gewone dingen

 

27-9

onderstaande quote kwam ik vandaag tegen en zette mij aan het denken

ALS GEWONE DINGEN

INEENS NIET MEER GEWOON ZIJN

BESEF JE HOE BIJZONDER

GEWONE DINGEN ZIJN 

dit zijn wij de afgelopen tijd meer dan ooit gaan beseffen , zoals ook vandaag.

vanmiddag rond drie uur kom ik aan bij ron in rijndam , met een pak vlaflip en een eigengemaakte smoothie , ron heeft al vanaf het ontslag uit ziekenhuis last van een schimmelinfectie in zijn mond , oorzaak....chemo.

hiertegen krijgt hij vier keer per dag een mondspoeling , dit leek op het begin wel te helpen , maar sinds gisteravond is het erg op gaan spelen , heeft nu in zijn mond en op zijn lippen en tong allemaal blaren , erg pijnlijk , kan dus alleen nog vloeibare dingen eten, dus vandaar de vlaflip en smoothie.

ook het praten kost hem moeite , dit zijn dus die vervelende of zeg maar gewoon k..t bijwerkingen die er schijnbaar bij horen, en wat dus anders heel gewoon is, is nu ineens heel bijzonder....zoals praten, eten , slikken e.d.

 

zo ook gistermiddag , waar het uiteindelijk toch nog mooi weer was geworden , besloten we om in de witte de with straat wat vlakbij rijndam is , op een terrasje een bakkie te doen en wat te drinken, ook arie en marloes zouden even komen.....gezellig , dat was het zeker.

fijn om weer even wat vrienden te zien.......en t doet ron goed.

halverwege zijn wij even een stil straatje inlopen /gereden......om ron te verlossen van de volle urinezak , boven een putje , dit zijn ook weer van die dingen ,die anders heel gewoon zijn,....je moet plassen gaat naar de wc en je bent t weer kwijt , .....dat is nu dus ff anders , maar ook weer op te lossen door simpelweg de inhoud te lozen.....we worden steeds vindingrijker

als we rond half 7 weer terug gaan richting rijndam , merkt ron dat hij toch wel erg moe is , en dat het eigenlijk een te lange zit was voor hem, ook hierin moeten we schakelen en wennen , ook dit zijn dingen die anders heel gewoon waren .....gezelligheid kent geen tijd.

maar nu dus een duidelijke weerslag hebben .

we merken dat de kuur nu wel degelijk een aanslag is op zijn lichaam en gestel , zeker in vergelijking met de kuur die hij hiervoor kreeg .

maar hopelijk doet het wat het moet doen......

morgen gaat ron met zijn fysio in gesprek , hoe ze de therapie het beste aan kunnen gaan pakken , blijft moeilijk , ron wil het maximale uit de therapie halen , maar merkt nu dat de kahler hem daarin parten speelt , hopelijk is er een goede balans te vinden hierin .

 

rond 6 uur ga ik naar huis , en denk ik in de auto nog even over de quote na , het heeft ook wel weer iets moois , je leert nu om de dingen heel anders te zien en te ervaren , door alles waar je tegenaan loopt , daarentegen besef je voor de volle 100 % , hoe bijzonder en waardevol de "gewone dingen" eigenlijk zijn ...... met die gedachte rij ik richting de lier .

 

1 reactie

Sja lieve Astrid, aan deze laatste woorden van jou heb ik niets toe te voegen. Al ben ik altijd een mens geweest van 'genieten van het kleine en 'onbeduidende', want dat is reuzegroot'. 
Maar inderdaad, als je beperkingen hebt, ervaar je hoe veel je voorheen normaal vond en 'ondoordacht' deed. Ik kon mijn tanden niet meer poetsen, omdat mijn rechterarm het helemaal niet meer deed. Met links kom je zo'n beetje in je oren uit én ik kon niet fatsoenlijk blijven staan. Drama! 

Gezond zijn is bijzonder. 
En het is maar goed dat er nog o zo velen zijn die dat niet beseffen! 
En wij gaan onze weg erin vinden. En gewone dingen waardevol vinden. En koesteren. 

Laatst bewerkt: 28/09/2020 - 13:49