115. Kleine dingen...

Zes maanden geleden was ik voor het laatst in het ziekenhuis. Er was geen sprake van Corona. Fred ging met me mee naar binnen en na de controle zochten we steevast ons vaste tafeltje in het restaurant op om de goede uitslag te vieren met koffie en wat lekkers.

Gisteren betrad ik het ziekenhuis zonder Fred. Het terrein voor het ziekenhuis had veel weg van een tentenkamp. Voor ik het ziekenhuis mocht betreden moest ik eerst een straatje vol 'loketten' met vragenlijsten en temperatuur metingen door voor ik uiteindelijk met een gele kaart als toegangsbewijs het ziekenhuis mocht binnengaan. Een rare gewaarwording. De met rood wit aangegeven looppaden, de afgeplakte stoelen in de bijna lege wachtkamer en de afstandelijke begroeting van de assistente die me voorbereidde op het blaasonderzoek.

Het duurde lang voordat de dokter kwam. Ik lag al zeker tien minuten in de onplezierige houding toen hij excuses makend binnen stormde. Hij nam ruim de tijd voor het onderzoek en meekijkend op het scherm zag ik de bevestiging van mijn voorgevoel. Mijn blaas zag er prachtig uit, de littekens nauwelijks zichtbaar. Hij bestudeerde mijn dossier. Bijna vijf jaar schoon en dat betekend dat als de volgende controle over zes maanden nog steeds goed is, ik maar één keer per jaar op controle hoef. We vierden het goede nieuws met een kopje koffie en een gebakje op ons eigen terras en doken daarna het bubbelbad in om de laatste kankergedachten weg te wassen.

Zoals iedere woensdag, ging ik ook die middag naar Sonia. Haar man overleed vorig jaar aan blaaskanker nadat zijzelf herstelde van borstkanker. Ik heb me heel veel zorgen gemaakt of ze het wel zou redden zonder Karim, maar tot ieders verbazing maakt ze er het beste van. Het oerwoud van Karim's tuin begint stapje voor stapje hanteerbaar te worden en veranderd geleidelijk aan in haar tuin. Haar financiële middelen zijn beperkt, zeker nu ze volledig is afgekeurd en dat maakt het voor haar bijna onmogelijk om de tuin te voorzien van nieuwe beplanting.

De beplanting van het eerste stukje nieuwe tuin gaf ik haar kado en alhoewel zij daar heel erg blij mee was, merkte ik al heel snel dat zij zich ernstig bezwaard begon te voelen. In ruil voor mijn tuindiensten en Fred's klusjesdiensten bakt ze nu wekelijks een overheerlijke appeltaart met walnoten zonder suiker voor ons. In het diepste geheim heb ik stekjes gemaakt van de heesters die zij zo mooi vind en binnenkort plant ik die in haar tuin. Het geeft haar een reden om buiten te zijn. Ze heeft gemerkt dat als ze in de voortuin het onkruid verwijderd en de plantjes verzorgd, ze in contact komt met de andere mensen in de straat en dat heeft inmiddels tot waardevolle contacten geleid.Ik ben trots op haar! Ik bewonder haar vermogen om, ondanks haar verdriet en zorgen om familieleden in Libanon en met zeer beperkte financiële middelen, van elke dag een feestje te maken. 

Mijn vakantie in de achtertuin zit er bijna op en ik bespeur voor het eerst in jaren een lichte weerzin om maandag weer aan het (thuis)werken te beginnen. Het is nogal een onbegrijpelijk zooitje geworden bij het bedrijf waarvoor ik werk. Door de coronacrisis heeft het bedrijf zich genoodzaakt gevoeld om te herstructureren en dat betekent (alweer) een vroegtijdig afscheid van 25 collega's waaronder twee van mijn leidinggevenden. Het gevolg daarvan is dat de overgeblevenen als kalkoenen volgepropt worden met werk en ik stel mezelf voor het eerst in mijn werkende leventje de vraag:' wil ik dit nog wel?' Wil ik niet gewoon blijven genieten van de kleine dingen zonder me druk te hoeven maken of mijn werk wel op tijd afkomt? Ik bespeur toch ondanks de weerzin een gevoel van twijfel om mijn werk zomaar aan de wilgen te hangen. Want afgezien de chaos op het bedrijf is mijn werk nog steeds superleuk en uitdagend en kan ik er zelfs van genieten om orde in de enorme chaos te scheppen. Ik twijfel nog even verder en ben me ervan bewust dat ik in de gezegende toestand verkeer om keuzes te kúnnen maken!

