: 02/12/2020 - 21:05

Mooi dat zo'n specialist de vinger op de pols kan leggen, ook al merk je dat dan na 2 dagen. Vervelend dat je je toch weer ongerust maakt maar ja, daar kom je nooit meer van los.
Die bestralingen kunnen je veel goed doen maar je kan er ook heel lang last van hebben, heb ik gemerkt.

En nu vrolijk de decembermaand in met veel mooie lichtjes overal.

Tom

Laatst bewerkt: 03/12/2020 - 20:24

Hi Tom, zo is dat! Zondag dan eindelijk de kerstboom optuigen. Heerlijk al die lichtjes in huis, ik kan me daar echt op verheugen.

Jullie ook fijne dagen gewenst!😘

Laatst bewerkt: 04/12/2020 - 19:19

Bientje,

Fijn om te horen dat ze u hebben kunnen helpen. Heb borstsparende operatie 2015 werd 32 bestralingen werd opgevolgd door radioloog. Veel uitleg wat en hoe wat we kunnen verwachten werd niet gedaan. Maar ik wist wel dat door bestraling uw borst zeer gevoelig en rood kon worden maar na ieder bestraling werd ik behandeld lasertherapie dit heeft goed geholpen. Bij borstamputatie weet ik wel dat er rond het litteken behandeld moet worden om spieren soepel te maken want verkrampte spieren pijnlijk ik ben in behandeling bij kinesist door mijn behandeling bijwerkingen alle spieren in mijn lichaam zijn verkrampt worden nu weer soepel gemaakt voelt nu beter ben al lang bezig maar heb nog een lange weg te gaan alles stap voor stap het komt goed.

 

Kristien

 

 

Laatst bewerkt: 04/12/2020 - 12:45

Hi Kristien,

Eigenlijk ben ik wel heel benieuwd wat een kinesist doet. Nog niet eerder gehoord of gelezen bij pijnlijk littekenweefsel.

Ja, een lange weg te gaan. We komen er wel! 😘

Laatst bewerkt: 04/12/2020 - 19:16

Lieve Bientje,

Kinesist of Kini is ander benaming voor fysiotherapeute. In mijn omgeving zijn mensen ook na borstamputatie pijnlijk littekenweefsel. Zo u al zegt zeer lange weg weet niet welke behandeling uw fysiotherapeute doet en hoeveel keer u per week word behandeld. Maar na borstamputatie zijn de spieren(weefsel) verkort dit word terug met heel klein beetjes op duwen zodat alles beetje terug uitzet zeer pijnlijk daarom gebeurt heel langzaam hiermee zou u best dagelijks mee moeten bezig zijn gewoon armen omhoog doen en altijd hoger en hoger hiervoor kunt u muur of kast gebruiken vraag oefeningen aan fysiotherapeute die je thuis mag doen. Ik doe ook oefeningen thuis en ga 1 of 2 maal per week al 5 jaar naar kinesist voor mijn gewrichten en spieren benen ,nek enz. wanneer je mag of kunt stoppen bij kinesist of fysiotherapeute als het niet meer nodig is sommige gaan 20 jaar of levenslang voor iedereen anders maar het help en dat is het aller belangrijkste. Alles komt in orde met veel geduld hebben.

Kristien,

Laatst bewerkt: 05/12/2020 - 15:12