Wat is Wereldkankerdag en waarom is het op 4 feb.

Kanker zet de wereld op zijn kop.

Een paar jaar geleden las ik voor het eerst over Wereldkankerdag. Mijn laatste chemotherapie was net succesvol afgerond, nieuwe informatie bleef na het intense traject nog niet zo goed hangen. Mijn energie was laag en de hulpbronnen om mij heen verdwenen. Ik las veel over kanker en de gevolgen ervan, maar vond het ontzettend spannend om daar begeleiding bij te zoeken.

Waarom 4 februari ‘de dag van kanker’ was, wist ik niet maar het sprak me aan dat alle vormen van kanker bij dit initiatief werden betrokken. Daarom zette ik ook mijn profielfoto op zijn kop om op die manier aandacht te vragen voor de impact van kanker.

Vier februari = Wereldkankerdag
Maar waarom is er een Wereldkankerdag? En, waarom is dat op 4 februari?

Deze vraag hield mij bezig naar aanleiding van een bericht dat ik onlangs ontving van Lily Nieuwenhuizen vanuit de organisatie van Wereldkankerdag.
Zij schreef me dat Wereldkankerdag 2020 in het teken staat van het verbeteren van de regionale samenwerking en de verbinding tussen formele en informele netwerken.

Het is belangrijk dat de eerste en tweede lijn, maar ook de formele en informele zorg rondom kanker elkaar steeds beter weten te vinden. Een sterk regionaal netwerk met korte lijnen, gerichte verwijzing en de focus op de patiënt draagt in hoge mate bij aan het leveren van de juiste zorg op het juiste moment.

Die doelstelling sluit aan bij mijn website KankerEnIk.nl. Dat is immers ook een informeel kanaal waarop tips en advies door en voor lotgenoten uitgewisseld worden.

En dus nam ik contact op met Lily Nieuwenhuizen en met de woordvoeder van KWF Kankerbestrijding, Annebel Schipper, om meer over Wereldkankerdag te weten te komen.

Wat ik leerde, overtuigde me ervan dat ook dit jaar mijn foto op zijn kop zal staan.

Hier vind je het hele Interview

Over de herkomst van Wereldkankerdag en de doelen die zij najagen.