11 reacties

Fijn om weer eens van je te lezen, Rita. En ik ben heel blij voor je met jouw goede uitslag. Een jaar niet naar het ziekenhuis. Wat een genot.

Liefs, Hanneke

Laatst bewerkt: 13/08/2020 - 11:45

Wow!! Bijna 5 jaar schoon Rita? Wat super fijn! 

Wat ben ik blij voor je, tot tranen geroerd, voel me met je verbonden.

We zijn leeftijdsgenootjes en eigenlijk hoort men dit pas rond de 80 te krijgen.

Wat heb je dit allemaal prachtig opgeschreven!

Lieve groet, Anne

Laatst bewerkt: 13/08/2020 - 17:21

Wat fijn voor jou, hier wordt ik blij van.

Je tovert een glimlach op mijn gezicht. 

Als je de keuze hebt, pak dan hetgeen je graag wil en ga ervoor.

Succes liefs mij❤😘

Laatst bewerkt: 13/08/2020 - 21:31

Hi Rita,

Gefeliciteerd met de goede uitslag. Wat lief dat je stekjes voor je vriendin gemaakt hebt! Mooi hoe tuinieren heeft geleid tot nieuwe contacten. Daarnaast een mooie manier om je hoofd leeg te maken. Knap dat ze na het overlijden van haar man er het beste van maakt. Vaak hebben we onverwachte kracht en moed om met moeilijke situaties om te gaan. 

Groetjes van Jessica

Laatst bewerkt: 14/08/2020 - 08:34

Wat fijn Rita, dat het zo goed met je gaat. 

Blijf doen wat je leuk vindt, buiten het werk blijven genieten van de kleine dingen !

Laatst bewerkt: 17/08/2020 - 09:42

Wat fijn om je goede bericht te lezen. En wat een verschil in aanpak bij het ziekenhuis. Bij ons is nauwelijks Corona controle, alleen de vraag of je in contact ben geweest of zelf klachten heb. Daarbij moet wel  vermeld worden dat deze vestiging geen Corona patienten heeft opgevangen en/of behandeld. Die worden allemaal naar een andere locatie gestuurd. Wat een kracht hebben mensen in zich om het leven weer te hervatten. Kijk naar je vriendin maar zeker ook jezelf. Zorg dat je plezier blijft houden in het werk. Wij zijn inmiddels zo oud dat we AOW hebben en niet meer hoeven. En ik kan je verzekeren dat wij toch iets geruster deze Corona tijd ervaren. We wonen in een "leeg" gebied, we kunnen ons met gemak houden aan de voorschriften. Geniet van de maanden die komen.

Laatst bewerkt: 19/08/2020 - 10:58

Hallo Rita, 

Wat een goed nieuws! Heel fijn dat jullie langzamerhand dat rot gevoel wat bij kanker hoort, kunnen laten gaan waar het hoort! Ben heel blij voor jullie!

En realiseer je dat werk niet alles is. Als het ook maar enigszins gaat tegenvallen en je merkt dat het je gedachten gaat beheersen, kies dan voor de vrijheid. Dat zal niemand je kwalijk nemen!

Laatst bewerkt: 19/08/2020 - 19:59

Hoi Rita,  

Goed om te horen dat je al vijf jaar schoon bent ! Super goed nieuws. Ikzelf heb nu om de 4 maanden controle nog 3 jaar lang...Blijf het spannend vinden maar probeer er het beste van te maken . 

Lieve groet Marie-An 

Laatst bewerkt: 22/08/2020 - 14:25

Hoi Rita,

Fijn dat het zo goed gaat👍

Dat werk herken ik wel. Zit hier ook in twijfel. Ik ben weer volop aan het werk. Het valt mij eerlijk gezegd wel zwaar. Maar ja, het is toch fijn dat het weer kan.

Groetjes, Mieke

Laatst bewerkt: 22/08/2020 - 21:23